USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Скупка голосів за Порошенка: як організована схема, яка дозволить купити 3 мільйони виборців

28 Березня 2019 12:01
Сотні тисяч агітаторів, які володіють персональними даними українців – саме таку «армію» зібрав чинний Президент України Петро Порошенко напередодні 31 березня. Як вона діятиме і для чого вона створена?

Незадовго до виборів в мережі почали з’являтися матеріали про те як влаштована робота виборчих штабів Петра Порошенка і яка в них структура.

Цифри насправді вражають: за кожним округом закріплено приблизно по 2 тисячі агітаторів різного рангу: координатори, кущові, старші, фінансисти. Більш того, ці люди володіють персональними даними практично всіх українських виборців.

І це не може не лякати, адже маючи великий адмінресурс, розгалужену численну мережу «своїх» людей в кожному куточку України та значний відсоток членів в окружних комісіях, можна вчинити які завгодно фальсифікації тим паче тоді, коли камер спостереження на дільницях не буде.

Отже, як працює система виборчих штабів? Її детально описали в громадському проекті Карусель 2019.

Штабна піраміда

На цій президентській кампанії функціонують паралельно одразу 2 виборчі штаби. При цьому діє поділ як за принципом окремих областей (центр-область-район-населений пункт), так і за принципом покриття мажоритарних округів. Усього в схемі задіяно 150 округів, на яких, як вважають на Банковій, має перемогти саме Петро Порошенко, що дасть йому змогу розраховувати на впевнену перемогу у другому турі президентських виборів.
Штабна піраміда побудована з чотирьох ступенів. Нагорі – куратор, який закріплений за кожним округом і напряму зацікавлений в тому, щоб тут переміг Порошенко. Йдеться або про нардепа від цього округу, який планує вже восени за сприяння Адміністрації Президента перемогти на парламентських виборах, або ж кандидата в нардепи, якому пообіцяли максимальне сприяння на виборах до Верховної Ради, якщо він покаже гарний результат.

Далі йдуть «секторальні». Справа в тому, що кожен округ «розбивається» на 10-15 секторів. Людей, які беруть під контроль цю ланку, як правило, підшукують за допомогою особистих знайомств керівництва округу, а також часто туди входять очільники регіональних осередків партії Порошенка. Під ними працюють «дільничні», в середньому їх від 100 до 170 людей. Саме стільки дільниць на одному «секторі». Цих людей підшукують за допомогою адмінресурсу – на ці посади призначаються люди з державних, комунальних або освітніх структур. Під кожну дільницю знаходять в середньому по 30 «будинкових», які залучаються за допомогою того ж адмінресурсу.

Але також використовується й інших механізм – анкетування під видом соцопитування чи збору підписів за ініціативи Президента. За допомогою таких «опитувань» знаходяться лояльні особи, які готові за грошову винагороду працювати на штаб Порошенка. У свою чергу кожен будинковий має зареєструвати 15 осіб, готових проголосувати за Петра Порошенка, отримавши винагороду.

Як проводитиметься оплата? Усі задіяні в схемі вносяться в спеціальні бази даних і отримують QR-коди листом разом з інструкцією роботи. Спеціальні кол-центри обдзвонюють залучених, перевіряють чи справді вони в курсі своєї ролі, а також призначають місця, де можна зареєструватися у системі і отримати кошти.

Про які суми йдеться? На одного агітатора-«опитувача» розписано до 1000 гривень. Цікаво, що «низова ланка» усієї цієї схеми повинна отримати кошти безпосередньо перед виборами і після голосування на виходах з дільниці.

Який масштаб даної схеми? Він – колосальний. Адже у штабі Порошенка прогнозують отримати від 3 мільйонів голосів за допомогою цієї технології.
Навертають навіть священиків

У розпорядження Каруселі-2019 потрапив документ з Хмельницької ОДА, де детально розписаний план використання адмінресурсу для досягнення високого результату Петра Порошенка. Зокрема в документі прописано схему проведення «душпастирських» співбесід з головами сільрад, співробітниками лікарень і навіть місцевими священиками з ціллю переконати їх підтримувати чинного президента Петра Порошенка.
Згідно з планом, агітацією мають займатися навіть члени дільничних виборчих комісій, кожен з яких має привести по 5 «прихильників» Порошенка.

Цікава також форма перевірки тих, хто голосує на дому – за списками отримувачів «Доступних ліків». Варто зазначити, що це – конфіденційні дані, і їх використання у виборчому процесі є грубим порушенням законодавства.

Поділ округів

Як було вказано вище, штаб зі скупки на користь чинного президента ділиться на дві автономні частини. Політичне координаторство цих напрямків здійснюють два відомих персонажі – заступник голови фракції БПП, колишній «завгосп» Порошенка Сергій Березенко і перший заступник голови Адміністрації Президента Віталій Ковальчук.

Штаб Ковальчука, окрім точкової скупки, основну ставку робить на адмінресурс, вибудовуючи «піраміду» через президентську вертикаль, а саме через обласні державні адміністрації – і далі вниз через район і до селища.

Ця сітка формувала базу виборців за допомогою так званих опитувань «Чи підтримуєте ви вступ до ЄС та НАТО?», хвиля яких пройшла Україною в січні-лютому.

За його допомогою визначаються прихильники та ті, хто готовий продати свій голос. Далі в хід йде опрацювання виборців за допомогою грошей та адміністративної машини на рівні ОДА та РДА. Окремо ведеться робота з керівниками органів місцевого самоврядування за принципом «кнута і пряника». Одним обіцяють преференції, а іншим навпаки проблеми. «Зонтиком» цього напрямку є так звані «Ради регіонального розвитку», котрі проводяться адміністраціями на місцях.

У свою чергу штаб Березенка робить ставку на скупку, так би мовити, в приватному порядку – формуючи структуру безпосередньо «в полях».

Під час цієї кампанії вони формували базу виборців за соцопитуваннями, зокрема, компанії «Социс», яку пов’язують з нардепом і головним ідеологом виборчої кампанії Порошенка – Ігорем Гринівим.

Цього ж разу під видом соціологічного опитування базу формує спеціально створена у грудні 2018 року ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії», котру очолює помічниця Дмитра Касьянова Катерина Поп.
Згідно з документами, у Волинській області за Ковальчуком закріплений лише один округ – 19. Решта волинських округів «відійшли» Березенко. Варто зазначити, що далеко не у всіх округах, в силу різних обставин, вдалося запустити систему «зверху-донизу». Зокрема, зараз можна говорити про понад 100 округів задіяних безпосередньо у тотальній скупці під керівництвом найнятих політтехнологів. Також місцями, як на цих округах, так і на інших, публічно працюють ще й політики (нардепи чи претенденти на округ). Вони проводять зустрічі з виборцями та додатково мотивують їх так званими «добрими справами» (ремонти під’їздів будинків, встановлення дитячих майданчиків, ремонт дороги чи спорудження соціального об’єкту, подарунки на свята тощо).

А ось механізм адміністративного тиску системно запущений по всій Україні і використовується в залежності від специфіки технологій задіяних на округах. Десь адміністрації є лише інструментами для скупки, а місцями – стержнем проектів.

Чому не всі області згадані у переліку? Справа в тому, що декілька регіонів – «спецпроекти» (так їх власне і називають між собою наші можновладці з команди Порошенка). Вони знаходяться на окремому фінансуванні та управлінні. Це Чернігівська, Кіровоградська, Луганська, Хмельницька області та місто Київ.

Що роблять координатори

За кожними координатором закріплена одна область. Їхнє завдання налагоджувати зв'язок між штабом і працівниками на місцях. Координатори мають боротися з «зіпсованим телефоном», якщо раптом хтось на місцях не зрозумів всю схему роботи. За кожним з них закріплена окрема телефонна лінія, за допомогою якої підтримується цей зв'язок.

Головний меседж роботи на місцях - пояснювати людям, що чинний Президент Петро Порошенко – «ясне сонечко». На місця передається також друкована продукція з інструкціями. Звіти про роботу передаються політконсультанту Дмитру Касьянову, який допоміг стати нардепом Сергієві Березенку.

Офіційно всі працівники штабу – «волонтери», але насправді всі вони там працюють. Заробітної плати там немає, натомість є фінансова винагорода за виконану роботу. Зокрема, в першій хвилі фінансову винагороду отримували за те, що агітатори чітко і правильно проведуть збір персональних даних та виявлять прихильників Порошенка під виглядом соцопитування. Наступна хвиля «приведи друга» - аналогічна до принципу мережевого маркетингу.

Всі дані членів штабів (кущових, головних, агітаторів) внесені у електронні відомості. Туди ж внесені всі звіти про виконані завдання. Усі виплати мають проводитися фінансистами штабу готівкою після сканування QR-кодів на посвідченнях. Після сканування вони зможуть перейти на персональну сторінку агітатора і з’ясувати, чи вся робота виконана правильно і тоді виплатять гроші.

***

Зрозуміло, що таку складну схему у виборчому штабі Петра Порошенка не могли розгорнути за три місяці. Агітація розпочалася задовго до оголошення старту виборчої кампанії, що є порушенням законодавства. Не меншим порушенням є збір та використання персональних даних українців, чим і займалися в попередні місяці агітатори на місцях.

Мати в розпорядженні такий масив персональних даних – це величезна можливість для фальсифікацій, аж до найпримітивніших методів як голосування за тих осіб, хто не прийшов на вибори, не кажучи про підміну бюлетенів. Тому один з варіантів як унеможливити фальшування результатів – явка на виборчу дільницю. А тим, хто таки погодився взяти гроші за свій голос, варто пам’ятати про відповідальність, як перед законом, так і перед суспільством за свій вчинок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
ВВ Показати IP 28 Березня 2019 12:21
Писати в опитуваннях це одне...А голосувати - це інше.
К.лучанин Показати IP 28 Березня 2019 13:15
Сітковий маркетиг РОШЕНА в дії ! Для Пороха вибори - це ,свого роду, виробничий процес. Законно чи незаконно , це П.О.П не хвилює. Він знає, що переможців ( якщо стане переможцем) не судять. За Ющенка 3рази були вибори, поки не догодили Америці. Порох це знає!
Віктор Показати IP 28 Березня 2019 13:28
Чи то я писком не вийшов чи що... Ніхто ніколи не пропонувала гроші за голос на виборах :(
Тор Показати IP 28 Березня 2019 13:47
Петрик забув про велику кількість АТОвців, легально і не легально озброєних.
Анонім Показати IP 28 Березня 2019 14:41
Отрисав заарплату і думаю, куди її діти. на те не хватає, і на те не хватає. Аби хоя яка агіттбригада де зустрілась і гроші всунула.То було б до зарплати добавив і на щось б хватило. А то всі пишуть, про підкуп виборців, а кому ті гроші йдуть, ніхто не признається чи що?
Однозначно! Показати IP 28 Березня 2019 15:48
Грошова епопея петрика під назвою "Спрут"-
Ирина Показати IP 31 Березня 2019 11:25
Я что-то не нашла статей на сайте о схемах подкупа избирателей штабами Тимошенко, о последней в Голосеевском районе Киева рассказали журналисты пару дней тому назад.
x до Ирина Показати IP 2 Квітня 2019 09:23
Езжай уже в свой Донецк, патриотка. Один факт против тысячи
000 Показати IP 2 Квітня 2019 23:57
Не хочу я жити 5 років , як жив... Тому проголосую за Зеленського і по барабану мені порохоботи Луцькі
User Показати IP 5 Квітня 2019 01:27
Можна конкретно, де платять за голос? До кого звертатися? Не знаю жодної людини, якій би пропонували гроші за "правильний" голос. Жадібні якісь партії зараз пішли.
Орест до User Показати IP 7 Квітня 2019 18:44
І я хочу знати де роздають гроші? Підемо усією сімєю отримувати. Ато лише балачки.
Петро Показати IP 9 Квітня 2019 08:56
в Камінь Каширську маг,Лідер по вул Болотній - 1000грн видають, при собі мати паспорт
Андрій Показати IP 10 Квітня 2019 20:37
Я не є прибічником Порошенка,але стаття є словесним поносом з розумовим закрепом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus