USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Сьогодні християни східного обряду відзначають Водохреще

19 Січня 2016 08:48
Свято Хрещення Господнього християни східного обряду відзначають сьогодні, 19 січня.

Воно є останнім у календарному циклі зимових свят, йдеться у сюжеті «Сніданку з 1+1».

У народі його також називають Водохреще. Цього дня відбуваються служби в усіх церквах, священики освячують воду. Вважається, що вона набуває цілющої сили і зберігає її протягом всього року. Цю воду заведено приносити до оселі на добро та злагоду. Її також дають випити хворим.

Вважається, що освячена на Водохреще вода, може вилікувати навіть тяжкі хвороби.

З нагоди свята у храмах Волинської єпархії пройдуть Богослужіння, – повідомляють на сайті організації.

У луцькому кафедральному соборі Святої Трійці, зокрема, Літургія розпочнеться о 10.00.

Як зазначається в єпархіальному календарі, 25 літ тому (у 1991 році) цього дня освячено храм Різдва Пресвятої Богородиці в селі Новий Загорів Локачинського деканату.

19 січня Православна Церква святкує Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, або Богоявлення. Це велике дванадесяте неперехідне свято. Його встановлення відноситься ще до апостольських часів. Древня назва – Феофанія, що означає Богоявлення. 18 січня – строгий піст.

Тридцять років Ісус Христос жив у Назареті зі Своєю Пречистою Матір’ю і старцем Йосифом. Потому Він прийшов на Йордан, щоб охреститися.

«І сталось у ті дні, прийшов Ісус із Назарета галилейського і хрестився від Іоана в Йордані. І коли виходив з води, зараз же побачив Іоан небеса, що розкривалися, і Духа, Який, мов голуб, сходив на Нього. І голос був з небес: Ти Син Мій Улюблений, в Якому Моє благовоління» (Мк. 1:9–11). Про це, до речі, свідчать усі чотири Євангелія.

Після хрещення Ісус явив Себе світу як Христос, Син Божий. Богоявлення відкрило нам велику Божественну тайну Святої Тройці.

Чому ж цей день називається Богоявленням? Тому, що Христос став відомим для всіх не тоді, коли народився, а коли хрестився. Про це говорить Іван Хреститель: «...Той, Хто послав мене хрестити водою, сказав мені: на Кому побачиш Духа, Який сходить і перебуває на Ньому, Той хреститиме Духом Святим» (Ін. 1:33).

У пам’ять про те, що Спаситель Своїм хрещенням освятив воду, звершується водосвяття: напередодні Богоявлення вода освячується в храмах, а в сам день – у водоймах. Святитель Йоан Золотоуст так говорить про це торжество: «...Всі, почерпнувши води, приносять її додому і зберігають увесь рік; і відбувається явне знамення: ця вода у своїй сутності не псується протягом довгого часу, а залишається свіжою, начебто тільки що взятою з джерела».

Богоявленню передує навечір’я, служіння якого схоже на чин навечір’я Різдва (Великі царські часи, Літургія з Вечірньою). В кінці Відправ звершується перше освячення води, яка по-грецьки називається «агіасма», тобто «велика святиня».

У сам празник вода освячується в хрестоподібній ополонці – «йордані». Біля неї, за змогою, з льоду роблять хреста заввишки до 2 м. Ходу для освячення води на природних водоймах називають «хресним ходом на Йордан». Після молитви віруючі омиваються водою, декотрі купаються в ній, беруть із собою з вірою, що вона чудодійна.

Водохресна вода має бути в домі кожного православного християнина. Її зберігають здебільшого біля ікон; уживають переважно натщесерце.

Нагадаємо, сьогодні у Луцьку – велике освячення води на березі Стиру.

Так, приблизно о 12:00 відбудеться Хресний хід від кафедрального собору Святої Трійці до місця освяти – на пляжі Центрального парку імені Лесі Українки.

Також Інформаційне агентство Волинські Новини публікувало правила безпечного занурення у воду на Водохреще.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
грузин из тбилиси)) Показати IP 19 Січня 2016 09:13
МИРА, СЧАСТЬЯ ЗДОРОВЬЯ ВАМ УКРАИНЦИ!!!!!!!!!!!
українка до грузин из тбилиси)) Показати IP 19 Січня 2016 09:36
Щиро дякуємо!:)
грузин из тбилиси)) до українка Показати IP 19 Січня 2016 11:39
ОК НАПОЛНЯЕМ БОКАЛЫ И ПЬЕМ ЗА ВОЛИНЬ ЗА УКРАИНУ!!! ДЯКУЕМ!
Хрен собачий до грузин из тбилиси)) Показати IP 19 Січня 2016 10:51
Спасибо...И вам не хворать. :)
автору статті Показати IP 19 Січня 2016 10:16
А ти якого обряду українець (ка)?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus