USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

ШІ може бути надійним інструментом для діагностики раку шкіри. Дослідження

26 Жовтня 2023 00:25
Дослідження показало, що діагностика раку шкіри за допомогою штучного інтелекту (ШІ) настільки ж точна, як діагностика медиків.

Про це повідомляє Medical Xpress з посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі The Lancet Digital Health, передає УП. Життя.

Австрійсько-австралійська дослідницька група на чолі з дерматологом Гаральдом Кіттлером порівняла точність діагностики та рекомендацій щодо лікування ШІ та лікарів.

Науковці протестували у клінічних умовах два алгоритми – на кафедрі дерматології університету MedUni у Відні та в Сіднейському центрі діагностики меланоми в Австралії.

Дослідження мало два сценарії. У сценарії А аналізували зміни шкіри з підозрою на рак, а в сценарії Б – шкіру з великою кількістю родимок.

Читати ще: ШІ від Google навчився передбачати генетичні хвороби

Результати обох випадків порівняли з висновками лікарів – і експертів у галузі, і менш досвідчених.

У сценарії А дослідили 172 пігментні утворення у 124 пацієнтів, 84 з яких були злоякісними. У сценарії Б – 5696 утворень у 66 пацієнтів, серед яких було 18 злоякісних.

Вчені залучили два застосунки на основі ШІ: новий 7-класовий алгоритм ШІ та алгоритм ISIC, який вже використовували у дослідженнях.

Новий алгоритм виявився таким самим точним, як експерти, та значно перевищив результати недосвідчених лікарів. Старий алгоритм показав гірші результати, аніж експерти, але кращі за менш досвідчених медиків.

Читати ще: Вчені навчили ШІ діагностувати пухлини мозку на операційному столі

Водночас із призначенням лікування ШІ впорався гірше. 7-класовий алгоритм у цьому випадку поступився експертам, але показав себе краще, ніж лікарі-початківці.

«Застосунок зі штучним інтелектом здебільшого частіше радить видаляти доброякісні ураження, ніж це зробили б експерти. Якщо це врахувати, додаток ШІ, безумовно, можна використовувати. Слід також мати на увазі: якщо його не піддавати критиці, занадто багато хибнопозитивних результатів доведеться уточнювати», – каже Геральд Кіттлер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus