USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Сміється всенький Камінь-Каширський»: прихильники московського патріархату п’ять місяців живуть у храмі, щоб там не молилися парафіяни ПЦУ

25 Січня 2024 13:54
Перейшли до Православної церкви України, але молитися у своєму храмі не можуть. У Камені-Каширському прихильники УПЦ МП окупували святиню. Уже майже п’ять місяців вони буквально днюють і ночують там. На ворота повісили замки, а на вході до церкви поставили чергових, які пускають молитися лише своїх. Ба більше, за словами місцевих, із храму зникли ікони, а написані українською мовою молитви замалювали.

Днями біля храму зібралося повно людей, зокрема була й поліція, яка стежила за правопорядком. Прихильники УПЦ не впускали на територію храму людей, які відмовилися бути в московському патріархаті, йдеться в сюжеті 12 каналу.

«Я хочу зайти, щоб помолитися. Чому не пускають?» – сказав місцевий мешканець.

«Вони там забарикадувалися. Вони там ночують. Вони там зранку до вечора, навіть у люті морози там сиділи. Їм їсти носять», – прокоментував новопризначений настоятель церкви, отець Олег.

Прихильники УПЦ МП живуть у храмі з початку вересня минулого року, коли релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці офіційно перейшла в ПЦУ. І хоч усі документи на руках, помолитися чи бодай зайти на територію церкви парафіяни не можуть. На паркані – замки.

«Як вони на службу до себе пускають: стоїть в коридорі черговий, який дивиться, чи свій. Відчиняє двері, запускає і зачиняє. Це сміх. Сміється всенький Камінь-Каширський», – сказав місцевий мешканець Леонід.

Він кілька років служив у цій церкві старостою, а коли усвідомив, що УПЦ МП підпорядковується Росії, заговорив із людьми про перехід у ПЦУ. У 2019 році зібрав перші збори, але розпрощатися з московським патріархатом громада тоді була не готова. Як пригадав, торік настоятель церкви, отець Юрій своїми словами сам відштовхнув людей від УПЦ.

«Казав, що ні одного російського солдата там немає. Це його слова. Можу підтвердити на чому хочеш і в суді, і на Біблії. Це найманці з нашої сторони, з їхньої сторони найманці, а ні одного російського солдата немає. На майданівців він дуже бочку пер, що вони такі-сякі, що там зібралися туніядці, алкоголіки. Янукович у нього був хороший президент», – пригадав Леонід.

Що в храмі проповідують не те, що потрібно, підтвердив і отець Олег. Після переходу громади в ПЦУ його призначили новим настоятелем церкви Різдва Пресвятої Богородиці.

«У них війни як такої немає. Це все проблема депутатів, то депутати щось не поділили», – сказав отець Олег.

Читати ще: Має власний двоповерховий будинок: священник МП на Волині окупував хатину на території храму ПЦУ

Найгірше, за словами людей, – те, що нищать пам’ятку національного значення, одну з найстаріших дерев’яних церков на Волині. Храм Різдва Пресвятої Богородиці збудували в 1723 році.

«Усі написи в церкві – і «Отче Наш», і заповіді – були написані на українській мові. Бо це колись була греко-католицька церква. Він всі позамальовував і написав на російській. Бокові іконостаси повністю замінив. Багато ікон там немає. Пані кадила (люстри великі, які висять) замінив на інші», – розповів Леонід.

Побачити це можна тільки на фото, бо представники УПЦ МП не пускають на поріг церкви навіть комісію, яка мали б перевірити стан пам’ятки національного значення. Через це громада ПЦУ не може отримати охоронний договір на пам’ятку.

«І так само нас не допускають, щоб ми могли проводити богослужіння. Серед тих людей, яких ви бачите, є багато, які не звідси. Вони з сусідніх сіл. По дзвінку вони всі з’їжджаються. Це Раків Ліс, Олексіївка… Усі сюди з’їхалися, щоб показати, що їх багато», – прокоментував отець Олег.
Читати ще: «Ми не католики, а православниї люди». Чому деякі лучани ще святкували Різдво 7 січня

Щоб не різати замки і не брати церкву штурмом, громада ПЦУ попросила підтримки в поліції. Там відповіли, що відчинити ворота не можуть.

Парафіяни ПЦУ розповіли, що за парканом – чимало людей, які не хочуть бути в лоні УПЦ, але ще дужче не хочуть конфліктувати з запеклими прихильниками московського патріархату.

«Вони, як і ми, не хочуть конфлікту, бо ж там клянуть, обзивають», – наголосила місцева мешканка Галина.

Забирати церкву силою, битися за право молитися громада ПЦУ не хоче.

«Ми хочемо цивілізовано зайти, по закону України, без всяких драк. Заборонять московську церкву на рівні держави, і вони прийдуть у цей храм і будуть молитися разом із нами. І ми їх приймемо. В нас немає такої агресії, як у них», – упевнений Леонід.

За п’ять місяців громаді ПЦУ жодного разу не вдалося зайти на територію церкви, і хоч мають усі права, чергову спробу завершили не силою, а Гімном України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 39
Корiнний лучанин Показати IP 25 Січня 2024 14:52
Смiеться той хто смiеться останнiм.
Корінному лучанину до Корiнний лучанин Показати IP 26 Січня 2024 13:40
А чи будеш ти, коли прозвучить останній сміх?
123 Показати IP 25 Січня 2024 14:57
Треба буде їх канонізувати
Батюшка до 123 Показати IP 26 Січня 2024 13:58
Спочатку їх потрібно внести в мартиролог і покрити нетлінною славою, поки супостати не покрили матюками
Анонім Показати IP 25 Січня 2024 16:03
Всіх затримати і висунути звинувачення, якщо щось таки пошкодили. Або ж просто обступити і кілька днів нікого і нічого не впускати/випускати. Як тільки їжа закінчиться самі повилазять.
Григір Показати IP 25 Січня 2024 16:12
Позорище, примітивні первісні люди, позоряться на увесь світ,"релігійні" люди б'ються за церкву
Анонім Показати IP 25 Січня 2024 16:42
А *всенькому Камінь -Каширському* слабо взяти, і збудувати свій храм, чи тільки готове віджати вмієте?
Правда до Анонім Показати IP 13 Березня 2024 12:02
Це називається повернення вкраденого. Московити вкрали нашу церкву. То хоч повернемо собі храм.
А Показати IP 25 Січня 2024 17:02
А всенькому Камену слабо було ще вчора відправити всіх московських попів до Білорусі?
Віталій Показати IP 25 Січня 2024 17:55
Позорище це ви. В такий час. (((((
Волиняка Показати IP 25 Січня 2024 18:06
Цікаво, а якби сталася б дзеркальна ситуація, чи знайшлися б у ПЦУ такі прихожани, які готові були б жити в храмі, щоб відстояти його?
Волинянці до Волиняка Показати IP 25 Січня 2024 19:00
А як бути з вашим переконанням, що на все воля Божа? Якщо вас попросили з храму, то сприйміть це як належне. Значить щось ви зробили всупереч Богу. Або подумайте, що це вам таке випробування. Щось ви маєте зрозуміти, від чогось відмовитись. Що для вас є страшнішим? Втратити храм чи віру?
До анонім Показати IP 25 Січня 2024 18:21
А це їхній храм ?
321 Показати IP 25 Січня 2024 19:08
Ще б стільки добрих справ робили, як до церкви бігають. Такий патріархат не такий патріархат, молитись треба до Бога, а не до попів! Жити треба по людськи а не поклони бити а за церквою прокльони. Тому це все просто політичні маніпуляціі
Військовий до 321 Показати IP 26 Січня 2024 16:16
Коли загинуть твої близькі,побачу як ти будеш молитися в російській церкві
1920 Показати IP 25 Січня 2024 20:33
більшовики знищували церкви теж.. Україна ніби християнська країна, але в Києві - інші символи
Анонім до 1920 Показати IP 26 Січня 2024 06:51
Мало хто про це пам'ятає. Шкода.
12345 Показати IP 25 Січня 2024 21:52
Що мішає побудувати ...?
Дід Панас Показати IP 25 Січня 2024 22:33
Бидлота пцушна хоче храм віджати…. Сміються кажуть…гарно працюєте журналісти
Військовий до Дід Панас Показати IP 26 Січня 2024 16:17
Здохни комуняка
Маня Показати IP 25 Січня 2024 23:07
Але водміни, цим мп раша з болота плює в душу, а вони на то що, дощ паде, Водміни московські, ех най би їх в тій та церкві тай покрутило, невігласи затуркані.
Анонім Показати IP 26 Січня 2024 01:25
Як набридло вже це розпалювання. А як вам таке Ілон Маск ?https://vm.tiktok.com/ZIJnfWqaT/ і ніхто цього не бачить, бо тут на мою думку замішаний бізнес.
Українець Показати IP 26 Січня 2024 06:46
А де тцк всім хто за московський повісти в зуби і вперед!
Військовий Показати IP 26 Січня 2024 07:40
Думають,що це їх храм 3-4 застрелити,попів за поребрих,інші втечуть і тільки в інтернеті будуть путіна прославляти По іншому ніяк
Дивує Показати IP 26 Січня 2024 08:25
чому місцевій правоохоронці та суди не застосовують статтю 180. Перешкоджання здійсненню релігійного обряду Кримінального Кодексу України до цих та подібних московських попів? Чи вони з ними заодно?
Василь Показати IP 26 Січня 2024 09:53
Тут не сміятися треба,а добре подумати своїми головами.чому на Поліссі московські попи мають такий вплив.І це незважаючи на тисячі репресованих,на засланих в Сибір,на розстріляних воїнів УПА.Це явно провал в освітній роботі серед населення,недостатня робота вчителів історії і взагалі виховної роботи в школі.Через це і маємо таку проблематику,адже тільки тепер,після 30 років незалежності, почали проводити хоч якусь ідеологічну роботу-плоди будуть тільки через певний час,або навіть десятиліття. Війна досить прискорить прозрівання українців.
Василю до Василь Показати IP 26 Січня 2024 10:55
Про це потрібно запитати у голови обласної адміністрації, начальника обласного управління освіти і мабуть у очильника Волинської єпархії ПЦУ - а що вони роблять для викорінення московської церкви з Волині?
Військовий до Василь Показати IP 26 Січня 2024 11:05
Тут немає про що думати Відсутність мізків,моя хата з краю та піп-це типу назавжди,фу,вибачте але це правда
Толік Показати IP 26 Січня 2024 09:55
Та ці місцеві правоохоронці і судді зрослись з місцевими московськими попами своїми кошельками.
Правдоруб Показати IP 26 Січня 2024 10:55
Не розумію , чому в нас люди такі затуркані. Патріарх Варфоломій який своїм томосом, наробив в Україні збурення суспільства ворожнечу в родинах ,7 січня 2024 р святкував Різдво з російською громадою. В Стамбулі так можна. В Україні ні. Певно не всі знають, правда??? Пошукайте , погугліть як Патріарху Варфоломію руzzкі дєвочкі в кокошніках - хліб сіль дають. Не показують того по телевізору??? Філарет , засновник пцу , теж 7 січня в Києві святкував, чому???
До до Правдоруб Показати IP 26 Січня 2024 12:16
Не розганяй фейкі, бо у вас люди будуть і надалі затурканими
Правдодубу Показати IP 26 Січня 2024 12:33
Яке це має відношення до попів, які храм перетворили на готель?
Василь Показати IP 26 Січня 2024 15:51
Це не попи перетворили храм на готель,а люди,які слухають цих попів.Саме складно-це поміняти щось в свідомості людей.Вони так жили-і це життя стало їм комфортним.Якщо щось міняється-то людям потрібно вийти із зони свого комфорту(навіть із гомна) і почати працювати,руками або головою.А це не хочеться.На жаль,така філософія.
Василю Показати IP 26 Січня 2024 17:06
Це не філософія, а промова на захист убогих людей та їхніх попів
Микола Показати IP 26 Січня 2024 19:33
Люди вирішили по іншому ,молитись у храмі який перейшов в ПЦУ . Ти на "слабо" не бери ,вирішать збудують . Головне не ти будував.
Андерсон Показати IP 26 Січня 2024 23:24
Кляті сектанти!
Олександр Показати IP 27 Січня 2024 08:51
Іди в українську і молися що місця мало
Ірина Показати IP 28 Січня 2024 01:47
ПОЗОР на все місто. Жінки яким по 60 років прибігли до церкви помолитися, тикають середній палець матюкаються. Де ж ви молилися раніше. Чому прибігли саме зараз і саме до цієї церкви. Де місцева влада. Де взявся цей самозванець батюшка Олег який хоче заволодіти церквою в яку люди десятиліттями вкладали труд.
Анонім Показати IP 13 Березня 2024 14:12
Люди схаменіться,попи навмисно збурують людей один проти одного,а самі стоять осторонь і протирають руки,бо то їх золоте дно,ці питання повинна вирішувати влада ,а не даючи документи для однієї парафії не скасувавши перших,створюючи чим самим розбрат,а кому це на руку поживем побачим,будьмо мудрими

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus