USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Шита білими нитками»: у справі Тиводара відсторонили прокурора та слідчого

16 Квітня 2018 22:22
Суд відсторонив від так званої «справи Олександра Тиводара» прокурора та слідчого УСБУ із Закарпаття, які, на прохання прокурорів і слідчих УСБУ у Волинській області, допустили грубі порушення закону під час слідства та безпідставного кримінального переслідування голови ГФ «Варта порядку» та очільника постійної поліцейської комісії Волині кримінальну справу.

Захисник наполягав і на відстороненні волинських прокурорів, проте вони не захотіли, щоб слідчий суддя Вікторія Корецька розглядала їхню справу, тому заявили про відвід.

Розгляд заяв Олександра Тиводара про недовіру правоохоронцям було заплановано на 16 квітня у Ківерцівському районному суді. В судових засіданнях йшлося:

- про відвід групи прокурорів у кримінальному провадженні прокуратури Волинської області та прокурора прокуратури Закарпатської області Машкаринець Т. М. (справа №161/4319/18);

- слідчого СВ УСБУ в Закарпатській області Головчака С. Ю. та прокурора у кримінальному провадженні прокуратури Закарпатської області Гіряка Д. І. (справа №161/4474/18).

По першій справі сторона захисту клопотала про відвід старшому групи прокурорів – прокуророві відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Волинської області Ковальчуку Олегу Васильовичу, а також прокурорам: Музичуку Роману Анатолійовичу, Плечуку Миколі Петровичу, Семенюку Анатолію Яковичу, Назаруку Олександру Юрійовичу, Воробію Олександру Павловичу, Костюку Олегу Степановичу, Лісовецькому Олегу Петровичу.

Саме вони мали б здійснювати нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінального провадження.

Втім, прокурор відділу обласної прокуратури Микола Плечук «злякався» розгляду справи слідчим суддею Вікторією Корецькою, яка нещодавно через зловживання та порушення працівників УСБУ у Волинській області ухвалила відвід від розслідування справи окремих членів слідчої групи, що стало прецедентом для Волині.

Останній оголосив на початку судового засідання, підписану старшим групи прокурорів Олегом Ковальчуком, заяву про відвід слідчого судді Вікторії Корецькій. Але єдине чим прокурори пояснювали цю заяву стосувалося обставин іншої справи у якій 07.03.2018 було відведено окремих слідчих.
«Якщо говорити мовою алегорії, то найголосніше кричить:

«Тримайте злодія» сам злодій. Ця народна мудрість яскраво демонструє позицію прокуратури. По суті заява про відвід є проявом звичайнісінької образи прокурорів чи намагання помститися слідчому судді, яка зайняла принципову та законну позицію при вирішенні іншої справи щодо відводу слідчих УСБУ у Волинській області, яка нинішнього провадження не стосується. Вважаю, що заява про відвід слідчого судді не обгрунтована, а тому прошу відмовити у її задоволенні», - озвучив свою позицію захист.
У зв’язку з цим оголосили перерву, адже справу про відвід одного слідчого судді має розглядати інший суддя. Ним став голова Ківерцівського районного суду Олександр Костюкевич. Цього разу вже інший прокурор обласної прокуратури Олег Ковальчук не зміг назвати конкретні факти, які б свідчили про упередженість слідчого судді Вікторії Корецької, і свої доводи вкотре ґрунтував власними суб’єктивними судженнями того, якими мають бути законні рішення у «справі Олександра Тиводара».

Варто зауважити, що це саме той прокурор, який вже тривалий час не виконує належно та в повній мірі кількох судових рішень щодо повернення вилученого під час обшуків майна, а в засіданні 16 квітня вказував представникові ЗМІ, що його не можна фотографувати. В результаті розгляду суд відхилив заяву прокурорів про відвід слідчого судді Вікторії Корецької. Тому найближчим часом розгляд питання щодо відводу групи волинських прокурорів відновиться. Адвокат Вадим Матвіїв вважає дії прокуратури ганебними.

«Краще б вони слідкували за дотриманням законів під час досудового розслідування та належним чином реагували на численні грубі порушення, допущені як окремими слідчими УСБУ у Волинській області так і самими прокурорами, в тому числі ті, що містять ознаки кримінальних правопорушень», - зазначає представник сторони захисту.
По другій справі було розглянуто по суті заяву Олександра Тиводара про відвід слідчого 1-го відділення слідчого відділу УСБУ у Закарпатській області Головчака Сергія та прокурора Гіряка Дениса. Зокрема, у заяві Олександра Тиводара йшлося про те, що у сукупності з протиправними діями процесуальних керівників, дії цих двох суб’єктів призвели до необ’єктивного досудового розслідування і систематичних порушень його прав: проведення незаконних обшуків, вилучення майна та неповернення його до цього часу органом досудового розслідування за відсутності будь-якого реагування з боку прокуратури.

Захисник Олександра Тиводара наголосив, що слідчий Головчак діяв за погодженням з прокурором, але всупереч ст. 19 Конституції України та ч. 1 ст. 40 КПК України, фактично лише імітував досудове розслідування.

«До клопотань про проведення обшуків у місті Луцьку слідчий Головчак додав копії документів, які були зібрані слідчими і оперативними працівниками УСБУ у Волинській області. Фактично лише імітуючи досудове розслідування. Коли прокурор прокуратури Волинської області Анатолій Семенюк двічі у червні та липні 2017 року з незаконних підстав змінював підслідність на Закарпатську область, то в ці ж дні у відрядження в м. Ужгород відправлялися начальник слідчого відділу Олександр Хитрик і один слідчий з групи слідчих.

Вони прибували в м. Ужгород з невідомим обсягом матеріалів, оскільки у супровідних листах їх перелік не зазначений, наступного дня слідчий Головчак подавав до Ужгородського міськрайонного суду клопотання про дозвіл на проведення обшуків у місті Луцьку, в той же день одержували відповідні ухвали і вже наступного дня справа передавалася назад на Волинь і матеріали поверталися в УСБУ у Волинській області. Тобто слідчий Сергій Головчак виконував роль статиста, а прокурор Денис Гіряк сприяв йому в цьому, підтримуючи в суді незаконні клопотання», - наголосив адвокат Матвіїв та надав документи для підтвердження. Суддя Вікторія Корецька видалилась у нарадчу кімнату, після чого оголосила ухвалу про задоволення заяви сторони захисту – порушників відсторонено без права на апеляцію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
—— Показати IP 16 Квітня 2018 22:32
Цікаво... а звідки у вас така (повна інформація) ???
Бпндера Показати IP 17 Квітня 2018 07:56
Безкарність прокурорів породжує ненавість до всієї влади(
Лучанин Показати IP 17 Квітня 2018 08:24
А суддя нічого так! Гарна жінка)
Dzhon до Лучанин Показати IP 17 Квітня 2018 10:45
Довіряєш цій судді?
Анонім до Dzhon Показати IP 17 Квітня 2018 11:39
Довіряю лише Хитрику!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus