USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Сім країн ЄС замовили для України артилерійські снаряди

30 Вересня 2023 06:41
Сім країн ЄС замовили боєприпаси за програмою закупівель Європейського Союзу, аби терміново отримати необхідні артилерійські снаряди для України та поповнити власні виснажені запаси.

Про це повідомляє Reuters.

«Сім країн-членів ЄС уже розмістили замовлення на 155-міліметрові боєприпаси за прискореною процедурою EDA. Більше замовлень, наприклад, для поповнення національних арсеналів, можуть бути зроблені найближчими тижнями і місяцями», – повідомило агентство EDA.

EDA заявила, що угоди ЄС стосуються як цілих снарядів, так і компонентів, як-от запали, снаряди, заряди і капсулі. Крім того, угода охоплює чотири «сучасні вогневі платформи, розроблені і вироблені в Європі ... і найбільш використовувані українськими збройними силами», назвавши їх: французьку CAESAR, польську Krab, німецьку PzH2000 і словацьку Zuzana C/2000.

EDA відмовилася назвати країни або повідомити розмір замовлень, посилаючись на те, що ця інформація є конфіденційною.

У відповідь на запити Reuters Литва і Люксембург заявили, що вони були серед цих семи країн.

Схема, вартістю щонайменше 2 мільярди євро, була створена в рамках плану ЄС, розпочатого в березні з метою постачання в Україну мільйона снарядів і ракет протягом року. Замовлення, розміщені в рамках контрактів, укладених Європейським оборонним агентством (ЄОА), стосуються 155-мм артилерійських снарядів – одного з найважливіших видів боєприпасів в російсько-українській війні.

Досі оборонні закупівлі були переважно прерогативою 27 окремих урядів країн-членів ЄС.

Розмістивши замовлення, ці країни матимуть право на відшкодування з фонду ЄС, Європейського фонду миру, витрат на боєприпаси, закуплені для України – хоча Люксембург заявив, що не буде просити про це.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
123 Показати IP 30 Вересня 2023 09:09
Замовили, нагріли кишені, заробили виробники, а ви далі товчіться. Краще б санкцій дотримувалися , а то вдень нашим, а вночі їхнім.
Патрiот Показати IP 30 Вересня 2023 23:22
Не, ну "весь свiт з нами" ахаха.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus