USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Стаття про незаконне збагачення була неефективною, – Луценко

27 Лютого 2019 20:31
Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що стаття про незаконне збагачення чиновників, скасована Конституційним судом, не була дієвою на практиці.

Про це він заявив під час брифінгу у середу, передає Українська правда.

«Рішення КСУ не є великою несподіванкою. Спеціалісти в галузі права знають, що наш фантастичний Комітет з антикорупційної діяльності Верховної Ради підготував текст закону, який не відповідає практиці юридичного застосування», – сказав генпрокурор.

Він наполягає, що свідченням неефективності є те, що «за всі ці роки НАБУ не змогло притягнути до відповідальності по цій статті жодну особу».

За словами Луценка, висловлювати претензії до КС можуть лише ті, хто «ретельно не вчитувався в документи».

«Юристи називають такі статті «мертвими», тобто тими, які не можна застосувати на практиці... Норми погано прописаного закону не діяли... Очевидно, треба поправити закон і діяти рішуче в цьому напрямку», – додав очільник ГПУ.

Він зазначив, що підтримує точку зору Петра Порошенка в тому, що треба проаналізувати рішення Конституційного суду і після цього внести до парламенту новий законопроект, «який буде дієвим, ефективним для того, щоб незаконне збагачення в нашій країні каралося не на словах, як сьогодні, а на ділі».

Як повідомлялося раніше, журналісти дослідили, що компанія, яка за даними відкритих реєстрів належить Президенту Петру Порошенку та нардепу від БПП Ігорю Кононенку «Пісковський завод скловиробів», під час воєнного стану в Україні торгувала з країною-агресором Росією.

26 лютого ЗМІ повідомили, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення. Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анатоль_ Показати IP 27 Лютого 2019 20:40
Який він розумний!
опа Показати IP 27 Лютого 2019 20:45
Неефективною була не стаття, а чиновники які її застосовувати не хотіли!!!
пенсіонери Показати IP 28 Лютого 2019 01:10
як сказав Зек-генпрокурвор луцифер-Луценко "СТАТТЯ ПРО НЕЗАКОННЕ ЗБАГАЧЕННЯ БУЛА НЕ ПО ПОНЯТІЯМ" для крадущого пенсії бандита петька порошенка......Алібаба порошенко пєтя і сорок розбійників БєПЄПє з судішками КСУ кують злочинні законішки під понятія узеконених крадіжок в народу України....і скільки вірьовочці не витися а кінець прийде для бандитів!!!!!
Навуходоносор пенсио Показати IP 28 Лютого 2019 13:22
Не разделяю Вашего оптимизма, уважаемые Пенсионеры. Веревочка эта настолько длинная, что виться она будет веками. Ибо попав под внешнее управление, западные кураторы не столько борются с нашей коррупцией, сколько по тихому ее поощряют. Назначили же они Юрика Генпрокурором, фигуранта пьяного дела в немецком аэропорту, протянули его кандидатуру через ВР, несмотря на то, что у него нет юридического образования. Обошли и это, изменив статью в законе под прокуратора Юрика. Такого не было в мировой практике, даже в одиозных бастустанских режимах соблюдалась хотя бы видимость законности. Все это - сотрясение воздуха, без смертной казни ничего не поменять!
скептик Показати IP 28 Лютого 2019 22:49
в УРКАїні ефективними є тільки злодії при владі
Юрий Показати IP 3 Березня 2019 11:16
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus