USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Скільки в Україні підробних банкнот гривні

18 Лютого 2014 10:54
Українська гривня має вищий рівень захисту, ніж банкноти євро та російських рублів . Про це повідомили у прес – службі управління Національного банку України у Волинській області.

Як повідомила заступник Голови Національного банку України Віра Ричаківська, за підсумками 2013 року на мільйон штук справжніх банкнот гривні припадало приблизно 3,5 штуки підроблених банкнот (у 2012 році – 4,1 штуки, у 2011 році – 3,4 штуки).

“Українська гривня має високий рівень захисту від підробок, – сказала Віра Ричаківська. – Технології, що використовуються для виготовлення української гривні, дають змогу створити банкноти на рівні найкращих світових зразків. До того ж Національний банк постійно відстежує сучасні тенденції та вивчає світовий досвід впровадження елементів захисту грошей. Цей процес триває безперервно, постійно випробовуються нові технології та захисні елементи”.

Для порівняння: у країнах Європейського Союзу, згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті Європейського центрального банку, за підсумками 2013 року на 1 млн. шт. справжніх банкнот євро припадало приблизно 43 шт. підроблених (у 2012 році – 35 шт., у 2011 році – 46 шт.).

У Російській Федерації, за даними, розміщеними на офіційному сайті Банку Росії, у 2013 році на 1 млн. шт. справжніх банкнот російських рублів припадало приблизно 9 шт. підроблених (у 2012 році – 13,6 штуки 2011 році – 15 штук).

“Кількість підроблених банкнот національної валюти є незначною. Як свідчить практика, майже всі вилучені підроблені гривні мають низьку якість, оскільки вони виготовляються за допомогою комп’ютерної та копіювальної техніки. Під час уважного візуального й тактильного контролю можна одразу відрізнити підробку від справжньої банкноти”, – зауважила Віра Ричаківська та додала що для цього потрібно знати елементи захисту банкнот гривні, зокрема: водяні знаки, захисні стрічки, рельєфне зображення, яке відчувається на дотик, приховані зображення та інші.

Більшість вилучених з обігу протягом 2013 року підроблених банкнот гривні, як і в минулі роки, – це банкноти номіналами 50 гривень, 100 гривень, 20 гривень і 200 гривень.

Віра Ричаківська пояснила, що в разі сумніву щодо справжності та платіжності банкнот громадяни повинні звертатися в будь-який банк для подальшого проведення досліджень відповідним територіальним управлінням Національного банку України. За результатами цих досліджень, які здійснюються безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми та платіжними. Підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості.

У подальшому всі вилучені з обігу підроблені гроші в установленому порядку передаються уповноваженим працівникам Міністерства внутрішніх справ України для проведення відповідних розслідувань.

Детальний опис усіх видів банкнот національної валюти, що перебувають в обігу, їх елементів захисту розміщений на сторінках Офіційного інтернет-представництва Національного банку України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus