USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Шовковий шлях виявився невдалим політичним піар-ходом Саакашвілі

20 Лютого 2017 11:27
Проект Шовковий шлях виявився невдалим політичним піар-ходом Міхеїла Саакашвілі, який він намагався подати як частину своєї програми з розвитку української економіки.

Проект виявився провальним через те, що продумувався лише як політичний проект, а не економічний, і був неправильно прорахований з економічної точки зору.
Таку думку висловив політолог Олексій Якубін, пише golos.ua.

«Проект Шовковий шлях виявився невдалим політичним піар-ходом Саакашвілі, який він намагався подати як частину своєї програми з розвитку української економіки. У підсумку ми вже побачили, чим закінчилася діяльність екс-голови одеської ОДА для Одеської області.

Тому не дивно, що Україна програла Росії конкуренцію за Новий шовковий шлях. Адже проект був спочатку неправильно прорахований з економічної точки зору. Тобто Саакашвілі і його команда не прорахували, наскільки він буде ефективним і рентабельним», - сказав Олексій Якубін.

За словами експерта, Шовковий шлях став невдалим політичним проектом, оскільки його економічна обґрунтованість спочатку була сумнівною.

«Шовковий шлях був красивою обгорткою для залучення уваги громадськості, адже його економічна обґрунтованість була спочатку сумнівною. Вона тільки красиво звучала на словах. Адже багато експертів розуміли, що завдяки Шовковому шляху, вдасться поєднати Китай з європейськими ринками, але даний транспортний коридор в обхід території Росії буде спочатку невдалим і не вигідним. Адже час, витрачений на відправку поїздів колосально збільшувався.

Тому навіть в Китаї, незважаючи на погані відносини з Росією, думали першою чергою про економічний аспект, а не про політичний. Адже в першу чергу постачальники зацікавлені в тому, як швидше доставити ті чи інші товари та заощадити на цьому, а не навпаки збільшувати витрати на їх доставку », - уточнив Якубін.

Нагадаємо, як ішлося у випуску програми Перша Шпальта (ПШ), 18 січня в Лондон прийшов перший вантажний потяг з Китаю, який доставив контейнери дешевше і швидше, ніж це пропонувала Україна.

Цей поїзд подолав шлях від Китаю до Лондона за кілька тижнів. Його маршрут пролягав по території Росії, Білорусії, Польщі, Німеччини та Бельгії. Він є частиною проекту, так званого Нового шовкового шляху, який покликаний з'єднати Китай і країни Азії з Європейськими ринками.

У минулому році Міністерство інфраструктури вживало багато зусиль для того, щоб запустити в рамках цього проекту свій маршрут. Він повинен був проходити через територію України, далі товари повинні були транспортуватися по Чорному морю в Закавказзі, а потім по Каспійському морю в Казахстан і далі в Китай. Але цей маршрут через дорожнечу виявився незатребуваним.

«Транссибірська магістраль ... - об'єктивно дешевша, - заявив ПШ заступник міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції Віктор Довгань. - Там є тільки залізниця, немає інтермодальних перевезень, морського фрахту ».

Він зазначає, що провезення контейнера по Транссибірській магістралі коштує $ 4 тис. А українським маршрутом - $ 6,5 тис. І це вже після зниження наскрізного тарифу. За словами Довганя, міністерство шукає можливості для зниження вартості українського маршруту. Для цього він планує знизити портові збори, а також залучити до поромних перевезень нових гравців, в тому числі з Туреччини і Європейського союзу.

Крім об'єктивних причин, які роблять український маршрут менш вигідним, - протяжності маршруту і його складності, - існують ще й суб'єктивні проблеми.

«Це дуже непрозорі правила гри і високі тарифи», - каже директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк. Наприклад, за його словами, компаніям абсолютно непрозоро надаються знижки в портах і на залізниці.

Для того, щоб маршрут зацікавив перевізників, потрібно робити його більш конкурентним. "Це бізнес. А де бізнес, завжди є конкуренція. Потрібно шукати можливості», - зазначив аналітик IK Eavex Capital Дмитро Чурін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus