USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Сьогодні дев’ята річниця зникнення Георгія Ґонґадзе

16 Вересня 2009 11:52
Сьогодні, 16 вересня, виповнюється дев’ята річниця з дня зникнення українського журналіста Георгія Ґонґадзе. Про це 16 вересня повідомляють «Волинські Новини». Крім того, сьогодні в Україні відзначають День пам\'яті журналістів, які загинули при виконанні професійних обов\'язків. Напередодні дев\'ятої річниці вбивства журналіста Ґонґадзе міжнародні організації журналістів закликали українську владу відновити пошуки замовників убивства і покарати їх. Про це говориться в спільній заяві журналістів, підписаній генеральним Секретарем Міжнародної Федерації Журналістів Ейден Уайт, від імені Фундації Ґонґадзе – Мирославою Ґонґадзе, Фундацією Ґонґадзе – Джеремі Діар, від Національної спілки журналістів Великобританії та Ірландії Джеремі Діар, від Інституту Масової Інформації – Аллою Лазарєвою, – інформує Кореспондент,. Журналісти зазначають, що Ґонґадзе було вбито після того, «як кілька українських високопоставлених осіб між собою обговорили і спланували цей злочин. Ця загибель стала сумною сенсацією, яка зайвий раз підкреслила безкарність владної верхівки, здатної вбивати журналістів, щоб змусити їх мовчати».
«Досі нічого не відомо про те, хто був замовником цього вбивства, і яким чином було віддано наказ убити Георгія. Слідство далі не відповідає на це питання, які ставлять і Парламентська Асамблея Ради Європи, і ми, і наші українські коллеги», – йдеться в заяві.
Сьогодні, о 18:00, у Свято-Володимирському кафедральному соборі Києва розпочнеться панахида за журналістам, які загинули через свою професійну діяльність. Пізніше, о 19:00, на Майдані Незалежності відбудеться традиційний вечір пам\'яті Георгія Ґонґадзе та всіх загиблих журналістів. О 20:00 розпочнуться дев\'ять хвилин мовчання - рівно стільки років минуло з дня зникнення Ґонґадзе. Як відомо, Георгій Ґонґадзе зник 16 вересня 2000 року, згодом в лісі у Київській області знайшли його обезголовлений труп. 15 березня 2008 Апеляційний суд Києва засудив трьох виконавців вбивства Ґонґадзе Миколу Протасова, Валерія Костенка й Олександра Поповича до 13, 12 і 12 років позбавлення волі відповідно. 22 липня 2009 співробітники СБУ та Генпрокуратури затримали в Житомирській області екс-начальника зовнішньої розвідки МВС України, генерал-лейтенанта Олексія Пукача. За даними правоохоронців, Пукач є головним підозрюваним у вбивстві Ґонґадзе. Президент Віктор Ющенко, прийшовши до влади, пообіцяв довести розслідування до кінця, однак замовників до цього часу не встановлено.
 
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus