USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Скасування статті про незаконне збагачення: у ЄС вщент розбили аргументи суду

28 Лютого 2019 08:22
Антикорупційна ініціатива EUACI – найбільша програма технічної допомоги ЄС по боротьбі з корупцією в Україні – опублікувала висновок щодо конституційності статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення, яку скасував Конституційний суд, передає Європейська правда.

«Загальним зауваженням до аргументів на конституційному поданні є їх загальний характер», – йдеться у висновку.

У конституційному поданні від 12 грудня 2017 року затверджується, що частина 1 статті 368-2 Кримінального кодексу України (КК) суперечить таким конституційним принципам, як захист від самозвинувачення, презумпція невинуватості, право на справедливий судовий розгляд і рівність сторін, принцип законності, принцип non bis in idem (дослівно з лат. – «не двічі за одне й те саме», тобто «немає двох покарань за одну провину». – ред.) і принцип відсутності зворотної дії в часі.

26 лютого стало відомо, що Конституційний суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків. Ці аргументи спростовує EUACI.

«У конституційному поданні не досліджуються сутність і релевантність відповідних правових принципів щодо норми Кримінального кодексу, яка заперечується, а також не проводиться поглиблений аналіз відповідної прецедентної практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) або іноземної конституційної практики. Можна стверджувати, що конституційне подання також неправильно тлумачить правову норму Кримінального кодексу, яка заперечується, і ігнорує презумпцію конституційності і, таким чином, останній доступ до можливостей тлумачити цю норму кримінального права способом, який був би сумісний з конституційними вимогами», – йдеться в документі.

У конституційному поданні, зокрема, стверджується, що стаття 368-2 КК порушує право людини вважатися невинною, оскільки переводить тягар доведення з боку звинувачення на обвинуваченого.

«З конкретного формулювання злочину незаконного збагачення в Україні та судової практики ЄСПЛ і конституційних судів інших держав слідує, що стаття 368-2 КК не передбачає будь-яких перекладань тягаря доведення і, таким чином, порушує презумпцію невинуватості», – відзначають в EUACI.

У конституційному поданні також стверджується, що визначення незаконного збагачення порушує свободу від самозвинувачення – конституційне право, передбачене статтею 63 Конституції України.

«По-перше, стаття 368-2 КК не потребує від обвинуваченого давати будь-які пояснення та не зобов’язує в прямій формі обвинуваченого надавати інформацію. Підсудний має право, але не зобов’язаний надавати пояснення про походження активів, про незаконність яких стверджує звинувачення. Положення Кримінального кодексу як таке не встановлює будь-якого тягаря доведення про надання доказів. Це регламентується виключно правилами кримінального провадження», – йдеться в документі.

Беручи до уваги те, що стаття 368-2 КК України не передбачає перекладання тягаря доведення, а також не примушує обвинуваченого до самозвинувачення у кримінальній справі, пов’язаній з незаконним збагаченням, то, таким чином, вона також не впливає негативним чином на гарантії справедливого судового розгляду, пояснюють в EUACI.

«На думку авторів укладення amicus curiae, згаданий елемент незаконного збагачення – збільшення активів в значному розмірі, законність підстав придбання яких не підтверджено доказами – досить чітко проглядається з формулювання частини 1 статті 368-2 КК: це положення може тлумачитися як таке, що припускає настання кримінальної відповідальності, тільки якщо доведено, що збільшення активів в значному розмірі не могло статися з використанням законних доходів», – зазначається у висновку.

На думку авторів укладення amicus curiae, основна ідея криміналізації незаконного збагачення полягає в тому, щоб усунути вимогу доведення зв’язку між діями державної посадової особи та вигодою, в подальшому отриманою за такі дії.

«Це означає, що недолік доказів на користь обґрунтованого збільшення активів становить достатню ознаку для виникнення кримінальної відповідальності. Кримінальне переслідування за незаконне збагачення не вимагає одночасного переслідування за основний злочин, тобто для того, щоб в рамках останнього положення наступила кримінальна відповідальність, потрібно лише відсутність обґрунтування істотного збільшення активів, а не вчинення обвинуваченим інших конкретних злочинів або правопорушень», – говорять автори.

«Статтю 368-2 КК слід тлумачити у світлі інших положень КК, що встановлює загальні правила застосування кримінального права в часі. За результатами такого тлумачення немає підстав стверджувати, що визначення незаконного збагачення передбачає застосування закону зі зворотною силою», – аргументують в EUACI.

26 лютого Конституційний суд України скасував статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення. Своєю чергою, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що стаття про незаконне збагачення нібито була неефективною.

У НАБУ, своєю чергою завили, що згідно з цим рішенням, всі провадження щодо корупціонерів будуть закриті. І назвали такий крок політично вмотивованим і суперечить зобов’язанням України за ратифікованою Конвенцією ООН проти корупції, домовленостям із Міжнародним валютним фондом та Європейським Союзом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
жидобандерівець Показати IP 28 Лютого 2019 08:47
Отмена статьи о незаконном обогащении https://www.youtube.com/watch?v=xn5q3wJT4zw все кто пять лет грабил страну теперь не виновны. СТАЯ постаралась.. себя обезопасить это юридически.
Просто Показати IP 28 Лютого 2019 09:21
Вчасно зміни вносять. І що не дарма Луценка Яник закривав?
скептик Показати IP 28 Лютого 2019 10:25
а бандо-олігархатові УРКАїни глибоко на"""ти на критику ЄС.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus