USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Шестирічна волинянка, якій пересадили серце маленького хлопчика, виписалася з лікарні

9 Серпня 2023 09:52
Шестирічна Соломійка з Ковеля, якій на початку липня пересадили серце, пройшла реабілітаційний період після трансплантації та виписується з лікарні.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«Шестирічна Соломійка точно запам’ятає сьогоднішній день, адже вона успішно пройшла реабілітаційний період після трансплантації та нарешті виписується з лікарні. У ніч із 9 на 10 липня 2023 року в Інституті серця МОЗ України їй пересадили серце», – повідомив Ляшко.

Як наголосив, це перший випадок трансплантації серця дитині від дитини.

Донором для Соломійки став 4-річний Юра з Рівного, якому лікарі констатували смерть мозку, причина – крововилив у мозок через аневризму.
«Я хочу подякувати батькам Юри, які попри тяжку втрату, продемонстрували нам всім приклад того, як навіть у найтемніші часи можна робити добрі справи – врятовано життя трьох діток», – наголосив Ляшко.
Читати ще: «Його серце б’ється». Мама розповіла, як її син-донор врятував трьох дітей, серед яких – дівчинка з Волині

Міністр додав, що культура донорства є одним із ключових факторів прогресу у сфері трансплантації.

Так, за його словами, зі свого боку МОЗ продовжує робити все можливе для того, щоб такий високотехнологічний вид медичної допомоги як трансплантація розвивався.

«Лише за шість місяців цього року вдалося провести 257 трансплантацій. Це майже 70% від кількості трансплантаційних втручань, які були виконані протягом минулого року. Позитивну тенденцію продовжує демонструвати й відсоток трансплантацій від померлого донора – на цей момент він становить понад 62 % від загальної кількості», – додав міністр.

За його словами, у планах збільшення кількості лікарень, що діагностують смерть мозку, розвиток бази донорів та створення нових центрів трансплантації.

Читати ще: За кілька днів вісім волинян підписали згоду на посмертне донорство

Ляшко наголосив, що всі операції з трансплантації безоплатні для пацієнтів. Фінансування відбувалося та відбувається державним коштом у рамках пілотного проєкту МОЗ із трансплантації.

Він зауважив, що з січня 2024 пересадка органів оплачуватиметься Національною службою здоров’я України в рамках Програми медичних гарантій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus