USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Пігулки щогодини: як живе шестирічна волинянка з донорським серцем

1 Січня 2024 21:12
Для сім’ї Книшів із Волині найважливішою подією у 2023 році стала трансплантація серця шестирічній доньці Соломійці. Зараз юна ковельчанка перебуває під наглядом лікарів, приймає пігулки щогодини й загалом 23 різноманітні лікарські препарати упродовж дня.

Як розповіла Суспільному мама дівчинки Ольга Книш, на початку липня в Інституті серця лікар Борис Тодуров із командою вперше зробив пересадку серця шестирічній дитині.

Донором став чотирирічний хлопчик Юрій із Рівного, мама якого дала згоду на трансплантацію. Зі слів Ольги Книш, тригодинна операція була найтяжчим очікуванням для всієї родини.
«Складно трохи говорити. Борис Михайлович Тодуров прийшов у палату. Сказав, що операція минула успішно. Що все добре – сердечко б’ється. Для нас це радість, що дитина здорова, але, якщо подумати про іншу дитинку, з того боку це дуже погано», – ділиться ковельчанка.
Читати ще: Після операції попросила пити і банан: як відбувалася перша в Україні трансплантація серця 6-річній ковельчанці

Цього року Соломійка пішла у перший клас. Тричі на тиждень вести уроки додому приходить вчителька Ліна Глущук. Каже: тішиться своєю ученицею, адже вона старанна.

«Це є 10 годин у Соломійки на тиждень. За цей час ми встигаємо зробити з нею усе те, що робимо із дітками, маючи удвічі більше годин. Ми поєднуємо ігри із навчальним процесом», – каже вчителька початкових класів.
Улюблений предмет – математика, розповіла сама школярка. Також є заняття з англійської, каже мама, а фізичні навантаження доньці заборонені. На перервах між уроками дитина грається з домашніми тваринками.

Коли майже рік тому лікарі повідомили, що ситуація складна і знайти донорське серце потрібно якнайшвидше, то порадили дати Соломійці усе, що можуть, аби вона відчула насолоду від життя. Так, зі слів жінки, в домі з’явилися песики, рибки та хом’ячок.
«Зараз я бачу, що дитина здорова. Ми впоралися! І надалі все буде добре», – впевнена жінка.

У родині Книшів виховують чотирьох дітей.
Ольга Книш розповіла, що її 31-річний брат служить у війську і воює вже сім років, а ще на захисті України зять. Додає: усі в сім’ї мріють про перемогу та як можуть допомагають армії.

«Чоловік у мене теж і машину може зробити на ЗСУ. Кожен потрошечки віддає на армію. Тільки перемоги, щоб люди не падали духом, йшли до кінця», – додала мама шестирічної ковельчанки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus