USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У фургоні із зеленню. Як Саакашвілі проривався у Грузію і чому його там ніхто не впізнав

4 Жовтня 2021 22:26
Сьогодні, 4 жовтня, стали відомі подробиці потрапляння Міхеїла Саакашвілі в Грузію. Це нова пригодницька історія – після того, як він у 2017 році незаконно прорвався в Україну.

Як виявилося, до затримання 1 жовтня він знаходився на батьківщині вже два дні. Туди він потрапив потайки, після чого їздив країною на авто.

«Страна» зібрала і публікує нові подробиці прориву Міхо – тепер уже на першу свою батьківщину.

Маршрут нового прориву Саакашвілі

До затримання в Руставі 1 жовтня Міхеїл Саакашвілі перебував в Грузії два дні.

Спочатку не було відомо, яким саме чином він потрапив на батьківщину. Повідомлялося лише, що офіційно кордон – ні український, ні грузинський – він не перетинав.

Читачі можуть пам’ятати попередній марш-кидок Міхо – як у вересні 2017-го він проривався в Україну на пішому переході з Польщі. А через три місяці бігав по київському даху, після чого був затриманий. На цей раз пригоди у нього видалися не менше захопливими.

Читати ще: Політ камікадзе. Чому партія Саакашвілі зазнала поразки на виборах і що тепер з ним буде

Сьогодні ЗМІ стало відомо, що експрезидента 29 вересня ввезли в країну на трейлері , який поставили на пором, що курсує між Україною та Грузією.

Допоміг Саакашвілі Елгуджа Цомая. Він уродженець Абаша – міста на заході країни; довгий час працює водієм трейлера і возить зелень з Грузії в Україну.

«Міша в’їхав в Грузію в трейлері Елгуджа і всю дорогу сидів у вентиляційній кабіні машини», – повідомив ЗМІ родич Цомая.

За його словами, трейлер Цомая перетнув держкордон Грузії в Поті – портовому місті на північному заході країни.
«Страна» дізналася від джерел в Держприкордонслужбі України деталі поїздки Саакашвілі.

За їхньою інформацією, відомості про нелегальний перехід кордону експрезидентом, українській владі надала грузинська сторона. У базі даних української прикордонної служби немає відміток про перетин кордону України Міхеїлом Саакашвілі. Тобто, покинув він країну нелегально.

«Це просто фантастична авантюра в дусі Міхо. Справа в тому, що фури, які вантажаться на пором, що йде в Грузію, оглядають вибірково. Є спеціальні сканери, але прогнати всі вантажівки через них неможливо, це влаштувало б затор і затримки у відправленні порома. За даними грузинської поліції, Міхо домовився з водієм-далекобійником Елгуджа Цомаєм, який завантажив в Одесі продукти.

27 вересня ще на під’їзді до прикордонного пункту в Чорноморську під Одесою, Саакашвілі сховався у фургоні. При перетині кордону прикордонники попросили відкрити фуру, заглянули всередину і пропустили», – розповіло джерело в ДПСУ.

Подальший шлях Саакашвілі склався досить просто. Вже на борту порома «Vilnius» Саакашвілі виліз з фури і майже дві доби часу переходу харчувався в кабіні вантажівки – їжу і напої йому приносив водій. На вантажній палубі також є санвузли для водіїв, на верхню палубу колишній президент Грузії не піднімався, щоб не привертати уваги.

29 вересня паром прибув в Поті. І експрезидент повторив ту ж невигадливу комбінацію, сховавшись в трейлері у вентиляційній кабіні. Грузинські прикордонники не оглядали його ретельно і вантажівка благополучно виїхала через КПП в Поті. Потім Міхо виліз із фури і пересів в легковик своїх прихильників, які були вже сповіщені про прибуття Саакашвілі.

Від повернення до затримання

За версією слідства, з Поті Саакашвілі попрямував до одного з селищ в регіоні Самегрело. Їхати туди на авто близько двох годин.

Двом громадянам, працівникам порту – Зурабу і Шалве Цоцоріяпрокуратура пред’явила звинувачення. Нібито саме вони везли Міхо в цьому напрямку.
На відео, розміщених Саакашвілі в соцмережах, вказувалося, що він знаходиться в Батумі. Нібито туди експрезидент відправився з регіону Самегрело. Відстань – 167 кілометрів, час в дорозі – близько трьох годин.
Однак затриманий Міхо був не в Батумі, а в Тбілісі – за 375 кілометрів. Цікаво, що під час цього шестигодинного шляху поліція зупиняла машину з Саакашвілі.

За словами соратниці Саакашвілі Екі Херхеулідзе, авто гальмували через перевищення швидкості. Водій отримав штраф. Але патрульні не впізнали колишнього президента під медичною маскою на обличчі.

Якщо оприлюднені переміщення вірні, експрезидент Грузії двічі встиг об’їхати морське узбережжя країни.
Доїхавши до Тбілісі, Саакашвілі влаштувався на конспіративній квартирі Елгуджа Цомая.

За даними прокуратури, чоловік знав, що Саакашвілі розшукують силовики за вчинення тяжкого злочину, однак, незважаючи на це, надав йому своє житло в Тбілісі. У неділю, 3 жовтня, Елгуджа Цомая звинуватили в приховуванні злочинів. Він був затриманий 1 жовтня, йому загрожує до 4 років в’язниці.

Коли саме ексчиновник дістався у Тбілісі невідомо. Проживав він там в квартирі Цомая на проспекті Гурамішвілі. Там і був затриманий. Силовикам відкрив двері сам, опір не чинив.

Нагадаємо, у п’ятницю, 1 жовтня, у Грузії затримали третього президента країни Міхеїла Саакашвілі. Його заарештували місцеві правоохоронці. Прем’єр-міністр країни Іраклій Гарібашвілі заявив, що правоохоронці знали про прибуття Саакашвілі до Грузії. Також політик зазначив, що Саакашвілі помістили в пенітенціарну установу.

Адвокат Бека Басілая назвав затримання Саакашвілі «політичним актом» і додав, що не зміг поспілкуватися із затриманим.

У Грузії Саакашвілі оголошений у розшук – він не був на батьківщині вісім років. Його заочно засудили до шести років ув’язнення, визнавши винним в організації нападу на колишнього грузинського депутата Валерія Гелашвілі.

Грузинська влада неодноразово заявляла, що Саакашвілі після повернення в країну буде затриманий.

1 жовтня Саакашвілі заявив, що прибув до Грузії та знаходиться в Батумі. Своєю чергою Міністерство внутрішніх справ Грузії заявляло, що Саакашвілі грузинський кордон не перетинав.

Згодом українська нардепка від фракції «Слуга народу» Єлизавета Ясько заявила, що перебуває у стосунках з експрезидентом Грузії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 4 Жовтня 2021 22:44
Добігався клоун. Тепері в Україні має бути відкрита кримінальна справа за нелегальний перетин кордону
Євросоюз Показати IP 5 Жовтня 2021 08:28
Аферист і брехун. Не вистачило совісті приїхати відкрито, то пробрався, як щур.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus