USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Скільки шкіл планують закрити на Волині

2 Червня 2015 15:24
Оскільки навчання учня у малокомплектній школі обходиться бюджету втричі дорожче, ніж навчання учня гімназії, в обласному управління освіти планують оптимізувати кількість навчальних закладів на Волині.

Про це йшлося під час оперативної наради в голови облдержадміністрації 2 червня.

Як повідомила заступник начальника управління освіти облдержадміністрації Людмила Плахотна, норматив бюджетної забезпеченості на одного учня становить цього року 8597 гривень на рік. Фактична вартість утримання одного учня школи з достатньою чисельністю учнів зазвичай виходить меншою, тоді як у малочисельних школах на утримання учня затрачається 15 а то й 20 тисяч гривень. Таким чином, навчання одного учня у сучасній школі (ліцеї чи гімназії) обходиться державі дешевше, ніж у малокомплектній сільській школі, де приміщення потребує ремонту, застаріла матеріальна база.

На Волині нараховують 157 малочисельних шкіл (20,5 % від загальної кількості). У 55 школах навчається до 20 учнів, у 53 - до 40 учнів, у 49 - до 100 учнів. У таких школах навчається 5205 учнів, у штатному розписі передбачено 1875 ставок працівників. У зв’язку зі збільшенням тарифів на енергоносії такі школи стають ще дорожчими. Окрім того, 11 районів області потребують коштів освітньої субвенції на введення у таких закладах додаткових посад.

Оскільки рішення про закриття та реорганізацію шкіл приймають органи місцевого самоврядування, управління освіти просить ще раз проаналізувати оптимальність діючої мережі навчальних закладів, аналіз витрат та можливість їх оптимізації, адже такі дії відповідають вимогам децентралізації. До 1 вересня заплановано оптимізувати 26 шкіл 1-2 ступенів, зупинивши їхню діяльність та реорганізувати 8 шкіл.

ЧИТАТИ ЩЕ: УЧНІВ МАЛОКОМПЛЕКТНИХ ШКІЛ ВОЛИНІ ТЕПЕР ВЧИТИМУТЬ ПО ХАТАХ?

Своєю чергою, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик просив не ухвалювати поспішних рішень, а мотивувати їх прийняття після того, як будуть вирішені питання з розміщенням учнів, їх доставки до навчальних закладів за допомогою шкільного транспорту, а не маршрутних автобусів тощо. До кожного рішення з реорганізації та закриття малокомплектних шкіл він закликав підходити персонально, аби «не наламати дров».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 2 Червня 2015 15:37
Закрити геть всі школи. Все одно нічому в них не вчать. Хай гуси пасуть. Зато як Шевченко - ото гордість за Україну попре.
педагог до Анонім Показати IP 2 Червня 2015 15:55
Правильно. Розум - всеодно категорія ВРОДЖЕНА, тупих не навчиш, а розумні і так вивчаться (Т.Шевченко як приклад).
песиміст Показати IP 2 Червня 2015 16:19
Закрити все.Залишити АП,Кабмін,ВР,ОДА щоб ім не було головної болі для організації процесу цивілізованого функціонування держави.Необхідно впевнитись в достовірності документів про освіту нових реформаторів держави, тому що запропоновані реформи не вкладаються в здоровий глузд. " Не той дорогой идете товарищи!"
655 Показати IP 2 Червня 2015 17:13
Державі, тобто жидоолігархам треба стадо дибілів і баранів- от і все. За що боролись на те і напоролись. Що Яник, що Порох одним миром мазані
? Показати IP 2 Червня 2015 19:42
Де Загрева?
Анонім Показати IP 2 Червня 2015 23:57
Ще хтось вірить, що нас чекає нормальне життя? Я ні. Вже не сподіваюсь ані ремонт зробити, про відпочинок і мови немає, на продуктах економлю. Задолбалась...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus