USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

Школа-довгобуд у Луцьку: старі обіцянки міського голови по-новому*

10 Листопада 2015 20:30
Довгоочікуване будівництво школи, в якій існує гостра потреба у 55-му мікрорайоні Луцька, активізувалося лише цьогоріч напередодні виборів міського голови. І триває таке будівництво вже чотири роки. Хоча кінцевий термін виконання усіх будівельних робіт і введення приміщення в експлуатацію мав би закінчиться ще два роки тому. Вочевидь, демонструючи хоч якусь діяльність на будівництві, чинний міський голова Луцька, кандидат на мерське крісло хоче переконати електорат у своїй дієвості.

Будинки у 55-му мікрорайоні Луцька продовжують рости, як гриби після дощу. Квартири в цій частині міста недешеві, розташовані у відносно тихому місці, неподалік торговий центр, автостанція, ринок. Забудовники мріють отримати такий ласий шматок землі під будівництво. Квартири тут реалізовуються швидко і охочих їх купити не бракує.

Ще у 2011 році тодішнім головою облдержадміністрації Борисом Клімчуком було заявлено амбітні плани на будівництво тут навчально-виховного комплексу №27. Термін реалізації проекту передбачав два роки з часу початку будівництва. Луцький міський голова Микола Романюк саме так тоді сказав: «22 місяці».

Вчасно вдалося відкрити лише садок, який запрацював у 2013 році. Школа ж залишилася зручним пунктом для електоральних обіцянок обласних та міських керманичів. У 2014 році вже новий губернатор Володимир Гунчик разом з Миколою Романюком обнадіювали мешканців мікрорайону швидким завершенням будівництва. Згадали про хронічний довгобуд у 2015 році як одну з передвиборчих обіцянок того ж таки міського голови Миколи Романюка.

Як йдеться у передвиборчому фільмі про міського голову «сьогодні місто не впізнати, за час каденції Миколи Романюка Луцьк став справді європейським містом, а буде ще кращим – з новою сучасною школою, 27-ою, новими дитячими садочками».
У дифірамбах чинному міському голові, щоправда, не згадали про те, що обіцянка актуальна уже чотири роки. А от новобудови, на відміну від обіцяної школи, зводять на диво швидко. За рік серед інших тут з’явилася нова десятиповерхівка, яку невдовзі заселять сім’ї і в районі знову побільшає дітей. Прилегла 26 школа уже перевантажена першокласниками - зараз там приблизно 1800 вихованців, тоді як проектна потужність становить 1350 дітей.

Школа №27 мала б розвантажити своїх сусідів – розрахована вона на 630 дітей, хоча для такого району як 55-ий квартал, це вже не особливо вражаюча цифра.

Міський голова рапортує про завершення будівництва, до слова, бюджетним коштом. Тим часом забудовники продовжують заробляти на землі, яка належить місту, і при цьому не мають до соціальної інфраструктури жодного фінансового стосунку. Хоча за всіма правилами забудовник мав би не тільки заробляти, а й принести користь для міста.

Як вважає кандидат на посаду Луцького міського голови Олександр Товстенюк, під час сесії міськради, коли ухвалюють рішення про виділення земельної ділянки інвестору-забудовнику, мусить бути інвестиційна складова: забудовник повинен взяти на себе зобов’язання розбудувати двір, дитячий майданчик, замінити комунікації, провести каналізацію тощо. Це повинно бути чітко виписано в інвестиційній угоді, яка має бути розміщена у вільному доступі, на сайті міської ради, для того, щоб забудовника можна було потім спитати, чи виконав він ці зобов’язання, чи ні.

Самі мешканці кажуть, що довгобуд рушив з місця лише декілька місяців тому – одразу виникає думка, а чи не тих місяців, протягом яких триває виборча кампанія?

На думку мешканців, забудовники, які будують багатоповерхівки, мали б зайнятися будівництвом школи та благоустроєм прилеглої території. Відповідальність, мовляв, потрібно покласти на будівельні компанії, адже підприємці такого масштабу могли б за півроку привести школу до ладу, щоб з наступного навчального року до неї йшли діти.

Школа №27 мала б стати першою, яка збудована за часів незалежності у Луцьку. У ній мав бути басейн та сучасний спортзал, у якому навіть мали б відбуватися чемпіонати Європи. Мешканці кажуть, що хотіли б вірити, що школу добудують, але виходів тут як мінімум два – віддати свій голос за чинного мера Миколу Романюка, який по-новому порушує старі питання перед кожними виборами, або врешті-решт обрати ефективного менеджера для міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Горохівчанин! Показати IP 10 Листопада 2015 20:56
Якщо Романюк виграє Вонлинським Новинам тяжко прийдеться ( закриють Вас), Ззасильно ви його тролите))
Андрій до Горохівчанин! Показати IP 10 Листопада 2015 23:21
А як інтернет-видання можна закрити? :) Якщо щось і станеться з Волинськими Новинами, то з"являться Волинські Новини 2, потім ВН3, ВН4 ну і т.д. Інтернет спеціально створений вільним світом для того, щоб ніхто нічого не зміг закрити.
волиняка до Андрій Показати IP 11 Листопада 2015 07:59
"створений вільним світом" - а про це якось детальніше можна?:)
луцьк Показати IP 10 Листопада 2015 21:37
Не пройде!!
волиняка Показати IP 11 Листопада 2015 07:57
А у чому проблема? Якби не Майдан, то вже б побудували як і всю решту, що планував Клімчук!
Риба Показати IP 11 Листопада 2015 09:06
"У ній мав бути басейн та сучасний спортзал, у якому навіть мали б відбуватися чемпіонати Європи. " Це те саме, як Янукович плавав кожен день по 5 км)))) Повний абсурд
довгобуд рушив з міс Показати IP 11 Листопада 2015 09:09
Тому що нарешті місту вдалося влізти з Шибових боргів!
Георгій Показати IP 11 Листопада 2015 09:52
Школа - це об' єкт будівництва, який, на жаль, став об' єктом політичних спекуляцій. А ЗМІ- замість правдивого, об' єктивного, незаангажованого супроводу тупо зайняли продажну позицію політичних гравців, ставши майстрами квача і мазила. Вибори рано чи пізно мають властивість закінчуватися. Наступить новий день і разом з ним докори сумління, в кращому випадку. А в житті за все треба розплачуватись. Я не злопам' ятний, але я маю хорошу пам' ять -українцям це властиво ! Позичання очей в Сірка вистачить допоки хватить зароблених грошей. А потім наступить одночасно з похмільним синдромом наступне : акредитація, сертифікація ,ліцензування, атестація, оренда приміщень, землі, комунальні платежі, звернення в міськраду, депутати, акробати, конституція, контрибуція і все, що звідси витікає. Поетом можеш ти не бути, але людиною будь!
МАРШРУТКУ НА 55 квар Показати IP 11 Листопада 2015 10:18
Крім проблеми недобудованої школи та недозапущеного садка існує в новому 55 кварталі і проблема маршруток вірніше їх відсутності :(((( діти змушені йти до маршруток або через загружену автостраду через Карпенко Карого або йти до Там Таму біля закинутих та облюбованими безхатченками місцями :((( в той час коли є нормальна дорога по Чорновола яка могла б до слова розвантажити міст на пр. Соборності…
Лучанка Показати IP 11 Листопада 2015 11:07
Наскільки я знаю, забудовникі обов'язково сплачують внески у розвиток інфраструктури міста і чималеньки, а от на що вони ідуть далі - це тільки в міськраді можна вияснити, а наше діло як громади - це проконтрулювати, але ж кому це треба і хто що скаже...
Ярослав Показати IP 11 Листопада 2015 18:44
Волинські Новини, а де зірочка поруч з заголовком статті пропала? "Як вважає кандидат на посаду Луцького міського голови Олександр Товстенюк..." - я хочу політичної реклами із зірочкою, а не просто так
Маршрутку треба Показати IP 11 Листопада 2015 21:50
Маршрутку то точно що треба. а то тільки 23 їде так, що нею нікуди не заїдеш... таку, щоб сполучала 55 із центром міста, а не із 40 кварталом. і школу треба тільки не на 600 учнів, а на 1200. знаю, що кажу.
Ксена Показати IP 13 Листопада 2015 09:40
Так хочеться, щоб цей дурдом закінчився, а Саша виправдав наші довіри.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus