USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Скандальні заяви Фаріон про російськомовних бійців «Азову»: омбудсмен та нардеп звернулися в СБУ

7 Листопада 2023 10:07
Український омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до відповідних органів через висловлювання мовознавиці та ексдепутатки Ірини Фаріон. Вона нещодавно заявила, що не може назвати українцями російськомовних бійців бригади «Азов».

Про це Лубінець повідомив у мережі.

Омбудсмен зазначив, що в мережі поширюється відеоматеріал, на якому транслюються негативні висловлювання та звинувачення стосовно військовослужбовців ЗСУ, які спілкуються мовами нацменшин. Вочевидь, йдеться про Фаріон, адже саме її заява про російськомовних «азовців» напередодні викликала медійний шум.

«Особисто звернувся до відповідних органів державної влади – Національної поліції України, СБУ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо перевірки зазначеної інформації та вжиття відповідних заходів реагування», – підкреслив омбудсмен.

Він наголосив, що порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками – карається відповідно до статті 161 Кримінального кодексу України.

Лубінець додав, що в ЗСУ служать і захищають Україну чоловіки й жінки з різних груп суспільства, різних національних спільнот, різного віросповідання та переконань, різного місця проживання тощо.

Раніше заступник голови Комітету Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки нардеп Єгор Чернєв закликав СБУ перевірити скандальні висловлювання Фаріон, яка образила українських захисників.

«Ірина Фаріон публічно заявила, що не вважає українцями тих наших воїнів, які спілкуються на фронті російською мовою. Цим блюзнірством, як на мене, вона поставила знак рівності між окупантами та тими, хто жертвує своїм життям, боронячи Україну. На моє переконання ця особа вже тривалий час цілеспрямовано та системно працює на розкол суспільства та розпалювання ворожнечі між українцями. Особливо підозрілою для мене така діяльність є в контексті радянського минулого Ірини Фаріон», – написав він у Facebook.

Нардеп зазначив, що під час війни такі її дії є особливо небезпечними і становлять загрозу національній безпеці України.

Українська мовознавиця, докторка філологічних наук та екснардепка Ірина Фаріон відзначилася скандальними докорами воїнам полку «Азов», які розмовляють російською мовою.

«Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою – то нехай себе назвуть «руськими». Чому вони такі очманілі? Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм – вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка», – наголосила мовознавиця.

«Я категорично цього (російську мову серед військових ЗСУ, – ред.) не приймаю. У мене запитання до них: що вам, хлопці, заважає, коли ви такі моцні? І ви дуже розумні. Що вам заважає виконувати 29 статтю закону про Збройні сили України. Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то немає армії, це зброд тоді», – сказала Фаріон.

Деякі військові та громадські діячі обурилися через заяву мовознавиці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Лучанин Показати IP 7 Листопада 2023 10:17
Я перепрошую, але, коли вже ця неадекватна "філологиня-мовознавчиня" стулить свою пельку. "Покажи свій патріотизм – вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка" - Шевченко, до речі, активно користувався росіянською мовую і навіть щоденник свій на ній писав.
Лікар до Лучанин Показати IP 7 Листопада 2023 12:02
Черговий вкид від ватного троля про росіянську і ШЕВЧЕНКА.
Волинь до Лікар Показати IP 8 Листопада 2023 23:38
В чому вкид? Що Шевченко послуговувася російською мовою чи що Фаріон - це неадекватна особа? Чи що, агресивний примус до чогось - це огидно і неефективно? Цікаво, чи ота Фаріон має праці по дослідженню особливостей укр. мови на теренах країни? Чи хоча б отакі дописувачі знають, щось цікаве і особливе про мову, а не те, що в тік-токах плетуть?
Патрiот до Лучанин Показати IP 7 Листопада 2023 16:52
А "росiянська" це яка мова.?
Анонім Показати IP 7 Листопада 2023 10:26
Від чого ця к..ва, на цей раз, разом з зеленими увагу відвертає?
juj Показати IP 7 Листопада 2023 10:37
"топити треба" - Л. Подерв'янський
дід Показати IP 7 Листопада 2023 10:45
Все ніяк нечистий не прибере цю *красуню* до себе в пекло чортенят лякати......
лучани Показати IP 7 Листопада 2023 10:47
кацапоротні піднімають голову. Вже розказують, що українською говорити в ЗСУ неуказ.
Патрiот Показати IP 7 Листопада 2023 11:42
Фарiон- типовой представник українства.
Гм до Патрiот Показати IP 7 Листопада 2023 12:03
нУ А ТИ І ТОБІ ПОДІБНІ, ТИПОВИЙ ПРЕДСТАВНИК РОСІЙСЬКОМОВНОГО ГАВНА.
лучанину Показати IP 7 Листопада 2023 12:07
Слухайте, ротий, чому досі сидите на дивані і строчите? Якщо такий патріот, то давай до військомату і до нас сюди. Патріот хр.......й.
лучанин Показати IP 7 Листопада 2023 13:03
Усе правильно сказала. Російській в Україні не місце. Московським підстилкам, яких це обурює, все одно доведеться перейти на українську. І чхати мені на те, знаходяться вони в наших Збройних силах, чи ні, ризикують вони своїм життям, чи ні. Вони просто приносять користь війську, ні більше, ні менше. А для того, щоб стати українцями, їм доведеться перейти на нашу мову.
пан до лучанин Показати IP 7 Листопада 2023 15:14
Ваша правда, шановна!
лучанину Показати IP 7 Листопада 2023 14:14
Ну ви й ч.о. Щире українське Ч.О.
Олесь Показати IP 7 Листопада 2023 14:38
Якщо колишня комсомолка Ірка не знає, то Тарас писав щоденники російською. Добровільно)
ігор Показати IP 7 Листопада 2023 17:20
А чому не притягують до відповідальності Бойка і арестовича , який назвав українців фашистами, кацапи знову піднімають свої морди та кричать( путін пріді і спасі наш язик)
Корiнний лучанин до ігор Показати IP 7 Листопада 2023 19:44
Тому що за правду не можна притягнути до вiдповiдальностi.
Клава Показати IP 7 Листопада 2023 20:47
Ця шмара львівська працює на Кремль ! Якщо здохне - точно не своєю смертю ...
Олександр Показати IP 7 Листопада 2023 21:23
А хіба не так? Французи розмовляють французькою, німці - німецькою, українці - українською, кацапи - кацапською. Шо не так? У чому вона не права? За національністю вони кацапи за логікою. Просто борються за Україну
Лучанин до Олександр Показати IP 9 Листопада 2023 10:48
В даному випадку проблема у способі донесення інформації, м'ягко кажучи, використовуються непедагогічні методи, які призводять до зворотного ефекту і характеризують особу, яка ними послуговується як звичайну хамку(хамкиню?)
Анонім Показати IP 8 Листопада 2023 13:17
Та в кожній країні є мови нацменшинств. Ну як ви всі не розумієте - не в мові справа. Рф-ія напала не через мову, а через імперські амбіції зворих імбіцилів в кремлі, в Німеччині кожна земля на своєму діалекті розмовляє, у Франції - теж свої моменти з мовами, в Канаді, Іспанії - тим більше. І там мови не є проблемою, бо в світі вже існують напрацьовані механізми регулювання цих питань. Якщо хочете мати лад в країні - не діліть людей за мовою, не порушуйте Конституцію, подолайте корупцію. В Україні все більше і більше людей переходить на українську, цей процес природній, не треба нікого нагинати і принижувати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus