USD 40.15 40.65
  • USD 40.15 40.65
  • EUR 40.35 40.70
  • PLN 10.10 10.28

Скільки радянських пам'ятників на Волині потрібно демонтувати

15 Червня 2023 09:28
У Волинській області в період з 24 лютого 2022 року до червня 2023 року демонтували 14 радянських пам’ятників, погрудь, зірок, меморіальних дошок, серпів та молотів.

Про це розповів Суспільному громадський діяч і співзасновник проєкту «Деколонізація. Україна» Вадим Поздняков.

Учасники проєкту розробили мапу, де позначили усі об’єкти та елементи радянської спадщини на території України.

Що потребує знесення на Волині

Згідно з мапою, яку розробили в рамках проєкту «Деколонізація. Україна», у Волинській області наразі є два об’єкти, які напряму підпадають під дію закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Перший розташований у селі Заріччя Володимирського району. Там 1987 року встановили пам’ятний знак на честь секретаря сільської ради Антона Стемпковського. За офіційною версією, – зазначають учасники проєкту, – він був вбитий вояками УПА.
Ще один об’єкт, який на мапі позначили «червоним» – радянські мозаїчні панно на фасадах будинків у центрі Нововолинська.
Загалом по області учасники проєкту відмітили декілька десятків об’єктів та елементів, що потребують знесення. Серед них і ті, які місцеві органи самоврядування уже демонтували.

Читати ще: Всі міста та вулиці з російськими назвами мають перейменувати протягом 6 місяців. Набув чинності закон

Як триває процес декомунізації на Волині

Зі слів Вадима Познякова, на Волині повільно позбуваються об’єктів радянського періоду через те, що багато з них напряму не підпадають під дію закону про декомунізацію.

«Я більш ніж впевнений, що якщо провести інвентаризацію всіх пам’ятників Другої світової війни і всіх будинків культури на наявність серпів, молотів, орденів з Кремлем, написів про радянську батьківщину, велику вітчизняну війну і їм подібне, то ми знайдемо мінімум 200-300 об’єктів, яких по-хорошому треба прибрати. Я вже мовчу за пам’ятники радянським солдатам», – говорить Вадим Поздняков.

Як зазначив Вадим Поздняков, найкращі показники по демонтажу пам’ятників Радянщини від лютого 2022-го до червня 2023-го років показали Закарпатська (88) та Львівська (64) області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Макс Показати IP 15 Червня 2023 10:06
Коли В Теремно біля ставка знімуть пам'ятник совковій окупації ??? Позорище !!!
Байден Показати IP 15 Червня 2023 13:34
Мертві сраму не імут ... А це звичайне осквернення військових поховань. За це прийдеться відповідати - не сьогодні так взавтра !!!
Григорій Показати IP 15 Червня 2023 14:15
Варвари. А всі варвари закінчували однаково - вперед ногами на сміттєзвалище історії.
ПТН ХЛО до Григорій Показати IP 15 Червня 2023 16:55
варвари це кацапські орки
максу Показати IP 15 Червня 2023 14:24
Найбільше позорище міста і українського народу в цілому - ви і вам подібні персонажі.
ПТНу Показати IP 15 Червня 2023 20:34
Так, кацапи варвари. Але, вони на чужій землі зло поблять. А ми на своїй. В даному випадку виступаємо істотами, гіршими за росіян.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus