USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

СНУ у топ-20, Луцький НТУ – 47: склали рейтинг вишів для ІТ-галузі

8 Жовтня 2020 20:53
Представили оновлений рейтинг українських вишів для ІТ-галузі До нього потрапили університети, які стали найпопулярнішими серед абітурієнтів IT-спеціальностей із найвищим конкурсним балом.

Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки увійшов у топ-20, зайнявши 18 місце, Луцький національний технічний університету посів 47 місце.

Рейтинг побудований на результатах вступної кампанії 2020 року, повідомляє DOU.

Перший рейтинг вишів вийшов на DOU 2016 року, тоді за основу взяли думки студентів та випускників університетів і щороку проводили опитування. Але цього року вирішили змінити методологію і відмовитися від опитувань.

Дослідники порахували рейтинг кожного ЗВО, що має IT та дотичні спеціальності, на основі даних з ЄДЕБО. Зосередилися на рівні підготовки абітурієнтів і популярності спеціальностей і вирахували рейтинг, використовуючи середній конкурсний бал на спеціальність, «зважений» на частку заявок на неї у виші. Припустимо, що в університеті дві IT-спеціальності із середніми балами 170 і 150. При цьому на першу спеціальність надійшло 70% всіх заявок, на другу — 30% заявок. Якщо взяти середнє арифметичне, то вийде 160 балів. Це не буде цілком показувати популярність/затребуваність спеціальностей у закладі вищої освіти. Тому вирішили «зважувати» середній бал спеціальності на частку заявок на спеціальність. Тобто в нашому прикладі рейтинг вишу: (170*0,7)+(150*0,3) = 164 бали.

Спеціальності, які аналізували: «Комп’ютерні науки», «Інженерія програмного забезпечення», «Кібербезпека», «Комп’ютерна інженерія», «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», «Інформаційні системи та технології», «Системний аналіз», «Телекомунікації та радіотехніка», «Прикладна математика», «Математика», «Електроніка», «Прикладна фізика та наноматеріали».

УКУ, Шевченка і Львівська політехніка очолюють рейтинг

У рейтингу представлені виші, що отримали не менше як 200 заявок на всі IT-спеціальності. І навіть з цим бар’єром у перелік потрапили 82 університети.

Український католицький університет посідає перше місце за середньозваженим балом заяв на IT-спеціальності (середньозважений бал — 189,15). Далі з мінімальним розривом між собою йдуть КНУ ім. Шевченка (175,54), Львівська політехніка (175,46) та Києво-Могилянська академія (174,04). Замикає п’ятірку — ЛНУ ім. Франка (169,35). Наступними за рейтингом є КПІ ім. Сікорського, Сумський державний університет, Харківський національний університет радіоелектроніки, ХНУ ім. Каразіна та Чернівецький національний університет ім. Федьковича.

Отже, з десяти найкращих вишів вісім зосереджені у трьох містах — Києві, Львові та Харкові.

Київ, Харків і Дніпро — міста з найбільшою кількістю вишів з рейтингу

У Києві розташовані 20 університетів з рейтингу, у Харкові — 10, у Дніпрі — 8. Цікаво, що із семи університетів Львова три входять до топ-5.

Загалом до рейтингу потрапили виші із 27 українських міст.

Прикладна математика лідирує за середнім балом у половині топових ЗВО

Подивилися середній конкурсний бал (читай: рівень абітурієнтів) на різних спеціальностях у топових університетах. Під час аналізу не розглядали ті спеціальності, що отримали менш як 10 заявок.

В Українському католицькому університеті всього дві IT-спеціальності (системний аналіз та комп’ютерні науки), і середній бал заявок на них практично однаковий.

Прикладна математика виривається вперед за середнім балом в КНУ ім. Шевченка, Києво-Могилянській академії, КПІ ім. Сікорського, ХНУ ім. Каразіна та ЛНУ ім. Франка.

Серед спеціальностей Львівської політехніки, Харківського національного університету радіоелектроніки та Чернівецького національного університету ім. Федьковича за середнім балом лідирують інженерія програмного забезпечення та комп’ютерні науки. В Сумському державному університеті на перших місцях комп’ютерні науки та кібербезпека.

Подивитись рейтинг повністю можна тут.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Всезнайко Показати IP 8 Жовтня 2020 21:32
СНУ немає!!! Є ВНУ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus