USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Слон без моськи, платан і грот коханців: маловідоме про неофіційний символ Луцька

15 Жовтня 2022 13:37
Скульптуру слоника встановили біля Палацу піонерів (нині Палац учнівської молоді) у 1950-х роках. Як свідчать розповіді старожилів, це була композиція за мотивами байки російського поета Івана Крилова «Слон і моська». Наразі невідомо, коли і як зник песик (найімовірніше, це справа рук вандалів).

Та тільки нинішнім поколінням лучан скульптура відома просто як слоник.

Якось його яскраво перефарбували. І пішло-поїхало. Якими тільки кольорами не малювали скульптуру. Слоник був бірюзовий, рожевий, гірчичний, червоний, чорно-рябий, бузково-зелено-жовтий, золотий, помаранчевий, зелений, жовтий, сріблястий, червоний з чорними патьоками (може, й ще якийсь – жодного реєстру кольорів ніхто не веде). Найчастіше його оновлювали ентузіасти, але було, що й прихильники однієї партії пофарбували слоника у колір своєї політсили.

А нещодавно скульптуру ще й увіковічнили в мистецтві: луцька художниця Ірина Корчук створила графічну картину «77 відтінків луцького слоника».
Чому екзотична для Волині тварина так полюбилася лучанам, годі сказати однозначно. Але факт залишається фактом: ніхто не заперечить, що слоника ми таки любимо. Може, ще й тому, що навколо невеликий парк?

Ще за Польщі у цій місцині планували зробити зону відпочинку. Після Другої світової війни там діяв танцювальний майданчик, а сам парк назвали імені Клима Ворошилова. Пізніше хотіли назвати Парком юних залізничників, а ще – Комсомольським. Але ті назви так і не прижилися. Тоді там стояласкульптура робітника і селянки. А ще були олень та слон з моською. Навколо останньої композиції був фонтан, який аж у 2017 році переробили на клумбу.
Натомість у 1977 році створили Ботанічний сад. Його початкова площа становила 10 га. Там росло близько 200 видів рослин, у тому числі 50 видів дерев. Нині від того розмаїття залишилося небагато. Просто за слоником росте платан західний, якому близько ста років. Це дерево поширене у Північній Америці, а в нас його зустрінеш нечасто. Воно вимогливе до вологи (може, тому й взялося рости, що поряд протікає річка Сапалаївка, яка колись була доволі повноводною). Зате може витримувати тридцятиградусні морози, яких у нашій місцевості останніми роками і близько нема. Платан – одне з найбільших дерев на планеті. У багатьох країнах його вважають священним. А в Південній Європі пов’язують із різними любовними повір’ями.
Мабуть, не всі знають, що поблизу слоника є штучний грот. Він захований під невеликою мурованою альтанкою, з обох боків якої вниз ведуть сходи. Щоправда, нині потрапити у грот важко, бо навколо виросли чагарники. Ймовірно, це єдиний грот у Луцьку. Вочевидь його спорудили в 1950-х роках, у той же період, що й популярного нині слоника.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Клава Показати IP 15 Жовтня 2022 14:03
Яка занедбаність ...
Іван до Клава Показати IP 15 Жовтня 2022 19:02
Клава, скільки памятаю тебе в коментарях, ти на все дивишся через пряму кишку. Це в тебе свого роду "калейдоскоп". Все погане, сніг не білий, вода не мокра, сіль не солона, літо - погана пора року, бо мухи кусають... Іноді "занедбаність" більше прикрашає місцину, ніж бруківка. Це свого роду шарм, візитівка міста. А скептики , які живуть в бочці с капустяним розсолом, довго не живуть. Вони палять свічку з двох сторін...
Клава до Іван Показати IP 17 Жовтня 2022 00:13
Так і проспект Воли у занедбаному стані як у великому селищі. А більшість НП в області в плані розвитку інфраструктури також у занедбаному стані. Багато піз....ть брати - українці. Беруть усе що погано лежить і не тільки.
Лучанин до Іван Показати IP 17 Жовтня 2022 13:32
На жаль, це не та занедбаність, що прикрашає. Коли б така занедбаність прикрашала, то її залишили б у центарльному парку. Але чомусь її старанно звідти прибирают. Якщо так і надалі продовжиться, то у парку біля слона будуть такі хащі, що тієї залізниці видно не буде. Ще кілька років назад там на санчатах можна було з"їхати, а зараз росте чагарник, а літом реп"яхи вище зросту людини.
Ірина Показати IP 15 Жовтня 2022 17:36
Прекрасне місце в центрі міста, з яким тісно пов'язані найкращі роки життя - дитинство та юність. Але, як і все, що не належить нікому, занедбане і страшне. Вже давно його пора віддати разом з залізницею в приватні руки зі списком умов, в яких буде прописано не кому і скільки дати, а що саме цей підприємець має зробити для парку. Я думаю, бажаючих буде безліч: гарне місце - гарна історія - гарний бізнес.
ЗМІ Показати IP 16 Жовтня 2022 07:10
"Скульптуру слоника встановили біля Палацу піонерів (нині Палац учнівської молоді) у 1950-х роках". У 50-х роках минулого століття нинішнього палацу піонерів навіть в згадці не було. І, очевидно, автора цієї замальовки не було навіть в сперматозоїдах. Палац піонерів займав приміщення особнячка на Б. Хмельницького (згодом там було автотранспортне обєднання). Нинішній П.П чи палац учнівської молоді буз збудований наприкінці 70-х років. І в "заслуги" його появи брав собі колишній (нині покійний), скандальний голова Луцького міськвиконкому Литвиненко.
Сергій Наумук до ЗМІ Показати IP 16 Жовтня 2022 13:56
Як автор, вважаю за необхідність відповісти. Власне інформація про час спорудження скульптури слоника (1950-і рр) базується на інформації від нині вже покійної головної хранительки фондів Волинського краєзнавчого музею Наталії Юхимівни Пушкар. Як і про те, що початково це був слон і моська. Хоча документальної інформації про час спорудження скульптури наразі не знайдено і жодного фото слона з моською не відомо, але Наталія Юхимівна - це авторитетний фахівець і на її твердження не зважати не можна. Проте можливо, ще знайдуться документальні підтвердження, коли ж спорудили слоника. І тоді вже напевно будемо знати, коли ж з’явився нинішній неофіційний символ Луцька. Про спорудження Палацу піонерів тут не йдеться. То окрема історія.
ЗМІ до Сергій Наумук Показати IP 16 Жовтня 2022 18:59
Пане Сергію, існує колоритне українське прислів’я: На городі лобода, а в Києві – дядько. Так і в нас вийшло. Тобто – у вас. Я нітрохи не замахнувся на ваші тексти-дослідження, тим більше – на беззаперечний авторитет Наталії Пушкар, яка починала свою трудову діяльність вчителькою історії в школі, де я навчався. Я просто сказав, що відстань між слоником і палацом піонерів - щонайменше 20 років. Ціла епоха. То навіщо була потрібна ця уся демагогія?
Лучанка до ЗМІ Показати IP 16 Жовтня 2022 19:43
Автор же чітко відповів, що про спорудження Палацу піонерів у статті не йдеться. То чого придираєтеся?
Search... до Сергій Наумук Показати IP 17 Жовтня 2022 02:53
"і жодного фото слона з моською не відомо" - для пристойності хоча б скористалися ГУГЛОМ. Милуємся байковим персонажем, див. Волинські Новини від 26 Липня 2011 01:18 "СВІТ ВРАЖАЄ: МОСЬКУ НА СВОЕ МІСЦЕ" https://www.volynnews.com/messages/1397/ . "Скульптуру слоника встановили..." Спочатку був фонтан!!! Фонтан прикрашений скульптурною фігурою слона та собаки на тему байки "Слон та Моська" був встановлений у... Якось так. По функції фонтана з хобота тікла вода яка потрапляла і на Моську, хвігура була "розмита" і комунальники її прибрали. Так Слон перетворився в Слоника. З часом перестала бігти вода спочатку з хобота а пізніше і "висох" басейн фонтана. До 2017 чаша фонтана перетворилась в смітник який використовували випивохи. Від сорому безпорадності біля Слоника зявилася кулумба! Читаємо: "штучний грот... захований під невеликою мурованою альтанкою" -> -> -> Бачимо: ТЕРАСУ оздоблена садово-парковою скульптурою (вазами). Ще Вікі каже що «відкритий з усіх боків чи напіввідкритий горизонтальний або трохи нахилений майданчик на природному більш-менш крутому схилі» це все таки Тераса!
Анна Показати IP 16 Жовтня 2022 20:24
А поблизу на території 5 школи військовий цвинтар, убитих людей у Першій світовій: і австрійців і українців,....а їх ніхто ніколи не згадає??? 100 років пройшло, а у лучан пам'яті нема, могили комуністи сплюндрували...тому російська орда знову лізе убивати і катувати...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus