USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Собака людині друг, а людина собаці вовк?

5 Вересня 2008 18:15
Нещодавно, проходячи вулицею, стала свідком сварки між двома жінками. Суть конфлікту полягала у різних поглядах щодо долі бездомних тварин. Одна з жінок щоранку їх підгодовує, інша ж, навпаки, стверджує – таких тварин треба ізолювати та знищити, бо вони переносять небезпечні хвороби (у тому числі й смертельну – сказ), ще й покусати можуть. «Хто тоді мені допоможе?» – обурюється жінка. І її можна зрозуміти.
 
За словами заступника начальника головного управління ветеринарної медицини Волинської ОДА Анатолія Тимофіюка, на Волині за півроку близько трьох тисяч людей звернулися до медиків, бо їх покусали собаки. У Луцьку таких – майже триста осіб. І це тільки зареєстровані, – наголошує пан Тимофіюк. На щастя, випадків укусів людей скаженими собаками у 2008-му не зафіксовано. Хоча тварин із цією небезпечною хворобою виявляли. Як розповів Анатолій Тимофіюк, навіть якщо тварину й стерилізувати, це не виключає можливості перенесення нею різноманітних недуг.
 
Описана ситуація – як палка на два кінці. З одного боку – і собак шкода, але й зі сказом не посперечаєшся – з іншого. Чи можливий у цій ситуації компроміс? Щоб і тварини залишились живими, і люди почувались у безпеці? Цивілізований світ знайшов вихід – притулок для тварин. Та, на жаль, під Луцьком така установа бажає кращого.
 
«Одного разу до нас зателефонувала жінка і повідомила, що на дорозі лежить збита машиною собака. Тварина була паралізована. Ми попросили у зоопарку деякий час потримати пса. Так я познайомилась із директором зоопарку Володимиром Гончаровим, і він запропонував використати його територію як притулок для собак. Із того часу я почала бігати по всіх інстанціях, збирати необхідні документи, ходити до міськради», – розповідає про історію створення притулку для собак неподалік села Промінь голова Волинського товариства захисту тварин Дана Гарт (на фото).
 
Але заклад для бездомних псів і досі не завершений. «Головна проблема, яка завадить будівництву притулку, – у документації. Земля сільська, а корівник, де можуть жити собаки, належить місту», – говорить захисниця тварин. Через це будівництво не може зрушитись з місця. Міська влада обіцяла виділити 50 тисяч гривень, але основне, на кого покладає свої надії Дана Гарт, – іноземні інвестори.
 
На запитання, звідки беруть кошти на годівлю та догляд за тваринами пані Гарт розповідає, що все закуповується за власні кошти. «Дехто навіть працює на кількох роботах, аби прогодувати собак». Допомагають Дані й волонтери. Їх наразі не вистачає. «А також нам допомагає Андрій – наш юрист. Собак ми забираємо із вулиці і возимо на його авто», – додає пані Дана.
 
«Багато тисяч гривень виділяють для знищення собак, хоча стерилізація обходиться дешевше та без жертв», – каже Дана. У притулку біля Луцька щеплення від сказу собакам дають безкоштовно. «При стерилізації ми платимо тільки за ліки», – додає вона.
 
Із притулку «щеплені» та стерилізовані собаки повертаються на волю, хоч деякі тварини залишаються жити там. Окрім цього, пси нерідко знаходять собі господарів. «Великих собак забирають, навіть будки пустують. Близько 30 віддали на охорону за цих 2 тижні», – розповідає Дана Гарт. Наразі ж у притулку перебуває 33 собаки.
 
Яка ситуація із притулками для тварин у інших країнах, дізнаюся в італійця Анжело Чікконофрі (на фото), який теж приїхав до притулку. В Італії, каже він, за жорстоке поводження із тваринами передбачена кримінальна відповідальність, а за неналежний догляд за ними –  штрафи. На переконання пана Чікконофрі, в Україні тільки починається робота по створенню таких притулків, а в нього на батьківщині такі установи є як державні, так і приватні. В Італії турбуються про братів наших менших. На вулицях країни важко побачити бездомного пса, оскільки як тільки такий з’являється – його відловлюють та вивозять у притулок, – каже Анжело Чікконофрі.
 
«Завдяки захисникам природи, які пролобіювали Закон «Про гуманне ставлення до тварин», тепер тварин можна убивати лише в окремих випадках. Це, наприклад, коли собака хвора на сказ – вона є небезпечною, загрожує життю. Також визначено порядок знищення – гуманними методами. У законі прописується й те, як поводитись із тваринами», – окреслює українські реалії юрист Андрій Собковський, який є волонтером та допомагає бездомним тваринам.
 
Однак, разом із цим фактично великої відповідальності за порушення цього закону ніхто не несе. За вбивство тварини в Україні – адміністративний штраф 17 гривень і все, – наголошує Андрій Собковський.
 
Також цим законом заборонено вбивство гицелями тварин. Хоча насправді, за словами юриста, ті тишком-нишком виїжджають і продовжують убивати тварин. Притулок – це також не вирішення, – вважає він. «Треба регулювати популяцію, стерилізувавши собак. До 2012-го ситуація повинна врегулюватися, аби туристи їхали до України і не боялися», – додає пан Собковський.
 
Кожен із мешканців притулку має свою собачу історію. І люди, які доглядають цих псів, можуть розповідати про них годинами. Ось кілька оповідей про життя її підопічних від Дани Гарт.
 
Рижик. Найбільш бойовий пес. Як каже Дана, «він кілька разів утікав із притулку, його виловлювали і повертали назад. Але тут залишилася його вагітна дружина, бо з вулиці ми забирали їх обох. Вона народила цуценят. І тепер Рижик став татом-нянем».
 
Білка. Ця красуня теж має власний темперамент. Її тримають у вольєрі, бо іноді кидається на коней. Вона – одна із найперших мешканок притулку. Дана пригадує, як собаку забирали із вулиці і як сумували за нею усі жителі двору. Привезти ж Білку до притулку змусило те, що вона гавкнула на одного хлопчину, а його мама викликала «гицелів».
 
А от про Джека Дана розповідає зі смутком, адже пес вірно прослужив хазяям 18 років, а вони його на старості літ вигнали – сказали: набрид.
 
Отож, підсумовуючи сказане, повторю – компроміс запропоновано. Проте, як завжди, не вистачає коштів та волонтерів для створення повноцінного притулку для тварин. Для всіх, хто бажає допомогти телефон, Дана Гарт просить телефонувати за номером  8-096-12-84-693. І пам’ятаймо, що любов тварин найбезкорисливіша. І її найлегше здобути. Для цього просто потрібна турбота.

Мар’яна ШЕВЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Одногрупниця Дани ГАРТ Показати IP 6 Вересня 2008 12:12
Все-таки наша Дана - молодець. Таких людей ,нажаль, практично немає. Владі байдуже до бездомних людей, а до тварин - тим паче!
Анонім Показати IP 6 Вересня 2008 14:12
Чи це не той собачий притулок, який взяв під свій патронат Богдан Шиба? Тепер собаки з голоду та холоду там дохнуть. Ну ти дивись: все як у людей в Луцьку, який теж попав під патронат Шиби.
Анонім Показати IP 8 Вересня 2008 10:21
А давайте усі допоможемо Дані - хто чим зможе!!!!!
мама Чолі Показати IP 8 Вересня 2008 11:30
А тут вже Шиба яким боком? А би шо небудь....
Анонім Показати IP 9 Вересня 2008 09:28
Яким боком тутуШиба? Та як завжди язиком своїм всюди влізе. Хто його за язик тягнув заявляти, що він любить собак, бере цей притулок під свою опіку. Одним словом, все як завжди, попіарився та й забув.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus