USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Скільки платитимуть українським заробітчанам за новими правилами працевлаштування

16 Червня 2020 07:00
Європа відкриває кордони для українських заробітчан, поляки навіть організовують два чартерних рейси, аби тільки наші приїхали. У Борисполі вишиковувались черги з тих, хто зібрався шукати кращої долі за кордоном.

Біля візових центрів країн Євросоюзу зараз майже скрізь черги. Українці намагаються отримати так звані робочі візи, з якими можна проїхати через кордон навіть під час карантину. Ажіотаж і на кордонах з Євросоюзом, пишуть Факти.

Про маски та дистанцію там швидко забувають. Головне для цих людей – потрапити до Польщі. Коронавірус не лишив вибору навіть тим, хто до карантину мав роботу в Україні. Багато хто її просто лишився.

Для громадян не з Євросоюзу, Польща свої кордони поки тримає під замком. Шпаринка під час карантину з’явилася тільки для українських заробітчан.

Польща визнала свою безпорадність – тамтешнім підприємцям катастрофічно не вистачає українських рук. У сезон врожаю збирати його часто просто нікому.

Українці у Польщі, мають пробути два тижні на самоізоляції. Тамтешня поліція за цим ретельно слідкує. А ось для заробітчан, що працюють в полі, поляки зробили виняток. Настільки критично важлива зараз їх праця.

Тим же, хто приїхав працювати в інші сфери економіки, деякі польські працедавці готові компенсувати вартість двотижневої обсервації.

Вклад українців у ВВП Польщі майже 2%. І це дуже відчутно для всієї економіки.

Чехія, як і Польща, тримає кордони закритими, але не для українських заробітчан. Але от добратися до Чехії важче, аніж до Польщі. Поки єдиний спосіб – автомобіль.

За новими правилами, люди повинні привезти із собою довідку з негативним результатом тесту на коронавірус або пройти двотижневу ізоляцію.

Читайте ще: Українцям дозволили їхати у Польщу та не проходити самоізоляцію

Через пандемію коронавірусу втрати в деяких чеських компаніях вже перевершили кілька мільйонів євро. Тож видатки на тести для заробітчан – це крапля в морі.

Бо на зарплати менше тисячі євро, чехи працювати не погоджуються. Для наших же співвітчизників – це пристойні гроші.

Чекає на українських заробітчан і стара Європа. Італія чи не найбільше. Але відкривати кордони навіть для трудових мігрантів в Італії поки не збираються, настільки сильно Covid-19 вдарив по країні.

Між тим в Італії пішли на безпрецедентні заходи, аби втримати тих працівників, які в’їхали до пандемії. Навіть ті, хто працював нелегально, тепер можуть отримати дозволи на перебування.

Грошові перекази заробітчан в Украну сягають $10 млрд у 2020 році. Це на $2 млрд менше, ніж минулого року.

Проте далеко не всі громадяни України вирішують повернутися з-за кордону. Аналіз міграційної статистики уряду продемонстрував, що з 2010 року виїхали і залишилися за межами країни близько 4 млн громадян. Це приблизно 10% від усього населення України.

Тобто велика кількість людей і далі працюють в інших країнах навіть у період пандемії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Вася Показати IP 16 Червня 2020 07:26
Шо у нас осталось продать... да только руки))))
Metaller555 Показати IP 16 Червня 2020 09:29
І ще землю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus