USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Шмигаль заявив, що в Україні перестануть платити пенсії: коли, чому та що робити

5 Жовтня 2020 16:13
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що Кабмін уже через 15 років не зможе виплачувати пенсії. Мовляв, демографічна ситуація погіршується – співвідношення тих, хто працює, до пенсіонерів стане критичним, а підвищити податки Кабмін не може.

Про те, чому українські пенсії опинилися під загрозою і як можна вирішити проблему – у матеріалі OBOZREVATEL.

Анонс від прем’єра: пенсії платити перестануть

«Ми не зможемо через років 15 платити пенсії майбутнім пенсіонерам», – звернувся до студентів Львівської політехніки Денис Шмигаль під час своєї лекції. Перед цим політик пояснив: усьому виною демографія. Мовляв, працездатних стає менше, ніж пенсіонерів. У результаті вже в найближчому майбутньому двох пенсіонерів повинен буде утримувати своїми податками один працівник.

Щоб зберегти виплати хоча б на тому рівні, який є зараз, ЄСВ потрібно буде підвищити удвічі, а це нібито неможливо. «Буде мало працездатних і багато пенсіонерів. Співвідношення буде 1 до 2. Доведеться удвічі збільшити податки, щоб можна було утримувати пенсіонерів. Компанії вже не хочуть збільшувати податки. Збільшення удвічі неможливе. Ми не зможемо через років 15 платити пенсії майбутнім пенсіонерам. Це проста математика», – сказав прем’єр.

Правда, прем’єр не згадав, що буквально кілька років тому розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ), який поповнює бюджет Пенсійного фонду, скоротили майже удвічі. Ще кілька років тому всі українці платили різний внесок. Для окремих категорій ЄСВ становив більше 40%, а зараз – 22% для всіх.

На тлі цього «Слуги народу» пом’якшили (практично нівелювали) покарання за зарплати в конвертах і неоформлених працівників. Тоді OBOZREVATEL звертався до президента Володимира Зеленського із закликом накласти вето на таку ініціативу, але глава держави документ підписав.

Читати також: Гроші на старість. Що потрібно робити 30-річним, щоб на пенсії не помирати з голоду

Пенсії дійсно можуть перестати платити?

Уявити, що пенсії зовсім перестануть виплачувати, складно. Але їхній розмір дійсно може знижуватися, якщо нічого не змінити, розповіла вчена Лідія Ткаченко. Держава в будь-якому разі вимушена утримувати пенсіонерів. Навіть якщо не буде вистачати грошей, невелика виплата залишиться в будь-якому разі.

У Мінсоцполітики також заявили, що ніякої загрози виплаті пенсій наразі немає. Мовляв, бюджет Пенсійного фонду разом із величезним дефіцитом уже розрахований на наступний рік. «Дірку» компенсуватимуть із загальної скарбниці. Що буде через 15 років, сказати складно.
Винна демографія?

І так і ні. Заява прем’єра, що пенсії перестануть платити, може ще більше погіршити ситуацію. Молоді люди й без того не розраховують на виплату від держави й не поспішають платити внески в ПФУ. А якщо ж їм кажуть, що через 15 років взагалі не буде пенсій, то який стимул взагалі легально працювати?

Демографічна ситуація дійсно залишає бажати кращого. І не тільки в Україні – це поширена в усій Європі тенденція. Українці народжують пізно й мало. Ексміністр соцполітики Андрій Рева упевнений: у нас є величезний ресурс у вигляді тіньової зайнятості та зарплат у конвертах.

Усього за рік, з липня минулого року до липня 2020-го, кількість співробітників, які сплачують внесок до Пенсійного фонду, скоротилася на 565 тис. осіб. І демографічна ситуація тут ні до чого. Коронавірус, криза, збільшення кількості фізосіб-підприємців та пом’якшення штрафів.
Але є й демографічні проблеми. Згідно з даними ООН (цифри озвучені в пояснювальній записці до законопроєкту про запуск накопичувальної пенсійної системи):

Україна входить у топ-15 країн світу з найшвидшими темпами скорочення населення. До того ж у найближчі десятиліття скорочення населення відбуватиметься майже винятково за рахунок населення працездатного віку.

За умови збереження поточних показників народжуваності, смертності та міграції ООН прогнозує зменшення чисельності населення України до 2050-го на 28%, а частка осіб у віці 60 років і старших зросте до 32%.

Населення скоротиться на 18%, а рівень старіння зросте до 34%. Співвідношення між чисельністю населення пенсійного та працездатного віку зросте майже удвічі.

Як виправити ситуацію?

Раніше OBOZREVATEL уже докладно писав про те, як можна скоротити рівень тіньової економіки в країні, «відбілити» зарплати і збільшити надходження до бюджету ПФУ. Наприклад, серед іншого, Андрій Рева пропонує "почистити" списки тих, хто має право перебувати на єдиному податку. Залишити в ньому тільки тих, хто дійсно потребує підтримки, інших же перевести на загальну групу.

«Повинен бути новий закон, який би поєднував у собі ознаки трудових відносин, з якими не можна співпрацювати як із фізособою-підприємцем. У нас же зараз усіх оформлюють як фізосіб-підприємців і це вже просто податковий офшор усередині країни. Вибачте, який касир у гіпермаркеті підприємець? Який офіціант або бухгалтер підприємець? Далі – як можна продавати таблетки в аптеках на єдиному податку? Айтішник платить 5% з обігу, в Білорусі платить 10%, в Естонії 20% (а пільгова 9%). І вони кричать зменшити їм податки», – говорить Рева. Також періодично лунають пропозиції підвищити пенсійний вік.
Кабінет міністрів на чолі з Денисом Шмигалем пропонують інший варіант: чинну систему залишити в такому вигляді, як є, а одночасно запустити накопичувальну пенсійну систему. Частину внеску віддавати на спеціальний рахунок, з якого нібито можна буде отримати другу виплату на заслуженому відпочинку. Правда, тут є безліч ризиків: як зберегти гроші, як їх примножити, чи можна довіряти накопичувальним фондам або ж вигідніше просто збирати гроші самостійно в валюті.

«Ми будемо наступного року створювати накопичувальну пенсійну систему. І тоді будемо мати невелику соціальну пенсію від держави й мати кошти з накопичень», – сказав Шмигаль.

Згідно з новою ідеєю уряду, платити більше не доведеться. Зараз українці платять 22% ЄСВ і 18% ПДФО. Кабмін пропонує забрати по два відсотки й віддавати їх на накопичувальний рахунок. Наприклад, із 10 тис. грн це буде близько 400 грн. Така капіталізація практично неможлива.

Припустімо, що ви протягом 35 років щомісяця відкладаєте по 400 грн. У результаті можна зібрати 168 тис грн. Водночас за підрахунками прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, можна буде накопичити всього 1 млн грн. «Ці 4% дозволяють за сьогоднішніх цін під час виходу на пенсію отримати 1 млн гривень», – зазначив Шмигаль.

У коментарі OBOZREVATEL аналітик Володимир Мазуренко розповідає: реально ж підрахувати, скільки грошей можна накопичити, практично неможливо. Усе залежить від того, яка буде інфляція в країні, куди будуть вкладати кошти, що буде з курсом гривні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 43
Лучанка Показати IP 5 Жовтня 2020 16:26
То нехай з нас не беруть пенсійний податок!! Чому ми маємо його платити??!!!
Лучанин до Лучанка Показати IP 5 Жовтня 2020 17:04
Ви платите, щоб теперішні пенсіонери мали пенсію.
Здоровий глузд до Лучанин Показати IP 5 Жовтня 2020 20:13
Чому не публікується статистика про тих, хто помирає в віці 20 - 60 років в Україні, не доживши до пенсійного віку? Таких потенційних пенсіонерів сотні тисяч. Вони сплачували в пенсійний фонд. І грошей все рівно ніколи не вистачає у фонді. Хто краде ці гроші?
Анонім до Лучанин Показати IP 5 Жовтня 2020 21:37
Оце питання для чого тоді з мене брати податок, щоб отримувала пенсію тітка в Лукгандоні?
Петро до Анонім Показати IP 6 Жовтня 2020 16:58
Ще й пенсам в Криму будеш сплачувати, не тільки в "дирах". Один мудак замутив "МЄнські договорняки" замість визнання територій окупованими. В такому випадку сплачує все окупанта, а в нас це "партньор" по бізнесу. Чи не тому сидить без суду "Торнадо" ще з ПОПи, бо тормознуло бізнес верхівки ж/д составами..?
Пенсія олігарха до Лучанин Показати IP 6 Жовтня 2020 07:43
Тобто, ви про тих пенсіонерів, які пішли по пільгам в 40 років і мають пенсії більші ніж середні зарплати?
Лучанин до Пенсія олігарха Показати IP 6 Жовтня 2020 09:17
Невже не зрозуміло, що теперішні пенсійні внески йдуть не тим, хто їх платить, а сучасним пенсіонерам. Якщо хочете заробляти на СВОЮ пенсію, то ви повинні сплачувати внески у стахову компанію. Через те і говориться, що внаслідок низької народжуваності, постійної еміграції, через тіньову економіку проблема із пенсією буде тільки поглиблюватись і ніякий уряд її не вирішить. Хто має гроші і відносно молодий вік, той створить собі пенсію сам, ну а іншим - не позаздриш.
Петро до Лучанин Показати IP 6 Жовтня 2020 17:03
Через 2 роки ця "страхова піраміда" лусне.. Чим ви захищені? Навіть збирати гроші на СВІЙ рахунок під проценти - ви не захищені цією державою і "шмигалями"
факт Показати IP 5 Жовтня 2020 16:32
Та навіщо вони потрібні? Хто таке слово пенсія в Україні видумав? Всі повинні працювати до кінця днів своїх...
К.лучанин до факт Показати IP 5 Жовтня 2020 17:45
Ти дурак чи тільки вдаєш? У всьому цивілізованому світі така система. Іншого поки людство не придумало. Людина працює до певного віку , платить податки , заробляє стаж страховий а потім іде на пенсію. Це є соціальний захист людини у суспільстві у якому вона живе зі своїми правами та обовязками!!!
Петро до факт Показати IP 6 Жовтня 2020 17:08
Як тебе контузило... Випав при народженні? Так таким теж пенсія сплачується, інвалідна.. (з обмеженими розумовими здібностями)
Абвер Показати IP 5 Жовтня 2020 16:49
Ви що взагалі оху...ли?
Ваван Показати IP 5 Жовтня 2020 16:53
Якщо ж Рева такий розумний, і знає так багато виходів з кризи, то чому нічого не зробив за часів свого прем'єрства?
Петро до Ваван Показати IP 6 Жовтня 2020 17:14
Вінницькі вундеркінди совка завжди були "розумні".. Підтримуючи "епічні рехформи Петра" не тільки в "рехформований медицині" - їздити на лікування в Ізраїль за гроші з того самого Пенсійного Фонду. Петрухі обламалось, госпіталізували в звичайну "рехформовану" лікарню. Марина стогне, бо з грошима і своєю заразою він за кордоном не потрібен. (кожен день нове відео за " муки ПОПи"
Народна прокуратура Показати IP 5 Жовтня 2020 17:23
Що робити? І далі обирати до парламенту пройдисвітів Ляшків і Тимошенок, різних козаків Гаврилюків, Тетян Чорновіл та весільних фотографів, проводити безглузді люстрації-переатестації та запрошувати на "княжіння" непрацевлаштованих вдома грузинів!!!
!!!! до Народна прокуратура Показати IP 5 Жовтня 2020 19:15
Ти бовдур? до чого тут ляшко....тимошенко!? Гройсман був найкращим прем.єром! УСі питання до зе і команди і 73%- де ти під першим номером
Дідо до !!!! Показати IP 6 Жовтня 2020 08:53
Азаров.
543 до !!!! Показати IP 7 Жовтня 2020 12:46
Вийми шоколадку з &&пи, бо надто сильно видно твої політ погляди.
Нема на то ради ! Показати IP 5 Жовтня 2020 17:50
Не всіх дурних війна побила !
До Народна прокурату Показати IP 5 Жовтня 2020 18:01
А при чому тут Ляшко, Тимошенко чи хтось їм подібний з парламенту ? Вони не надякуються своїм виборцям ! Бо то вже похідна від дій д...рних, продажних, безвідповідальних, безмозглих виборців ! Навіть якшо і очі їхні бачили, шо купували, то розум вдома забули, як ішли на вибори ! А потім претензії мають до дій Ляшка чи Гаврилюка в парламенті. В люстерко на себе подивіться !
А Показати IP 5 Жовтня 2020 18:11
це було очікувано. В нас же на одного працюючого висить по 10 пільговиків - пенсіонерів, багатодітних, мало імущих, інвалідів і кого тільки там ще нема. І парадоксально те що держава за всі ті категорії дбає, а за до того працюючого з якого на них всіх вираховують їй по хрін, хай виживає як хоче і дітей своїх витягує. То кому таке треба? Всі хто міг вже порозбігалися, інші на низькому старті, а багато з молодих , тобто з тих за ким майбутнє, сплять і бачать, як звідси звалити за кордон, бажано на зовсім.
Лучанин до А Показати IP 6 Жовтня 2020 09:19
Бачу є люди, які думають головою, а не політичними гаслами і телевізійними сюжетами.
Антон Показати IP 5 Жовтня 2020 18:28
Я так розумію що ці гроші із нового фонду фонду вони будуть нібито вкладати для примноженні в цінні папери. А в Україні тільки один цінний папір з держ гарантією. Їхня фігова облігація. Так що піраміда облігацій Порошенка розкрутиться на новий виток. Радий за зеленського Порошенка і ко. Вони вже ж точно зароблять на наших пенсіях не один мільярд . Хоч би там щось залишилось. Не раджу платити есв 22.5 якщо можете. Платіть 18,5 і відкладайте кошти собі на пенсію. В цій країні вірити усіляким ревам неможливо надія на самого себе.
К.лучанин до Антон Показати IP 5 Жовтня 2020 19:50
"В цій країні вірити усіляким ревам неможливо надія на самого себе." - Рева нормальний міністр був в порівнянні з нинішними соросятами. Ну як ви не можете зрозуміти що від Реви мало що залежало. Не він вирішував пенсіійні питання. Бюджет приймала ВРУ, затверджував Президент. Ну я ж кажу прописні істини. Це ж ВРУ скасувала страховий коефіцієнт 1.35 у пенсіях до 1.0 і цим самим киданула всіх пенсіонерів України! До слова, у нас про пенсійну реформу почали говорити у ВРУ з 1995року: про страхування , про накопичувальну систему на пенсії. В цей час Польща , Угорщина і інш. країни ( постсоціалістичні ) активно цим займались і провели реформи. В Україні за 25 років не зроблено нічогісінько !!! Все робилось авральним методом і аби як. Влада ж образила всіх пенсіонерів України!!! Цікава річ у пенсіях в Україні - частину пенсіонерів урівняли в пенсіях зі стажем 25 і 35-40. Хто працював чесно і хто мало працював. Оце так, просто диву даєшся. А взагалі пенсіонерів , просто списали як баласт , суджячи зтакого відношення до них. Це наука для молодого покоління , наступних пенсіонерів. Пенсія їм точно не світить. Тот яке у них майбутнє ? В чужій країні вони теж не потрібні.
Qwerty Показати IP 5 Жовтня 2020 19:01
Кароче с'йо****ти з цього дурдома треба .
Я Показати IP 5 Жовтня 2020 19:21
Товариші. Помирати треба до виходу на пенсію, а не обтяжувати пенсійний фонд. Пропрацював як коняка за копійки років до 58 - і все. Жити довше дозволяється тільки депутатам. А якщо без жартів, то я в шоці. Іноді задумувалася, і як на таку пенсію, як в Україні, вижити. А тут взагалі ніякої не буде.. І про яке "відкласти" мова?? Комусь справді вистачає зарплати на "відкласти"?? Бо нам із чоловіком вистачає суто на харчі, комунальні, одяг і тому подібне. І то якщо не розганятися.
Та до Я Показати IP 6 Жовтня 2020 00:03
ще й куди відкладати? хіба в нас в країні є щось надійне, гарантоване навіть державою? Можна ж з тих копійчаних зарплат по копійці відкладати, а потім інфляція, дефолт, криза чи ще якусь х....рню придумають і заберуть все,навіть в державному банку. Адже в декого батьки, а в молодших діди так втратили всі заощадження, коли розвалився СРСР. Те що потім виплатили - сльози, а не компенсації вкладів.То як його у наших умовах можна заощадити?
Куд-куда до Та Показати IP 6 Жовтня 2020 22:35
Судячи з пробок в любу годину по Києву не скажеш, що в Українців немає з чого відкладати...
Піночет Показати IP 5 Жовтня 2020 19:24
Купа країн світу не платить пенсій, хіба воєнним.
Дідо до Піночет Показати IP 6 Жовтня 2020 08:54
Так, країни третього світу якою ми вже майже є.
скептик Показати IP 5 Жовтня 2020 19:40
вкотре пояснюю деб""ам при владі: до тих пір, поки ви не РОЗПОЧНЕТЕ запроваджувати ДЕМОКРАТИЧНУ , а не президенто-орієнтовану систему влади, справедливу систему оподаткування, всі ваші танці з бубном призведуть тільки до погіршення ситуації у близькій і віддаленій перспективі. щодо додаткових внесків у пенсійний фонд - апріорі цей проєкт зазнає фіаско, тому що народ не довіряє не тільки фондам всілякого пошибу, а й владі в цілому.
лорд до скептик Показати IP 5 Жовтня 2020 21:57
Петю ти як завжди в 10—ку
Дідо Показати IP 6 Жовтня 2020 08:52
Вас винищує. Одне плем'я, яке прижилися як паразит на тілі, і смокче. Поки організм віддасть усе.
Дідо Показати IP 6 Жовтня 2020 08:56
Україна в топ 3 з найшвидшими темпами скорочення населення
Катя Показати IP 6 Жовтня 2020 20:37
Вихід є-на кладовище, сьогодні пенсіонери нікому не треба, ні державі, якій все життя проплатили із зарплати, ні дітям.
Жіноча перейменовано Показати IP 6 Жовтня 2020 20:39
А ще ,шановні, є жіночим певної національності, які жодного дня не працювали, погодили дітей, які увесь час поновлювали школу і теж працювати не збираються. Так от - ці жіночим вже у 50т років отримають пільгові пенсію за віком
Люда Показати IP 7 Жовтня 2020 01:15
В ВР отримують таку зарплату, що їм і пенсія не потрібна!!!! Якби вони собі відмінили вже тепер премії і особливо пенсії колишнім президентам і всім тим депутатам, що повиходили і гребуть лопатами-то питання з кризою і виплатами в майбутньому простим людям відпало б само собою. Це по перше, а по друге- чому по країні людей скорочують, а в ВР ні??? Вони там для красоти сидять? Я маю тішитись як вони модні луки вигулюють, сруть нашими грошима? Це їх робота рохраховувати так, щоб з бюджетів не кралось. Шо це за фігня, коли я плачу за повітря, воду, світло, газ, труби, землю, доставки і т. д. Сама собі на пенсію складатиму, а завтра почну собі може і з/п нараховувати і платити? Чи як?
Анонім Показати IP 7 Жовтня 2020 07:42
Коли наші ублюдчні еліти віддавали ядерну зброю то їм за це нічого ніхто не зробив. Коли в нас вкрали всю промисловість, заводи під час кучмівської приХватизації, то їх теж ніхто не покарав. Далі йшла приватизаці облгазів, енергоресурсів, окрім атомної енергетики і т.д. Сьогодні продаватимуть землю, а це останнє, що ще лишалось в державній власності. Звісно, що коли все тепер належить приватним власникам, то їм не дуже хочеться платити якісь пенсії. І вони через свою шавку - шмигаля попереджають нас про те, що не хочуть більше з нами мати справу, бо більше в нас нема що відбирати. Окрім наших дітей, яких окремі представники влади називають сміттям, що і так згине на передку. Як казав джордж карлін, -"це все великий клуб і ми до нього не належимо". Побажаємо, щоб вони ніколи не знайшли ліки від раку, адже це єдине, що може їх покарати.
Анонім Показати IP 7 Жовтня 2020 08:27
Шмигаль розписався в своїй некомпетентності, його заява вже тепер провокує молодь не платити податки. Загубили промисловість, а тепер людям ніде заробляти! Та й Шмигаль, провокує молодь до виїзду. СТВОРІТЬ РОБОЧІ МІСЦЯ, та молодь не поїде...
Лилия Показати IP 7 Жовтня 2020 09:25
150 человек в верховную Раду и сделать рабочие места на У крайне как было раньше. Все стоило копейки на все хватало и на коммуналку и на другие потребности. А тем кто своровал что либо пусть руки отрубят что бы больше не делал этого вот и всё. Пока нами управляет Америка и мы берём кредиты ничего хорошего не будет. Нужно срочно рабочие места .
Михайло Показати IP 7 Жовтня 2020 11:04
Той дурень шмигаль, як не вміє працювати, то най йде до Ахматова шахтарем. Не знаєш як, прийде той , що знає. Вступися , не муч себе і людей. Що цей дурень плите молоді. Сам нелегал у Кабміні і провокує нелегалів . Віддай свою половину накопичень, чи може все чесно заробив?
Олександр Показати IP 7 Жовтня 2020 14:52
Министр соцполитики сказал, что после пенсионной реформы наши пенсионеры смогут путешествовать. Кто - нибудь объяснит этому человеку, что "путешествовать " и "пойти по миру " - это не одно и тоже.
Михайло Показати IP 7 Жовтня 2020 22:46
Підвищити пенсії можна. Просто. Шмигаль із зарплати платить скільки податку, щоб йому залишилась зарплата 5,0 тис. грн. Також і та дамочка, що дітей українців називає «неякісними». Здається у нас неякісний прем‘єр і голова комітету ВРУ з соцполітики. За що народ платить такі шалені гроші цим неякісним урядовцям. Таке плетуть - ніби недоумки. А вони ж зобов‘зані виконувати закони України та Конституцію України. І у світлі цих вимог працювати. Не можуть.? Ідіть, щоб вас українська земля не знала.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus