USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Славу Спасителю проспіваємо»: у Луцьку змагалися кращі вертепи. Фото

9 Січня 2022 22:48
XXIII фестиваль «З Різдвом Христовим!» яскраво продемонстрував, що старовинне мистецтво, зберігаючи кращі народні традиції, активно розвивається.

Конкурсний фестиваль вертепів, організований департаментом культури Луцької міської ради, зібрав у Палаці культури міста дев’ять колективів. Артисти різного віку демонстрували не лише вокальні здібності, але й, як належить у вертепі, акторські. Навіть більше – при оцінці враховувалися зміст вистави, її структура – поділ і наповнення світської та біблійної частин, атрибутика, оформлення тощо. Тому без перебільшення можна говорити, що на сцені Палацу культури змагалися кращі колективи.
До слова, виступи оцінювало не менш фахове журі у складі заслуженого артиста України, актора Волинського академічного обласного театру ляльок Петра Савоша (голова журі), завідувачки відділу етнографії та народних промислів Волинського краєзнавчого музею Людмили Мірошниченко-Гусак, керівниці ансамблю народної музики «Волиняни» Тетяни Жилюк, викладачки відділу видовищно-театралізованих заходів фахового коледжу культури і мистецтв імені І. Стравінського Лідії Марчук.
Традиційно такі яскраві театралізовані дійства та ще й із залученням юних артистів збирають повну залу глядачів. Не став винятком і сьогоднішній фестиваль. Родичі гаряче підтримували конкурсантів, підспівували та дякували за виступи щирими оплесками.
На фестиваль завітала і заступниця луцького міського голови Ірина Чебелюк.

«Дорога наша громадо, дорога наша родино, шановні учасники фестивалю, поважне журі. Ці дні особливі, адже вони ознаменовані сяйвом Різдвяної зірки, яка оповістила нам про чудесну новину. …Від щирого серця вітаю вас із цими святами і бажаю кожному з вас, вашим родинам радості і щастя, любові та добробуту. Нехай гучна колядка лунає в домі кожного. Нехай стіл святково прикрашений ломиться від наїдків кожного дня. Бажаю, щоб мир у нашій країні, нашій громаді був не просто мрією, а дійсністю. Прийміть вітання і від міського голови. Вітання-віншування добробуту і достатку вам від Ігоря Ігоровича. Всього вам найкращого!» – привітала колективи та глядачів Ірина Чебелюк.
Виступ розпочали господарі свята – представники Палацу культури, вихованці зразкової аматорської театральної студії «Бешкетники» (керівник – Вадим Хаїнський) та «Паперової майстерні» (керівниця – Олеся Іщук) з різдвяною фантазією «Дивоніч». Назва виступу якнайкраще передає зміст і видовищність дійства, що розгорнулося на сцені. Нестандартний підхід, оригінальний світловий та звуковий супровід чудово поєдналися із авторськими декораціями.
Олеся Іщук розповідає, що працювала над ними безперестанку майже 4 дні. «Натхнення було не потрібне. Просто сідала і витинала. Звичайними ножицями або ж лезом. Ось і всі інструменти. Образи в уяві… А ще лейкопластир був дуже необхідний. Адже натирала пальці аж до крові», – зізнається майстриня Олеся Іщук. Журі оцінили оригінальність вертепу та самовідданість усіх, хто брав участь у його створенні, і «Бешкетники» разом із «Паперовою майстернею» зайняли І місце.
Приємно, що жоден із колективів не залишився без призу. Адже Різдво – особливе свято, яке повинне об’єднувати. Так розсудило журі, тому призи розподілилися наступним чином:

Ще одне І місце: ЗЗСО №11 Луцької міської територіальної громади, зразкова театральна студія «Нова зірка» та зразковий фольклорний гурт «Волинські узори» (керівниці – Світлана Редько, Лідія Ковальчук), які показали стилізований вертеп «З колядою йдем».

ІІ місце:

ЗЗСО №15 Луцької міської територіальної громади, колектив «Візерунки» (керівники – Ольга Герасимюк та Всеволод Чирка);

ЗЗСО №19 Луцької міської територіальної громади, колектив «Дивограй» (керівниця – Юлія Панащук) – стилізоване дійство «До вертепу поспішаймо, Сина Божого вітаймо…»;

Вихованці недільної школи Церкви святого архистратига Михаїла (Вишків) (керівник – Степан Гайгель) – вертепне дійство «Ідемо вклонитись малому Ісусу».

ІІІ місце:

ЗЗСО №1 Луцької міської територіальної громади, колектив «Дзвіночки» (керівник – Ролан Напиханко) – вертеп «На Різдво Христове»;

Недільна школа «Ковчежець» Церкви Воздвиження Хреста Господнього – «Вертеп»;

ЗЗСО №9 Луцької міської територіальної громади, колектив «Колядники-молодики» (керівниця – Наталія Члек) – різдвяне дійство «Запроси вертеп до хати»;

ЗЗСО №28 Луцької міської територіальної громади, колектив «Благовіст» (керівниця – Маріанна Шагута) – вертеп «З Різдвом Христовим».

Олександр ДУРМАНЕНКО

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучан Показати IP 10 Січня 2022 14:21
А які призи дітям???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus