USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

«Шувалова_тур» у Луцьку: як твориться поезія

11 Лютого 2015 23:31
Ввечері 11 лютого до Луцька в рамках свого всеукраїнського туру «Шувалова_тур» завітала поетеса та перекладачка Ірина Шувалова. Жінка – лауреатка багатьох премій, учасниця кількох європейських письменницьких резиденцій та авторка трьох збірок – привезла в наше місто останні дві з них – «Ос» та «Аз».

Формат розмови був дещо незвичним. Модераторка Анастасія Євдокимова відразу зазначила, що саму ідею, як вести бесіду з лучанами, запозичила в нашої землячки, письменниці Оксани Забужко. Мова про її книгу «З мапи книг і людей», в якій Оксана Стефанівна ніби накреслює дві стіни, на кожній з яких по мапі – одна мапа книг, інша – людей.

У Ірини Шувалої таких мап виявилося чотири: мапа книг, мапа людей, мапа вражень та мапа текстів.

Щодо першої, мапи книг, то Ірина розповіла про книги, які на неї сильно вплинули. Це - дитяча «Пітер Пен у Кенсінгтонських Садах» Джеймса Метью Баррі, пізніші «Сто років самотності» Ґабрієля Ґарсія Маркеса та «Серце пітьми» Джозефа Конрада. Окрім того, вона ще перечитала багато з тих авторів та їхніх текстів, з якими знайомилася у школі – відкрила їх по-новому.

З другої частини розмови – мапи людей – читачі дізналися, що Ірина Шувалова дуже цінує випадкових людей, яких їй дарують випадкові зустрічі. Це можуть бути знайомства у парку на лавці, в автобусі чи просто на вулиці, коли людина до тебе починає говорити. Більшість із нас уникає такого спілкування, натомість Ірина вірить, що усі ці ситуації їй щось дають.

На мапу вражень гостя нанесла все найкраще, що пов’язує її зі своєю донечкою Мар’яною. Поряд із нею Ірина теж по-новому перевідкриває знайомі речі.

Насамкінець, гостя розповіла про мапу текстів і те, як над ними працює. Ірина переконана, що завдання поета працювати не на публіку, а на мову. Поет – це інструмент самовідтворення та розвитку мови.

Окрім розмов про справді все-все-все, як заявляли організатори, поетеса прочитала кілька своїх текстів. А ще розказала про самі збірки. Виявилося, що «Ос» – це для самої авторки збірка, в якій більше прозорості та напівтонів, ніж у першій «Ран» чи третій «Аз», із їхніми насиченими барвами.. Збірку «Аз» Ірина характеризує як «земну», в якій, зі слів письменниці, багато кольорів червоної глини та брунатної кори. Водночас це - книга мандрівок: тексти писалися в Данії, Іспанії, Греції, країнах Прибалтики.



Раніше про Ірину Шувалову як про молоду сучасну поетку у інтерв’ю Інформаційного агентства Волинські новини згадував і український письменник, бубабіст Олександр Ірванець.

Зазначимо, що зустріч відбулася в книгарні Волинської обласної друкарні, що за адресою: проспект Волі, 27, за підтримки ГО «Самопоміч» та видавництва «Смолоскип». Організатор – мистецьке об’єднання «стендаЛь».

























Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus