USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Вкиди», сисадмін і фото: головні способи фальсифікацій на виборах президента

30 Березня 2019 10:09
Напередодні 31 березня «Страна» продовжує свій проект «Вибори по поличках». У ньому екс-міністр юстиції Олена Лукаш розповідає про ті аспекти виборчого процесу, які не завжди відомі виборцю.

Сьогодні Лукаш розповіла про те, як в Україні можуть спробувати сфальсифікувати підсумки голосування – і як цього не допустити. За даними опитувань, майже 90% українців не вірять, що вибори пройдуть чесно.


Особливості виборчого процесу

Весь передвиборчий процес можна було спостерігати побудову і запуск сітки – системи контрольованого голосування. Її сенс простий: купівля голосів виборців за гроші перед виборами. Також українців намагалися підкупити бюджетними подачками: доплатами до пенсії, монетизацією субсидій.

Виборчий процес також запам’ятався тим, що реалізовувалася програма щодо зниження явки виборців. «Президент один», альтернативи немає, все вирішено, ти ні на що не впливаєш, «сиди вдома, ми самі за тебе проголосуємо». Також ширилися чутки про те, що чоловіків будуть хапати на дільницях і тягнути до військкоматів.

Кількість виборців теж до кінця не зрозуміла. Списки заповнені мертвими душами. Десятки технічних кандидатів не тільки дезорієнтували виборця, а й створили для влади можливість отримати більшість у виборчих комісіях. Увімкнений на повну потужний адмінресурс. Кандидати в президенти знаходяться в абсолютно нерівних умовах. Відбувається тиск на засоби масової інформації.

Способи фальсифікації

Умовно способи фальсифікації можна розділити на чотири групи:

– судова корекція;

– вкиди;

– підробка підсумкових протоколів;

– підкупи і тиск.

Але основним способом прямої фальсифікації завжди є підробка цифр і підписів. Інші способи фальсифікації – додаткові.

Перелік пунктів

Перелік пунктів – це такий документ, який опускається в порожню і опломбовану урну перед початком голосування. Він містить номер округу, номер дільниці, підписи членів комісії і спостерігачів.

В законі є норма, частина 20 статті 78, яка говорить, що в разі відсутності у виборчій урні контрольного листа, дільнична виборча комісія складає акт про його відсутність, в якому зазначає кількість виборчих бюлетенів, що знаходяться в урні.

Ці виборчі бюлетені не враховуються при підрахунку голосів виборців. Зник контрольний лист – і немає цілої урни бюлетенів. Тобто потрібно стежити і за урною, і за пломбами, і за контрольним листом.

Судова корекція

Другий спосіб позбутися голосів опонентів – судова корекція. Він полягає в схемі визнання голосування на дільницях, де лідирує опонент, недійсним. Це складна, але ефективна схема, яку може реалізувати тільки влада, шляхом змови членів комісії, ручних суддів і бездіяльності опозиції.

Сисадмін

Третій спосіб маніпуляцій – маніпуляції з електронними цифрами. Дані ЦВК – це результат передачі електронних даних від системного адміністратора з окружної виборчої комісії в центр, в ЦВК.

Роль системного адміністратора колосальна. Він не тільки інформує чи не інформує громадян про результати виборів. Він, саботуючи свою роботу, може допомогти масовим фальсифікаціям, затримуючи або спотворюючи дані про результати голосування. І поки він тягне час, штаби на місцях задіюють всі способи фальсифікацій.

Працює системний адміністратор з Інформаційно-аналітичною системою «Вибори». Наймається працювати він в окружну виборчу комісію за трудовим договором. А в потрібний момент, коли суспільство чекає цифри голосувань, він раптово зникає, хворіє або не встигає. Саботаж сисадміна є важливою ланкою в ланцюзі фальсифікацій.

«Вкиди»

«Вкиди» – це технологія незаконного додавання бюлетенів під час голосування і після нього. Це коли член комісії чи інша людина вкидає в урну, або прямо на стіл для підрахунку, пачки невикористаних бюлетенів, але вже заповнених за потрібного кандидата.

Допомагає «вкидам» погана явка, а отже велика кількість невикористаних бюлетенів. Допомагає відсутність спостерігачів, і змова між членами комісій, адже, за великим рахунком, потрібно не тільки вкинути, а й підробити підписи виборців в списках виборців і контрольних талонах бюлетенів.

Вивчаючи раптову шалену явку і дивні, що не типові для округу цифри голосувань на окремих ділянках, в штабах можна використовувати розподіл Гаусса, тобто математичну модель кривої, яка при нормальному розподілі виходить на графіку у вигляді дзвону.

Якщо ж графік має сильні відхилення у вигляді рваних піків, це може говорити про одночасне аномальноме голосування великого числа виборців, що підтримують одного кандидата, тобто про вкидання бюлетенів за цього кандидата.

Це не буде доказом у суді, але допоможе зрозуміти, на які саме ділянки слід звернути особливу увагу при захисті результатів голосування.

Фоточка

Це спосіб контрольованого голосування, коли виборець звітує за свій голос, висилаючи фото бюлетеня. При цьому фотографувати свій чи чужий бюлетень заборонено. Це злочин, передбачений статтею 159 КК – до трьох років.

Метод «фоточка» – не панацея. Хитрий виборець використовує для імітації галочки в бюлетені: аплікацію з чорного паперу, нитку, дріт, ручку, що стирається, олівець з гумкою .... Потім фотографує бюлетень з цієї аплікацією, і голосує по-своєму. Дехто примудряється продати свій голос відразу двом-трьом кандидатам. Просто переміщаючи аплікацію і роблячи кілька фото.

Ті ж, кого змусило звітувати про голосування начальство йдуть далі. Ставлять одну галочку там, де вимагає начальство. Роблять фото. А потім домальовують ще пару галочок, або перекреслюють бюлетень, роблячи його недійсним. Якщо ви бачите в кабінці для голосування спалах фотокамери – викликайте поліцію.

Карусель

Помітна і архаїчна система контрольованого голосування. Спеціальна людина непомітно виносить чистий виборчий бюлетень з дільниці. Віддає бюлетень карусельнику– контролеру. Цей перший винесений бюлетень, що запускає весь механізм каруселі. Контролер ставить в бюлетені галочку і передає її наступному виборцеві. Той ховає бюлетень за пазуху, заходить на дільницю, отримує новий, чистий бюлетень, ховає його в кабінці для голосування під одяг або в сумку, а в урну для голосування вкидає перший бюлетень з галочкою карусельників. Порожній же бюлетень виносить на вулицю і передає карусельникам. Карусельник ставить потрібну галочку і все повторюється спочатку.

Як правило весь цей атракціон розташований поруч з виборчою дільницею. Це виглядає так: годинами, поруч з ділянкою для чогось перебувають одні і ті ж люди, в одному і тому ж місці, до яких постійно підходять інші люди, шепочуться, потім відвідують виборчу дільницю і знову повертаються до нібито відпочивальників на лавочці. Побачивши таку групу осіб, вмикайте відеозйомку і викликайте поліцію.

«Косинка»

Ще один варіант фальсифікації – «косинка». Його може забезпечити тільки влада, коли заздалегідь куплені члени комісії отримують списки тих, хто точно не прийде голосувати. Знають про тих, хто виїхав, і про мертві душі. І вони просто розпишуться і проголосують за відсутніх. Не за всіх відсутніх, щоб не викликати підозру, а за вказаний їм відсоток. Цей метод поширений на малих ділянках і в сільській місцевості. Як правило, це вкидання бачать всі члени комісії. Голосування за відсутніх або видача одній людині по кілька бюлетенів – дуже поширений злочин. Тут допоможе увага інших членів комісій, спостерігачі і відеофіксація. Бачите, що це відбувається – викликайте поліцію.

Цей метод не працює, якщо будуть хороші спостерігачі, або якщо скандал зчинять самі виборці. Ви будете бачити списки виборців, розписуючись у них. І поки розписуєтесь, можете випадково помітити, що за вашого сусіда, який вже три роки працює в Польщі і не буває вдома, хтось розписався. Викликайте поліцію. Пишіть в соцмережах. Телефонуйте в штаби. У поліцейських є доступ до бази перетину державного кордону. Такий злочин як голосування за відсутніх, може бути розкритий за лічені години.

Хибний підрахунок

Більш проста схема фальсифікації – «хибний підрахунок». Це технологія, древня як світ, коли голоси одних кандидатів зараховують на користь інших. Це можливо тільки при повній змові членів комісії і повній відсутності контролю з боку довірених осіб кандидатів, офіційних спостерігачів та представників засобів масової інформації, які мають право бути присутніми при підрахунку голосів. До речі, суд або окружком можуть вирішити провести повторний підрахунок голосів, тим більше, що зберігаються бюлетені п’ять років.

Псування

Це технологія, суть якої в тому, щоб зробити недійсними бюлетені, віддані виборцями за конкурента. Псують бюлетені перекреслюючи їх, або доставляючи зайві галочки. Багато з тих, хто буде це робити навіть не здогадуються, що за це – до 5 років в’язниці. Щоб не вийшло, що кількість недійсних бюлетенів за опонента влади раптово зросла в десятки разів, або цифри в протоколі раптом помінялися місцями, членам комісій і спостерігачам потрібно стежити за голосуванням, контролювати підрахунок голосів і супроводжувати транспортування виборчої документації.

Ігри з протоколами

Сенс технології простий. Це підробка цифр і підробка підписів. А ось способів підробки безліч. Це і заповнення протоколу олівцем. І ручки, що стираються. І прохання підписати порожній протокол заздалегідь, нібито для економії часу. І непідписання або незаповнення інших оригіналів протоколів. Також може бути спроба переписування протоколу в дорозі до окружкому. При цьому надруковано буде стільки протоколів, скільки членів комісії плюс чотири. І поки всі однакові цифри в усі протоколи не внесені – вони не повинні підписувати жоден. У законі (статті 78 і 79) покроково написано, в якому порядку встановлюються результати голосування. Будь-яке порушення порядку може свідчити про підготовку злочину.

Пам’ятайте, найпростіший і найефективніший спосіб фальсифікації – зміна цифр підсумкового протоколу та підписів під ним. І досвідчені фальсифікатори знають, що куди дописати, щоб цифри за підсумком зійшлися.

Кандидати, довірені особи, спостерігачі, присутні при підрахунку – мають право на невідкладне отримання завіреної копії протоколу. І більш того, видача копій повинна супроводжуватися спеціальним актом, який стане частиною виборчої документації та поїде в окружком.

Раніше для фіксації вкидань, зловживань і підробок потрібен був відеоооператор і юрист під рукою. Сьогодні досить телефону. Фото. Відео. І файли пішли в штаб та в інтернет на перевірку.

Скандал

Один із способів перешкодити реальному встановленню результатів є простий «скандал». Підрахунок голосів, і заповнення протоколу – справа клопітка і складна. А якщо врахувати, що робиться це вночі, втомленими людьми, то вірогідність не фальсифікацій, а саме помилок досить висока. І в такій непростій обстановці починається скандал! Це кращий друг фальсифікацій. Чим більше криків, істерик, кидання предметів – тим більше помилок в протоколах, тим більше можливості для вкидань, виносів, підмін і підробок. Не дайте відвернути свою увагу.

Висновок

Способів фальсифікацій – сотні. Фальсифікації будуть і на спецдільницях, і на зонах, і в комісіях за кордоном і в лікарнях. Може бути що завгодно. Зникнення членів комісій. Їх саботаж. Крадіжки печаток і документації. Мінування. Гранати. Фарба і кислота. Знищення урн і маніпуляції з виносними скриньками. Блокування комісій людьми в камуфляжі. Погроми. Ліквідація протоколів і бюлетенів. Протести. Спроби зірвати вибори за будь-яку ціну, щоб нехай і опудалом, але втриматися в кріслі до осені.

Але при активній позиції і свідомості учасників виборчого процесу будь-які маніпуляції не допоможуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Однозначно! Показати IP 30 Березня 2019 16:26
З толком і розстановкою.Головне -мати голову на плечах ,а не баняка.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus