USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Справжній воїн-захисник: у Луцьку розпочали прощання з Олегом Твердохлібом

18 Квітня 2017 12:58
На таких, як «Сармат», потрібно рівнятися кожному: Героя, який прожив насичене, хоч і коротке життя, захищаючи вітчизну, допомагаючи рідним та бойовим побратимам, згадували під час прощання у луцькому храмі.

Прощання з Героєм АТО, бійцем «Айдару», головою Спілки воїнів АТО Волині Олегом «Сарматом» Твердохлібом розпочалося 18 квітня у нижньому храмі Свято-Троїцького кафедрального собору у Луцьку.

Попрощатися з покійним прийшли рідні та бойові побратими.

Після молитви отець Микола Нецькар зазначив, що покійний був не лише хорошим захисником вітчизни, побратимом, товаришем, а й хорошим чоловіком, батьком та сином, а також хорошим християнином. Він молився, хапаючись за молитву, як за останню соломинку. Священик наголосив, що у воїна ніколи «не була хата скраю», адже той вболівав не тільки за власну сім’ю, а й за всю Україну, і помер Героєм. Згадуючи його, кожен може сказати, що на таких, як «Сармат» потрібно рівнятися.


Друг покійного Василь Васильович розповів, що Олег Твердохліб був людиною з великої літери, яка вкладала душу в усе, що робила. Попри хворобу, він о будь-якій порі доби намагався допомогти іншим, не витрачаючи часу на свою хворобу. Головним його девізом були не нагороди та слава, а людяність до товаришів та повага до батьків. Мама Олега Твердохліба, яка проживає в Росії, не знала про те, що він воював на сході. Шкодуючи її, він говорив, начебто перебуває на заробітках у Польщі. Він народився в Ігнушетії, служив на території Німеччини, а згодом - у Луцькому гарнізоні. Саме у Луцьку він познайомився з майбутньою дружиною, одружився, заснував родину.


На таких людей рівняється вся країна, - переконаний Василь Васильович. Бійця декілька разів представляли до нагород, але у Міноборони усе не могли найти часу, аби нагородити його як слід. Досі, попри обіцянки, йому так і не присвоїли звання Героя України. Віддавши своє здоров’я за Україну, він не хотів нагород, а хотів поваги до тих, хто повертається з війни, аби вони мали роботу.

Отець Михайло Бучак розповів, що в останні дні життя Олег Твердохліб щодня приймав таїнства сповіді та причастя, готуючись до дороги у вічність. Зі слів військового капелана, покійний був таким в усьому – ґрунтовно готувався до боїв, сімейного життя, виховання дітей тощо. Він жив сім’єю та друзями, до останнього переймаючись тим, як складатиметься доля його дітей та дружини, коли він залишить цей світ. Перебуваючи в лікарні, він все одно відтискався по 50 разів щоденно, хоч лікарі й сварили за це. Він був максималістом. Священик заважив, що боєць помер, не доживши до 50 років, тому що «у нього рік був за два», насиченість життя була просто фантастичною – за короткий проміжок часу він встиг зробити багато. Олег Твердохліб завжди відгукувався на прохання друзів та рідних. Вдома він до останнього змушував себе не бути безпомічним, а ходити самотужки, зціпивши зуби, по стіні.


«Він був воїном до кінця, воїном Христовим і воїном-захисником, таким, який ніколи не хотів показати своєї слабкості. Це сильна людина», - зазначив Михайло Бучак.

Священик розповів, що їх познайомила війна – 25 травня 2014 року вони зустрілися у внутрішньому дворі будівлі «Самооборони Майдану». Тоді вночі на схід вирушали добровольці, ті, кого зараз згадують на Алеї слави – Олег Михайлов, Роман Луцюк.

Зі слів капелана, нині Олег Твердохліб увінчує Алею слави – той, хто завжди переживав за бійців, сьогодні доповнив їхнє небесне воїнство. Він відійшов до Бога у світлий тиждень, у другий день Великодня. Священик зауважив, що на обличчі померлого застигла усмішка, незважаючи на те, що лице дуже піддалося хворобі. Воїн зробив усе, що міг, увінчавши своє життя справами, які чинив з Божою допомогою. Навіть до відходу у вічність він серйозно підготувався – попри те, що в останній тиждень не споживав їжі та довго не пив води, приймав святе причастя.

Священик висловив сподівання, що у кращому світі Олег Твердохліб звертатиметься до Бога, аби об’єдналися усі воїни АТО на Волині, адже перемогти внутрішнього і зовнішнього ворога без єдності неможливо.

Олег Твердохліб помер 17 квітня після довгої боротьби з важкою хворобою. Похорон відбудеться 19 квітня.

Початок панахиди - об 11:00 у Свято-Троїцькому соборі Луцька.

О 12:00 запланована громадська панахида на Театральному майдані.

О 12:30 з площі рушить до села Гаразджа прощальна хода.

О 14:00 - похорон на кладовищі в селі Гаразджа.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ну а де Показати IP 18 Квітня 2017 14:53
Кобилинський,Мудрик,Серватович,Контракник Кравченко.
Анонім до Ну а де Показати IP 19 Квітня 2017 07:21
Закрий морду!
321 до Ну а де Показати IP 19 Квітня 2017 09:32
Ти д*біл??????
пішохід Показати IP 19 Квітня 2017 10:23
"...приставляли до нагород..." - це якийсь жах. - Ви б в школу сходили. Що до чого "приставлялось"? "Кто на ком стоял?". А Олег людина справді достойна - царство йому небесне...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus