USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

США в Сирії знищили одного з лідерів «Ісламської держави»

4 Квітня 2023 12:44
Американські військові в Сирії знищили Халіда Ейдд Ахмад аль-Джабурі – одного з лідерів «Ісламської держави» (ІДІЛ).

Про це повідомляє Громадське з посиланням на Центральне командування США.

Атака сталася на північному заході Сирії. Загиблий відповідав за планування нападів «Ісламської держави» в Європі та формування керівництва ІДІЛ. Американці запевняють, що під час операції цивільні не постраждали.

Центральне командування США розповідає, що смерть одного з лідерів «Ісламської держави» тимчасово порушить здатність організації планувати напади за межами підконтрольної території. Проте американці зазначають, що хоча ІДІЛ деградувала, вона все ще становить загрозу для регіону та за його межами, а також здатна проводити операції в регіоні.

Як пише The Associated Press, Халід Ейдд Ахмад аль-Джабурі загинув унаслідок атаки безпілотника. «Білі шоломи» повідомили, що евакуювали з місця нападу чоловіка, але він помер від отриманих поранень.
Нагадаємо, Центральне командування США у 2022 році провело в Іраку та Сирії 313 операцій проти ІДІЛ. У результаті вбито майже 700 бойовиків, ще 374 – затримано.

Зокрема, у лютому 2022 року президент США Джо Байден заявив, що під час операції американських військових у Сирії вбили лідера «Ісламської держави» Абу Ібрагіма аль-Гашемі аль-Кураші.

«Ісламська держава»

ІДІЛ створили 2014 року під час війни в Іраку та протистояння опозиції з режимом президента Башара Асада в Сирії. Бойовики захопили частину території північно-східної Сирії та північно-західного Іраку, а 30 червня того самого року в головній мечеті Мосула лідер ІДІЛ Абубакр Аль-Багдаді проголосив Халіфат.

На заклики іділівців відгукнулися прихильники ісламу салафітского спрямування по всьому світу. Істотну частину – до 4 тисяч людей – становили вихідці з російського Північного Кавказу, Узбекистану, Казахстану та інших пострадянських регіонів з авторитарними політичними режимами.

2017 року кілька джерел у мусульманських громадах України та Північного Кавказу розповіли, що в Україні можуть переховуватися до кількох сотень іноземців – учасників бойових дій у складі «Ісламської держави» в Сирії та Іраку.

У грудні 2021 року Служба безпеки України повідомила, що знешкодила осередок міжнародної терористичної організації «Ісламська держава» в Києві. В учасників вилучили зброю та боєприпаси.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus