USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Кого веде на вибори Смешко: люди Порошенка, Ахметова, Пінчука та куплені місця

23 Червня 2019 18:23
Центрвиборчком зареєстрував список партії «Сила і честь» на виборах в Раду.

Очолив список голова партії Ігор Смешко, який балотувався в президенти і несподівано для всіх зайняв шосте місце рейтингу з 5% голосів.

Рейтинг партії Смешка «Сила і честь», за різними опитуваннями коливається в районі 4-5%. У парламент потраплять партії, які подолали 5% бар’єр, тому в політсили Смешка теоретично є шанси на проходження в Раду.

В таких умовах, коли партія «на межі» проходження, для виборця має особливе значення склад списку – що там за люди і чи варто за них віддавати свій голос.

Варто нагадати, що навколо списку партії Смешка ще в кінці травня вибухнув скандал. Журналістка «1 + 1» Ольга Василевська (вона йде в Раду від партії «Слуга народу» по округу в Київській області) з посиланням на свої джерела заявила, що ряд осіб купили собі прохідні місця в списку «Сила і честь» за 1,5 −3 млн доларів.

Цю заяву спростував начальник штабу Смешка, журналіст Дмитро Гордон (до слова, його в списку немає), заявивши, що це чиста брехня. І що в список увійшли «порядні, чисті, медійні, що заслужили право засідати в українському парламенті».

Однак, за підсумком, частина людей, прізвища яких назвала Василевська як «покупців», в списках все-таки виявилися. Та й за багатьма іншими є підозри, що потрапили вони туди аж ніяк не безкоштовно. Та й щодо «порядності, чистоти і медійності» є великі сумніви.

«Страна» вирішила проаналізувати, хто намагається потрапити в Раду з партією Смешка.

Смешко. Отруєння Ющенка, 14 земельних ділянок, особняки і скандал з квартирами

Очолив похід на вибори в Раду сам 63-річний генерал-полковник у відставці Ігор Смешко.

В кінці 90-х він очолював Головне управління розвідки Міноборони України. Потім – за часів Кучми – СБУ, куди прийшов після «касетного скандалу» і «кольчужного скандалу». Був одним з учасників зустрічі, де, нібито, відбулося отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка. Сам факт отруєння юридично не встановлено досі, але Ющенко стверджував, що воно відбулося на дачі у заступника Смешка, Володимира Сацюка.

Після Помаранчевої революції пішов у відставку і 14 років не приймав ніякої активної участі у великій політиці. Останні 4 роки числився радником президента Петра Порошенка. Пішов з цього поста вже коли прийняв рішення йти в політику і брати участь в виборах президента. Причому використовував цей факт у своїй піар-кампанії (хоча, за альтернативною версією, він був якраз і запущений на вибори самим Порошенком, щоб відібрати голоси в іншого колишнього силовика – Анатолія Гриценка і, частково, у Юлії Тимошенко).

За роки поза політикою Смешко обзавівся досить дохідним бізнесом. Він є кінцевим бенефіціаром ТОВ «Лагуна», яке спеціалізується на готельному бізнесі на Закарпатті. При цьому доходи генерал-полковника у відставці складають всього близько 20 тисяч гривень на місяць – це його генеральська пенсія.

На банківських рахунках він тримає $ 121,8 тис., € 112,9 тис., 9,3 тис. грн, а також $ 270 тис. готівкою.

Зате він є власником аж 14 земельних ділянок загальною площею понад 7 га, житлового будинку площею 406,6 кв. м в селі Музичі під Києвом, столичної квартири на 37,7 «квадратів» і 25% квартири загальною площею 317,5 кв. м в Києві.

Також Смешко вказав незавершене будівництво двох житлових будинків на 143,7 кв. м і 510 кв. м в селі Музичі Києво-Святошинського району. Має декларант і одне місце для паркування в столиці площею 16,3 кв. м.

Його дружині Юлії належить земельна ділянка площею 551 кв. м (Фонтанка, Одеська область) і 8750 кв. м (Гореничі під Києвом), 25% квартири загальною площею 317,5 кв. м в Києві, квартира площею 127,8 кв. м в смт Кореїз (Ялта), нежитлове приміщення площею 140,3 кв. м в Києві, три місця для машини теж в столиці.

Ще сім’я Смешко користується базою відпочинку площею 2269,1 кв. м і землею площею 12 960 кв. м в селі Рибаківка Миколаївської області, які належать фірмі дружини ТОВ «Бізнес Консалтинг Центр».

На дружину Смешка записані три автомобілі: Lexus RX 350 2011 року випуску, Lexus ES 250, 2016 р. в., Nissan Almera, 2008 року випуску.

Незважаючи на те, що Смешко довгі роки не займався політикою, його ім’я неодноразово спливало в різних корупційних скандалах. Його звинувачували в тому, що під час свого перебування у владі він давав можливість родичам нажитися на бюджетних грошах. Наприклад, коли він очолював ГУР МО, відомство зобов’язали закупити для військових розвідників тушонку за ціною, яка була в два рази вище звичайної. Завод з виготовлення продукції належав Інесі Щупаковскій, сестрі Смешка.

Засвітився він і в квартирному скандалі. Коли він очолював СБУ, тендерний комітет СБУ вибирав для будівництва ЖК в Києві на вулиці Єреванській компанію «Стабіл», співзасновниками якої були родичі Смешка. Але в підсумку компанія так і не побудувала будинок для СБУшників.

Олена Сотник. Слід Ахметова і Януковича

Другим номером у списку «Сила і честь» стала 36-річна Олена Сотник, яка в нинішньому скликанні парламенту була у фракції «Самопоміч». До обрання в парламент вона була адвокатом в компанії «Солодко і партнери», яку очолює один з кращих адвокатів України у кримінальних справах Євген Солодко. У 2016 році її співпраця з Солодком припинилася.

В той момент Євген Солодко став адвокатом колишнього глави фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. При чому Сотник публічно заявила, що не може далі працювати з людиною, яка захищає «сепаратиста і зрадника».

Чоловік Сотник – бізнесмен Анатолій Амелін, є одним із засновників Українського інституту майбутнього (Ukrainian Institute for the Future), який позиціонує себе як незалежний аналітичний центр.

Свого часу інша депутатка Ради Тетяна Чорновол звинувачувала Амеліна в підкупі парламентарів проти голосування за законопроект № 4045 про спецконфіскаціі злочинних активів соратників Януковича. За її словами, чоловік Сотник був бізнес-партнером сина президента Віктора Януковича Олександра Януковича і працював на олігарха Ріната Ахметова. Депутатам були представлені документи, які підтверджують активну співпрацю Анатолія Амеліна з компанією Ахметова СКМ і причетність до організації фінансової піраміди MMCIS. На ці звинувачення Амелін відповідав, що «працював з тими, хто робив щось для країни. Серед цих людей був Олександр Янукович».

В цілому, версія, що Олена Сотник могла опинитися в списку за протекцією Ахметова може мати місце. Партія Ляшка, яку раніше фінансував олігарх, не має шансів пройти в Раду. Також як і інший партійний проект Ахметова (спільно з Коломойським) – «Опозиційний блок».

Тому, не виключено, що президент ФК «Шахтар» викуповує місця в потенційно прохідних партіях.

Рефат Чубаров. Підтримував Порошенка, тепер у Смешка

Третій номер у списку – це Рефат Чубаров. Це 61-річний народний депутат України від Блоку Петра Порошенка. Глава Меджлісу кримських татар. На виборах президента Меджліс підтримував Петра Порошенка.

Чубаров теж не нова людина в українській політиці. Вперше в парламент він потрапив в 1998 році, потім ще кілька разів обирався від «Нашої України» Ющенка.

Вадим Денисенко. Порошенко, Гройсман та Бахматюк

У списку є ще один яскравий представник Блоку Петра Порошенка в Раді Вадим Денисенко, який йде на 13 місці – потенційно прохідному (якщо партія подолає 5% бар’єр).

Колишній журналіст, екс-шеф-редактор газети «Коментарі», екс-головний редактор телеканалу Еспресо.TV, контролюючий декількох ЗМІ: «Деловая столица», «Власть Денег», «Навколо Світу», Dsnews.ua, Depo.ua, blablaface. net. Кілька років в БПП він відповідав за медійні камапніі проти супротивників Порошенка. Його перебування в Раді супроводжували скандали, наприклад, його не раз ловили за кнопокодавством, а сам він виступав проти електронного декларування доходів.

Загалом, був одним з найвірніших медіабійців Порошенка. Правда, під кінець його правління став трохи дрейфувати в бік прем’єра Гройсмана і став представником Кабміну в Раді. Тим більше дивно, що побачили ми його не в списку партії «Європейська солідарність» і не в списку партії Гройсмана, а у Смешка.

Пояснення цьому може лежати у фінансовій площині. Ще під час перебування Денисенка в БПП говорили, що за ним стоїть відомий аграрний олігарх Бахматюк. Якщо це так, то останньому не було ніякого резону направляти свою креатуру в явно непрохідну партію Гройсмана, а в прохідній частині списку у Порошенка і так місць не було. Тому партія Смешка, з урахуванням можливої ​​грошової складової, була цілком собі підходящим варіантом.

Олексій Горащенков. «Смотрящий» від Порошенка

Якщо Вадим Денисенко, будучи в БПП, був «слугою двох-трьох панів» (Порошенка і Бахматюка, а пізніше і Гройсмана), то ще один учасник у прохідній частині списку партії Смешка – Олексій Горащенков (14 номер) дуже щільно пов’язаний саме з Порошенком.

Але за ним тягнеться такий шлейф, що екс-президент, мабуть, не захотів включати його в свою партію, а віддав на «аутсорс» Смешку (можливо, не за спасибі).

Ім’я Горащенкова вперше публічно прозвучало в 2017 році, коли керівник департаменту фінансового контролю і моніторингу НАПКА Анна Соломатіна дала прес-конференцію, на якій заявила, що НАПКА безпосередньо контролюється Банковою.

Пізніше народний депутат Мустафа Найєм заявив, що скандальним «смотрящим» за НАПКА з Адміністрації президента є перший заступник керівника Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення АП Олексій Горащенков. Саме він давав розпорядження Комісії, кого з нардепів перевіряти на предмет відповідності декларацій, а кого ні.

Цей скандал мав для Горащенкова фатальні наслідки. Якраз тоді Порошенко його планував зробити директором новоствореного Державного бюро розслідувань. Але через історію з НАПКА від цієї ідеї довелося відмовитися.

А потім Порошенко взагалі тихо звільнив Горащенкова. Але, мабуть, далеко від себе не відпустив. Оскільки двоюрідна сестра чиновника – Ольга Лотюк – була призначена членом Центральної виборчої комісії. На початку 2000-х Горащенков працював в адвокатському бюро «Лотюк і партнери», що належить батькові Ольги Лотюк. Степан Лотюк близько 15 років очолював прокуратуру Києва. Разом зі своїм колишнім підлеглим і близьким приятелем Віктором Шокіним Лотюк є співзасновником «Української асоціації прокурорів».

Іван Мірошниченко. Аграрний «рєшало», фігурант розслідувань

Четвертий номер у списку – це 46-річний Іван Мірошниченко, як і Олена Сотник, написав заяву про вихід з «Самопомочі» 8 травня 2019 року. Він є членом комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

Його звинувачували у співпраці з людьми Януковича, відзначаючи, що за часів Януковича сферою впливу Мірошниченка також був агросектор.

Журналісти стверджували, що майже чотири роки він під наглядом так званої «сім’ї Януковича», займався організацією внутрішнього ринку зерна: введенням квот і обмежень, експортом і переробкою, інвестиціями.

За даними ЗМІ, Іван Мірошниченко з колегами пролобіював призначення Міністром аграрної політики та продовольства свого колишнього підлеглого – партнера приватного інвестиційного фонду Pharus Assets Management Олексія Павленка.

За критеріями руху «Чесно», Мірошниченко є фігурантом антикорупційних розслідувань. Так, до обрання депутатом Мірошниченко займався аграрним бізнесом, його сім’я володіє декількома аграрними фірмами, тому має конфлікт інтересів в профільному комітеті.

Ірина Сисоєнко. Спікер реформи Супрун

Ще однією представницею «Самопомочі» в партії Смешка стала депутат Ірина Сисоєнко, включена в список під номером 8. На даний момент вона є заступником Голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я. Саме вона була головним спікером в момент прийняття медреформи Уляни Супрун.

ЗМІ звинувачували Сисоєнко в тому, що вона виступає посередником у закупівлях медобладнання у фірми «Ксенко», офіс та склади якої знаходяться в Донецьку. Схеми із закупівлі медичного обладнання військово-медичним департаментом Міноборони України на суму понад 30 млн. гривень у фірми «Ксенко» розкрила організація «Медичний контроль».

Цікаво, що Сисоєнко з минулого року одружена з громадянином Німеччини, медиком Андрієм Вайсом, а її колеги по парламенту стверджують, що в разі непроходження її в нове скликання, вона покине Україну.

Ольга Романюк. Чиновник часів Януковича

Ще одна чиновниця епохи Януковича Ольга Романюк, екс-заступник міністра з питань ЖКГ часів Януковича йде в Раду під номером 6. В її послужному списку – робота членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.

З урахуванням того, що за часів Януковича (також як і за часів Порошенка) енергетична сфера була під щільним контролем Ріната Ахметова, не виключено, що і вона пов’язана з олігархом.

Андрій Гайдуцький. Син соратника Кучми і Пінчука

Сьомий номер – екс-заступник голови Фонду держмайна Андрій Гайдуцький є сином екс-заступника глави Адміністрації президента часів Кучми Павла Гайдуцького. У травні був призначений заступником голови ФДМ за поданням Ігоря Білоуса, який очолював Фонд з травня 2015 року по квітень 2017 року. У червні 2017 року Кабмін звільнив Гайдуцького з Фонду.

Як Гайдуцький з'явився в списку? Можливо, відповідь на це питання криється в тому, що його батько – близький до олігарха Віктора Пінчука.

Володимир Тимошенко. Головний по наркотиках при Януковичі

Дев’ятий номер – колишній перший заступник голови Служби безпеки України за часів Ющенка – керівник Антитерористичного центру при СБУ, генерал-лейтенант Володимир Тимошенко. При Януковичі очолював Держслужбу з контролю за наркотиками.

Після 2014 року був люстрований.

Відзначимо, що Держслужба з контролю за наркотиками завжди була одним з корупційних центрів в країні.

Макаренко. Головний по митниці при Тимошенко

Замикає першу десятку Анатолій Макаренко – голова Державної митної служби України на вильоті правління Ющенка і Тимошенко (з січня 2009 року по березень 2010 року). 23 червня 2010 року Служба безпеки України затримала Анатолія Макаренка у кримінальній справі про незаконне митне оформлення природного газу, що належить компанії РосУкрЕнерго.

19 липня 2012 року Макаренко був засуджений до 4 років позбавлення волі умовно.

3 березня 2014 рішенням Печерського районного суду він був звільнений від кримінальної відповідальності і визнаний несудимим.

Після другого Майдану деякий час (з червня 2014 року по березень 2015 року) встиг попрацювати куратором митного спрямування в Держфіскальной службі, але був звільнений.

Тоді прем’єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що рішення було прийнято «за результатами службового розслідування». Згідно з текстом розпорядження КМУ – «за порушення присяги держслужбовця». Після звільнення Анатолій Макаренко оскаржив це рішення в суді.

В результаті Кабінет Міністрів змінив своє розпорядження від 23.03.2015 року «Про звільнення Макаренка А.В. з посади заступника голови Державної фіскальної служби» з формулюванням «вважати звільненим за власним бажанням».

Відзначимо, що митниця, як відомо, також є однією з найбільш корумпованих сфер в Україні.

І, до речі, саме про Макаренка Ольга Василевська писала, що йому купили місце в списку за $ 1,5 мільйона. Причому, за її даними, суму внесли нардеп від групи «Відродження» Віталій Хомутинник і бізнесмен Павло Фукс.

Написала Василевська про це ще до оприлюднення списку. Потім і Гордон, і сам Смешко це спростували. Але, як бачимо, в списку Макаренко таки є.

Поживанов. Маріуполь і Австрія

11 місце в списку отримав депутат чотирьох скликань, колишній мер Маріуполя Михайло Поживанов. Екс-заступник голови Київської міської адміністрації, екс-глава Держрезерву, колишній заступник міністра економіки. Він в політиці з 1994 року.

Його звинувачували в розкраданні держкоштів на суму понад 7 мільярдів гривень під час перебування головою Держрезерву. До суду справа не дійшла. Поживанов виїхав з України до Австрії, а в списки Інтерполу його навіть не включили. Він там отримав посвідку на проживання і працював в інвестиційній компанії.

В цілому, Поживанов людина не бідна. А тому цілком міг опинитися в списку партії Смешка серед інших не бідних людей і їх представників.

Негрич. Скандальний забудовник з БПП

До числа не бідних людей, безумовно, належить і номер 16 списку. Відомий київський забудовник Микола Негрич.

У 2014 році він опинився в Київраді від партії УДАР, а через рік зайшов до Київради вже від партії Петра Порошенка.

На посаді київського депутата він засвітився в численних скандалах, пов’язаних з тим, що міська влада здавали землю в оренду якимось фірмам, а ті укладали договори суборенди з забудовниками, які спішно зводили висотки. Один з найяскравіших конфліктів в його будівельній кар’єрі стосується аварійного житлового будинку на Голосіївському проспекті 46/1. При будівництві нового житлового комплексу палі забилися впритул до аварійного будинку, загрожуючи йому обваленням. У Негрича були відсутні дозвільні документи для початку цього будівництва, але територію для нового ЖК відстояли «тітушки», які влаштували криваве побоїще з місцевими жителями.

Щоб залагодити конфлікт, Негрич обіцяв місцевим жителям з аварійного будинку відселення в новий будинок по закінченню будівництва. В результаті забудовник все одно звів 16-поверховий будинок на 7 секцій, а мешканці аварійного так і живуть в квартирах із зовнішніми тріщинами. Відзначився Негрич і в іншому проблемному будівництві – 29-поверхового хмарочоса, в безпосередній близькості від костелу Св. Миколая на вул. Великій Васильківській.

Негрич одружений на Ользі Голиці. Це дочка багаторічного начальника Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА, екс-директора «Київміськбуду» Михайла Голиці. За даними ЗМІ, спільно з тестем він опосередковано володіє будівельною імперією «Геос», яка за останні 8 років побудувала в Києві 18 новобудов в 13 житлових комплексах, переважно, в центральних районах.

В процесі будівництва ще 15 будинків у 8 ЖК в Києві.

Ксенія Сухова. Слід Ахметова

Ще одна людина, яку можна пов’язати з Рінатом Ахметовим – Ксенія Сухова (17 номер в списку). Вона заступник міського голови Маріуполя. Міський голова – Бойченко, людина Ахметова і йде за списками «Опозиційного блоку».

Іван Ступак. Депутат від БПП, з діда-прадіда СБУшник

Ще один представник партії Петра Порошенка у списку Смешка – Іван Ступак. Він депутат Київської обласної ради від БПП-Солідарність і керівник фірми «Агентство безпеки 1901», яке спеціалізується на виявленні прослушки в офісах.

Раніше працював в СБУ, так як і його батько – екс-депутат від Партії Регіонів Іван Ступак.

Замана і Камеш. Військові

Смешко, як відомо, будує свою кампанію на тому, що він силовик і професіонал. І веде за собою таких «служивих» людей.

Однак, як бачимо, в списку переважають зовсім інші типажі – забудовники, колишні чиновники, люди Порошенка й Ахметова.

Тому, мабуть, щоб хоч якось відповідати заявленому іміджу, в список включили двох військових. Вони, судячи з усього, і будуть формувати силову складову в партійному списку, який дуже далекий, як бачимо, від заявлених Смешком принципів.

Один з них дуже відомий. Це п’ятий номер у списку Смешка Володимир Замана. Він займав посаду начальника Генерального штабу ЗСУ при Януковичі до 19 лютого 2014 року і, як він заявляв, був відправлений у відставку Януковичем за відмову застосовувати війська для розгону Майдану.

Після втечі експрезидента 22 лютого того ж року Верховна Рада призначила Володимира Замана уповноваженим з контролю за діяльністю Міноборони України.

Після відходу з цієї посади жорстко критикував тодішнього в.о. президента України Олександра Турчинова за відмову чинити опір анексії Криму.

У лютому 2019 Володимиру Заману вручили «підозру» в державній зраді. У нього провели обшуки і заарештували. Після цього тільки 24 травня його звільнили з-під варти. При цьому Замана вважає замовниками свого кримінального переслідування колишніх президента Петра Порошенка і секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова. За його словами, вони йому мстять за заяви про те, що Турчинов здав Крим, а Порошенко зривав вибори.

Ще один військовий в прохідній частині списку (номер 12) – начальник управління територіальної оборони оперативного командування «Південь» полковник Сергій Камеш. Про нього відомо, що на момент початку війни на Донбасі займав пост обласного воєнкома в Донецьку, але залишився на стороні України.

Білоножко і Стретович

Поза прохідною частиною списку (тобто нижче 20 номеру) знаходяться ще дві відомих людини. На 22 місці йде відомий співак Віталій Білоножко.

66-річний народний артист України разом зі своєю дружиною Світланою є засновниками і організаторами творчого фестивалю «Мелодія двох сердець».

Артист на з’їзді «Сили і честі», відповідаючи на питання журналістів, чому вирішив йти в політику, відповів, що він наспівався. Спершу планувалося, що він піде в політику разом зі своєю дружиною Світланою Білоножко, колишньою солісткою оперети та екс-диктором УТ-1. Але за підсумком місце в списку знайшлося тільки для нього одного.

35 номером в списку «Сила і Честь» є депутат чотирьох скликань Володимир Стретович. Правда, з 2012 року відійшов від політики, коли не зміг обратися в своєму мажоритарному окрузі. Останні роки головував у Спілці бджолярів України. Навіщо йому знову знадобилося йти в Раду та ще й за списком партії Смешка (не факт, що прохідній) і на явно непрохідному місці – незрозуміло.

Правда, у Стретовича (як і у Горащенкова) є зв’язки з ЦВК. Його колишній помічник Євген Радченко зараз член Центрвиборчкому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Навуходоносор Показати IP 23 Червня 2019 19:42
Видимо лидеры партий не читают досье на своих депутатов по той же причине, по которой работники мясокомбинатов не едят свою колбасу.
Дресирувальник Показати IP 23 Червня 2019 21:26
Ото звіринець......
Сармат Показати IP 24 Червня 2019 07:30
Колишніх ГеБнюків небуває.
Петя Показати IP 24 Червня 2019 09:17
Генерал Хомяк? Та этож анекдот из двух слов)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus