USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

«Шкідливі рішення»: Польща хоче розслідувати багаторічний вплив Росії на країну

29 Травня 2023 19:09
Польща створить комісію з вивчення російського впливу на внутрішню безпеку Республіки. Відповідний закон підписав президент Анджей Дуда.

Про це пише УНІАН з посиланням на RMF 24.

Документом передбачено створення комісії з вивчення впливу Росії на внутрішню безпеку країни в 2007-2022 роках. У комісії буде 9 членів, призначення і звільнення яких буде в повноваженнях Сейму.

Комісія має провести розслідування та з’ясувати, чи діяли польські державні чиновники в цей період на шкоду інтересів країни під впливом Росії. Йдеться про «зливи» інформації, «шкідливі рішення», державні закупівлі та інше. Комісія також матиме повноваження скасовувати рішення, прийняті в результаті російського впливу.

Ідея створення такої комісії спровокувала серйозні суперечки в польському парламенті. Сенат спробував накласти вето на рішення про створення органу, але Сейм у п’ятницю, 26 травня, відхилив його. У голосуванні взяли участь 454 депутати, з них 234 були за відхилення вето, 219 проти і 1 утримався. Після цього було звернення противників комісії до президента Дуди з проханням ветувати законопроект. Але глава держави оголосив, що вирішив підтримати створення комісії і повідомив, що законопроект розгляне Конституційний суд країни.

Опозиційні політики стверджують, що створення такої комісії є неконституційним. Опозиція також заявляє, що не пропонуватиме своїх кандидатів у члени комісії.

Погрози Росії Польщі – що повідомлялося

Російські пропагандисти і чиновники регулярно публічно висловлюють погрози на адресу Польщі. Зокрема, лідер Чечні Рамзан Кадиров заявляв, що дійде до кордонів Польщі і стверджував, що Польщу потрібно «демілітаризувати» і «денацифікувати», а також позбавити від «сатанізму».

Погрожував Польщі нападом і ватажок ПВК «Вагнера» Євген Пригожин, який стверджував, що «оперативний простір прямо до Варшави вже повністю відкритий».

Президент Польщі Анджей Дуда наголошував, що у разі прямого нападу Росії на Польщу відповідь буде швидкою та рішучою, адже агресію сприймуть як прямий напад на НАТО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
! Показати IP 29 Травня 2023 19:47
Не все так просто..то Качори і компанія з опозицією хочуть розправитись( не так давно для Пісьорів Орбан взірцем був. В Варшаві нам Будапешт обіцяли). Якщо шукають рускіх агентів - то мають під носом Матєревіча і Пьотровича. З них хай почнуть. Не ведіться на ,,гарну обгортку,, тут в Качостані свої ,,гєркі,,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus