USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Скільки українців отримали посвідки на проживання в Польщі у 2023 році

25 Серпня 2023 22:05
Цьогоріч помітно скоротилася кількість українців, які звертаються за посвідками на проживання у Польщі, порівняно з попереднім роком. За перші 8 місяців 2023 року було видано приблизно 131,4 тисячі посвідок на тимчасове або постійне проживання, порівняно з 227,5 тисяч дозволів, виданих за той самий період 2022 року.

Про це пише 24 канал з посиланням на Yavp.pl.

Водночас зменшилася кількість відмов або припинення розгляду заяв на отримання посвідки на проживання. З початку 2023 року таких справ було 7,7 тисячі, що значно менш як 24,7 тисячі негативних рішень, зафіксованих за аналогічний період 2022 року.

Така статистика пов'язана із тим, що українці рідше зверталися за посвідками на проживання. Якщо у 2023 році громадяни України подали в Польщі 185,4 тисячі заяв на отримання карт побиту, то за 8 місяців 2022 року – 321,1 тисячі.

Читати ще: Українці в Польщі зможуть одружитися чи розлучитися: куди звертатися

Хто може отримати посвідку та які її переваги?

З 1 квітня українські біженці, які мають статус тимчасового захисту, мають право подати заяву на отримання карти побиту, яка надає їм посвідку на тимчасове проживання. Це надає таким особам свободу подорожувати іншими європейськими країнами та гарантує можливості працевлаштування протягом трьох років.

Отримати посвідку можуть тільки:

офіційно працевлаштовані громадяни України;

ті, хто виконує у Польщі висококваліфіковану роботу (науковці, інженери, працівники IT-сфери);

громадяни України, які відкрили підприємницьку діяльність.

Заяву подають воєводі в ужонд воєвудський за місцем проживання.

Читати ще: Чехія допоможе українцям, які планують повертатися додому

Відповідно до останніх оновлень було зазначено, що біженці, які відповідають усім необхідним критеріям, можуть отримати дозвіл на проживання на термін до трьох років. Навіть якщо втікач від війни не повністю відповідає вимогам, але має намір працювати, йому все одно видадуть тимчасове посвідчення особи, але на один рік. Варто зазначити, що законодавство гарантує, що відмов не буде.

Після отримання позитивного рішення щодо їхньої заявки на дозвіл на проживання біженці більше не матимуть тимчасового захисту, але збережуть свої права та привілеї, тобто пільги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus