USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Руденка звільнили незаконно? Вирішуватиме Верховний Суд України

11 Лютого 2015 15:09
Адміністративний позов екс-начальника слідчого відділу Житомирського УМВС Михайла Руденка, який до того займав аналогічну посаду у Волинському управління МВС, передають у Верховний Суд України.

Друге слухання у справі відбулось сьогодні, 11 лютого. Колишній посадовець волинської міліції Михайло Руденко судиться за право поновлення в органах, мовляв, його звільнили незаконно, посилаючись на Закон України «Про очищення влади».

Позов колишнього правоохоронця вперше розглянули у Волинському окружному адміністративному суді 12-го грудня. Своє звернення Руденко обґрунтовує тим, що відбулися значні порушення, а, відповідно, рішення Міністерства – незаконне.

Взяти участь у сьогоднішньому засіданні виявили бажання чимало громадських структур Волині. Зокрема представники Автомайдану України, Автомайдану Волині та Самооборони зібрались поруч з приміщенням Волинського обласного адміністративного суду.
Вони стверджують, що звільнення є цілком законним, оскільки Руденко, будучи на посаді, нібито переслідував учасників Луцького Євромайдану. Як результат, більше сотні активістів викликали на допит, а проти 6 з них відкрили карні справи, які згодом, щоправда, були закриті.

Михайло Руденко, своєю чергою, позивається до Міністерства внутрішніх справ України, Управління Міністерства внутрішніх справ України в Житомирській області та Міністерства юстиції України про визнання незаконними та скасування наказів, поновлення на посаді, стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу та зобов'язання вчинити ці дії.

Як зазначив представник позивача, звільнення Руденка згідно з Законом України «Про очищення влади» відбулось з грубими порушеннями.
Зокрема, звільненню має передувати спеціальна перевірка, згідно з результатами якої і приймається рішення. Про це йдеться у Статті 5 вказаного закону. Так, органом, уповноваженим проводити перевірки, передбаченої цим Законом, є Міністерство юстиції України.

Вказана установа не пізніше, ніж протягом місяця з дня набрання чинності цим Законом утворює дорадчий громадський орган з питань люстрації при Міністерстві юстиції України для забезпечення громадського контролю за процесом очищення влади (люстрації), до складу якого повинні входити представники засобів масової інформації та представники громадськості.

Проте ніякої перевірки стосовно Михайла Руденка не проводили. Окрім того, на час звільнення він перебував на лікуванні у Житомирській обласній клінічній лікарні імені О.Ф. Гербачевського із діагнозом «міокардитичний кардіосклероз». А звільнення працівника, коли той перебуває у відпустці або на лікарняному, заборонене чинним законодавством.

Разом з тим, згідно з ЗУ «Про очищення влади», його дія не поширюється на учасників бойових дій. Так, у пункті 7 Статті 1 йдеться про те, що заборона, передбачена частинами третьою та четвертою цієї статті, не застосовується до осіб, зазначених у частинах другій - четвертій статті 3 цього Закону, які визнані учасниками бойових дій під час проведення антитерористичної операції на сході України у встановленому законодавством порядку.

Представник Руденка надав суду довідку про те, що він таки є учасником бойових дій. Так, відповідне посвідчення учасника АТО №13/3/1/603 передали на ознайомлення суду.
Однією з підстав надання статусу стала довідка за підписом першого заступника керівника антитерористичного центру генерала-полковника Муженка про те, що Руденко перебував у зоні бойових дій. Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини раніше, робота правоохоронця, у підпорядкуванні якого - більше 30 слідчих, а також придані сили - 200 чоловік ГУБОЗу, полягала у розслідуванні злочинів, скоєних незаконними воєнізованими формуваннями на території Донецької області. Працювали слідчі фактично на лінії фронту.

Незаконним, зі слів представника Руденка, є і застосування двох покарань одночасно: Руденка не тільки звільнили із займаної посади, але й з правоохоронних органів в цілому.

Також в судовому порядку встановлювати і суму компенсації, на яку претендує Руденко. Згідно з даними вересня та жовтня 2014 року, оклад становить 1600 гривень, доплата за звання – 135 гривень, за вислугу – 607 гривень 25 копійок, за виконання особливо важливих завдань – 2343 гривень 25 копійок, за режимні обмеження – 147 гривень, за здійснення інформаційного-аналітичного забезпечення – 800 гривень, премія за вересень – 2281 гривень. Всього – 7913 гривень за місяць.

Утім представники Міністерства внутрішніх справ України, Управління Міністерства внутрішніх справ України в Житомирській області і Міністерство юстиції України вважають позов безпідставним та зазначають, що звільнення відбулось в рамках чинного законодавства. Що стосується непоширення дії закону «Про очищення влади» на учасників АТО, то представники Мін'юсту зазначають, що на момент звільнення із займаної посади Руденка такої довідки ще не було.

Законність дій буде встановлювати Конституційний Суд України. Відповідне звернення, що стосується роз’яснень конституційності окремих положень закону «Про очищення влади», передадуть у Верховний Суд України. Наразі провадження у цій справі зупинили.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 36
лучани Показати IP 11 Лютого 2015 15:34
Чого він так тримається за своє крісло?
ВН до лучани Показати IP 11 Лютого 2015 15:38
ВІН НЕ ТРИМАЄТЬСЯ ЗА КРІСЛО ВІН УЖЕ ЧПОКАЄ ДЕРЖАВУ.МОЛОДЕЦЬ
лучани до ВН Показати IP 11 Лютого 2015 15:46
коментар було видалено
Николо до лучани Показати IP 11 Лютого 2015 16:05
Якщо тебе звинуватять у "неповноцінності" чи "недієздатності", а ти як здорова людина будешь заперечувати? Мені теж задавати питання: "Чого він заперечує?"
ОЛГД Показати IP 11 Лютого 2015 15:35
МИХАЛИЧ МОЛОДЕЦЬ!!!!!!!!!!!!!! ТАК ТРИМАТИ!!!!!
Микола Показати IP 11 Лютого 2015 15:41
А шо це за **лоп в червоних тактичних окулярах на вулиці?
Андрій до Микола Показати IP 12 Лютого 2015 07:24
це ж хведчак тіпа маднячий партіот...ппц...
читач до Андрій Показати IP 12 Лютого 2015 10:31
а казали не знімати
Анонім до Андрій Показати IP 18 Лютого 2015 23:44
хведчак-тормоз, як завжди, у своїх тактичних окулярах....***** ********
1111 Показати IP 11 Лютого 2015 15:54
дійсно дібіл, в окулярах. Напевно тільки з зони АТО приїхав, гомосек. Скільки потенційних призовників в робочий час нічого не роблять. А супергеморррой Данильчук під мобілізацію не підпадає? Хероям страшно! Там же можуть і жахнути, а тут можна щось віджати (бурштинову помпу) і попіаритись.
Дьодік Показати IP 11 Лютого 2015 15:56
А чим Руденко гірший за Терещука, який керує київською міліцією? Чим він гірший за Пшокіна? - Живемо "по новому", мля...
П4 Показати IP 11 Лютого 2015 15:58
Да, з такими харями, руських і без зброї можна розігнати. Напевне вони не знають, що відправлення на схід безкоштовне. Тому і намагаються заробити гроші на квиток беручи участь в замовних акціях
НоНа Показати IP 11 Лютого 2015 16:01
Чому так, люди які відповідають усім критеріям і якостям працівників правоохороних органів змушенні позбутися місцем для гидотних ви*одків, які тільки й можуть кричати на майданах і по своїй сутності, більше ні на що не здатні ???????...... (не веду мову за порядних людей, які хотіли чи хочуть змінити, щось у нашій країні). Руденко, це людина, яка не криком і публічністю здобувала авторитет серед співробітників і суспільства в цілому, а ДІЯМИ і прагненням бути демократичним і ЛЮДИНОЮ з Великої букви!!!!!!!!!!!!! тому такі як він, повині працювати у нашій державі!!!!!!!!
гога до НоНа Показати IP 11 Лютого 2015 18:22
підтримаю на 100 %
чудо в пірї до НоНа Показати IP 13 Лютого 2015 15:12
ви що там геть знахабліли слідчі? замість роботи ви коменти тут виписуєте про те, як руденко у вас авторитет здобував? ви нікчеми і бездарі і самопихаті низькокваліфіковані працівники... руденко в них авторитет здобував.., геть розуму не має. Людина з великої букви,... ще що? Що ви із своїм руденко зробили по роботі такого, що вас відзначає як професіоналів:?ЩО??? Чи бухали з ним по ресторанах області і з/п в конвертах мали?
Анонім Показати IP 11 Лютого 2015 16:05
Не посудам потрібно бігати, а йти добровольцем на фронт. Якщо він справжній міліціонер, то пригодиться в АТО,
правда до Анонім Показати IP 11 Лютого 2015 21:48
Читай уважно.
хех Показати IP 11 Лютого 2015 16:22
Усіх мусорів на нари.а всіх активістів в ато
Лучанин до хех Показати IP 11 Лютого 2015 16:45
Даничук тут как тут - бид*о прийшов засвітитись перед пресою уйо ..ок. Іди краще в АТО кричати, бігати і махати руками вмієш. Злили тебе твої братки. Ще до тебе прийде час - готуйся!!
12345 до хех Показати IP 13 Лютого 2015 11:10
А ти до якої категорії відносишся? Чи тільки здатний на тупі коменти
цікавий Показати IP 11 Лютого 2015 16:37
Люди. Хто знає де (коли, ким, за скільки) працює ПаДильчук. Який його ККД ( коефіцієнт корисної дії). Розширфовка спеціально для нього. АТО показують по мережах всяких..., а "чем я хуже" як казала домомучітєльніца.
Анонім Показати IP 11 Лютого 2015 17:06
Руденко грамотний працівник. Весь цей зброд шавок на чолі з данильчуком, не варті його одного. Якщо людина знає свою роботу і робить її, то чому вона повинна йти з посади через гавкіт кучки шакалів, які нічого в житті не зробили корисного?
дідо до Анонім Показати IP 11 Лютого 2015 17:19
Грамотний працівник не буде фальшивувати справи проти українців на замовлення бандюків-ригів.
Оленка до дідо Показати IP 12 Лютого 2015 10:21
немає такого слова фальшивувати.....що ти взагалі можеш знати про грамотність.....???
ІДІОТ Показати IP 11 Лютого 2015 17:38
Якщо Руденко фальшував справи - його за грати (при тому, що це буде доведено "революційними" прокурорами і нашими судами), якщо ні, поновити на роботі і попросити вибачення. А всіх "активістів" - на фронт, там їхня енергія дуже необхідна.
Олег Показати IP 11 Лютого 2015 18:20
а хто такий данильчук ??чього його пустили
Паша Данильчук Показати IP 11 Лютого 2015 19:11
Я мега зірка і мої ви**ядки - також супер революціонери. Лише завдяки мені і моїм виблядкам такий порядок зараз в країні і області. Дайте мені учасника бойових дій - у мене є класні фотки в формі.
люстратор до Руденка Показати IP 11 Лютого 2015 22:47
Професіонал гвалтувати народ і бізнес , такі люди знають як с*ати на закони і державу,паскуда май совість , Паша вам мішає,але для вас продажних міліціонерів потрібно як в Китаї розстріл,КРАПКА.
4 до люстратор до Руденка Показати IP 12 Лютого 2015 10:31
А ти його, що за руку зловив? Якщо нє то в цивілізованих країнах з таких як ти стягують моральну шкоду та в такому розмірі, що все життя тільки на це і будеш працювати, понаучувались блін кричати КОРУПЦІОНЕР, БАНДИТ, ХАПУГА, а ти докажи, а як не можеш то ти звичайнісінький горлапан і все.
читач Показати IP 12 Лютого 2015 08:31
..знов зграя куплених з плакатами стоїть....і згадує Яника......його уряд дерибанив Україну....а теперішня банда яка керує державою ..то не брезгує дерибанити армійські гроші.....і при теперішній владі вже десятки тисяч українців загинуло незрозуміло за що....а цей вилупок данильчук який в Луцьку піарився під час майдану ще зараз скрізь свою рожу суне в телекамери......краще тікай на свою Рівненщину..і десь там заникайся..бо ще ти гнида відповіси за свої діяння.....а на такі слухання збиратися звичайно будуть мітинги...бо вони бояться щоб таких як Руденко поновлювали на посадах.....бо колись скінчиться в нашій державі цей бардак..і візьмуться до тих самозванців.....банд типу пс....
вася Показати IP 12 Лютого 2015 08:40
А хто адвокат у руденка?
Анонім Показати IP 12 Лютого 2015 08:56
А коли компетентні органи займуться ********** злодюжками Собуцьким М.Т. та Тураком?
СЕРГІЙ Показати IP 12 Лютого 2015 10:31
ПРИТУЛЮК ВІТОРІЯ ВАСИЛІВНА А КТИВНИЙ УЧАСНИК ЄВРОМАЙДАНУ ЛУЦЬКА 2013 -2014 УЧАСНИК ВСІХ ЗАХОДІВ ЯКІ ПРОХОДЯТЬ У ЛУЦЬКУ ПАТРІОТ УКРАЇНИ. А ТІ ХТО ВОЮЮТЬ В ЗОНІ АТО ПАТРІОТИ ТА ГЕРОЇ УКРАЇНИ САВЧЕНКО НАДІЯ ВІКТОРІВНА ЯКА ГОЛОДУЄ 62 ДЕНЬ ГЕРОЙ УКРАЇХ И ЯКУ НЕЗАКОНО УТРИМУЮТЬ У РОСІЇ ДО 13 ТРАВНЯ 2015 РОКУ БУДУТЬ.
СЕРГІЙ Показати IP 12 Лютого 2015 10:33
НАДІЯ САВЧЕНКО ЯКА ГОЛОДУЄ 62 ДЕНЬ ЯКУ ПУТІН УТРИМУЄ НЕЗАКОННО ДО 13 ТРАВНЯ 2015 РОКУ ГЕРОЙ УКРАЇНИ ТАКА НАВЕДЕ ПОРЯДОК І ЛАД В УКРАЇНІ ЯК ВОНА НАДІЯ ЧЕСНА ОСВДЧЕНА ВІЙСЬКОВА .
читач Показати IP 12 Лютого 2015 10:37
чим більше дивишся на горе-революціонерів, тим більше подобаються руденки
АТО Показати IP 13 Лютого 2015 11:58
Слідачки на цей раз забз.іли іти на підтримку штанів Міши. Херої хер.ві.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus