USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Сьогодні Православна Церква відзначає день пам’яті святої великомучениці Катерини

7 Грудня 2008 15:00
Сьомого грудня – день святої великомученицi Катерини. Сьогодні по всіх храмах і монастирях Волині були відслужені урочисті літургії в честь пам'яті святої великомучениці. Про це повідомляють «Волинські Новини».
 
Серед численних жіночих свят одним із найзнаменнішим є свято святої великомучениці Катерини, що припадає на 7 грудня.
 
Свята Катерина здавна шанувалася серед українського народу, адже її вважають помічницею в шлюбі. За давніми християнськими традиціями благочестиві дівчата в цей день йшли до храму помолитися до святої, аби вона помогла знайти хорошого нареченого, а заміжні жінки просили про зміцнення любові в сім’ї.
Однак священники застерігають, аби люди не надавали цьому святу язичницького характеру і не ворожили, адже ворожіння – поклоніння дияволу. Як зазначає ієромонах Константин (Марченко), насельник Свято-Миколаївського чоловічого монастиря, «вона постраждала через поганство, то як же ми можемо опоганювати її пам’ять».
 
Довідково:
 
Свята Катерина (Катерина з грецької означає – чиста) — християнська свята, великомучениця, дочка знатного правителя м. Олександрії.
Красота, вченість, слава багатства манили до неї багатьох женихів. Але праведна душа діви прагнула пошуків Істини буття світу. Знайти її для праведниці допоміг святий муж відшельник, до якого Катерину відвела мати, будучи таємною християнкою.
Він розповів, що є Небесний Жених-Христос, до якого повинна полум'яніти душа, що шукає Істини і відкидає всі примари світу цього тимчасового. На прощання старець вручив святій Катерині ікону Богоматері з Немовлям Христом. Всю ніч діва молилась перед цієї іконою, але Богомладенець відвертав від неї свій Лик. Вона знову звернулась до старця і той порадив їй зберігати чистоту (Катерина з грецької означає – чиста) і охрестив святу. Після хрещення до неї з явилась Богоматір з Немовлям, Яке благісно поглянуло на Катерину і простягнуло їй перстень в ознаменування духовних заручин.
У ці дні в Олександрії відбувалися бурхливі язичницькі гульбища, на які прибув сам імператор Максиміан. У жертву язичницьким богам приносили не тільки тварин, але й сповідників віри Христової. Свята Катерина, користуючись своїм знатним походженням, звернулась до імператора, заступаючись за них.
Щоб переконати знатну римлянку та інших християн, імператор наказав скликати п'ятдесят найосвіченніших мужів імперії. Свята відвертістю своїх переконань і доказів навернула їх в християнство. Всі вчені за наказом імператора були вкинуті у вогнище. Сама ж свята Катерина була піддана страшним мукам – колесування. Коли вона спокійно підійшла до знаряддя страти, то ангел Господній розбив їх на щепки. Тоді Катерина, підійшовши до місця страти, з глибокою вірою в Бога, сама поклала голову під меч ката, слізно молячись за всіх людей так:
«Господи Ісусе Христе, Боже мій! Дякую Тобі за те, що Ти поставив на камені терпіння ноги мої і направив стопи мої… Поглянь з висоти Твоєї, Господи, і на цих людей, що тут стоять, і настанови їх світлом Твого пізнання; і прохання тих, хто буде призивати їм я Твоє святеє через мене, сповни на користь, щоб усіма оспівувалась велич Твоя на віки».
Із рани її замість крові витекло молоко. Це сталося за даними святителя Димитрія Ростовського 24 листопада 307 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Агностик Показати IP 7 Грудня 2008 15:52
А що сьогодні відзначають буддисти, мусульмани, іудеї та язичники?
Віталій Показати IP 7 Грудня 2008 16:11
Щиро вірую в любов Катерини до Християнства.Але до чого тут УКРАЇНСКА Нація з Своїми Національними ТРАДИЦІЯМИ?
Анонім Показати IP 7 Грудня 2008 17:07
Віталію. Кожен народ має якісь свої певні особливості в святкування того чи іншого свята. І наш народ має свої традиції в святкування пам'яті св. Катерини
Язичник Показати IP 7 Грудня 2008 22:03
І не треба писати наклепів на язичництво
Анонім Показати IP 8 Грудня 2008 11:09
Курбан-байрам у нас, Медведев вон поздравил

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus