USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

США знайшли, як посадити Фірташа на 50 років

29 Липня 2017 08:00
Американські прокурори висунули нові звинувачення олігарху Дмитру Фірташу, якому в США загрожує строк в 50 років, інформує Еспресо.

В американських ЗМІ знову пишуть про українського олігарха Дмитра Фірташа. Федеральні прокурори в Чікаго оприлюднили нове звернення в суд, у якому втікача звинувачують у виплаті хабарів кільком громадянам США.

Документ на 115 сторінках (агентство Associated Press повідомляє про 110 сторінок) також стверджує, що Фірташ та його співучасник угорець Андраш Кнопп - високопосадові учасники російської організованої злочинності.

"Притягнення їх до відповідальності зруйнує цю організовану злочинну групу та допоможе запобігти скоєння нею кримінальних вчинків на території Сполучених Штатів", - цитує документ газета Chicago Tribune.

Австрійський в'язень

Сам Фірташ зараз живе в Австрії та всіляко намагається уникнути екстрадиції в США. У лютому 2017 року Вищий земельний суд Відня дозволив передати його американській Феміді, проте остаточне рішення має схвалити федеральний міністр юстиції Австрії.

Він цього досі не зробив і не факт, що зробить, зважаючи на останні загострення відносин Австрії та США через можливе введення санкцій на проект "Північний потік 2".

До того ж, пост міністра зараз посідає Вольфґанґ Брандштеттер - дуже суперечлива фігура. Він регулярно потрапляє під вогонь критики ЗМІ через свої минулі зв'язки на пострадянському просторі.

Тоді ж у лютому 2017-го Фірташа арештували прямо в будівлі суду за запитом Іспанії. Там проти олігарха також висунули звинувачення і прагнуть його екстрадиції. Проте вже 23 лютого він був звільнений під заставу, яку вніс ще 2014 року. У Фірташа забрали закордонний паспорт та відпустили.

Чим зобов'язаний Фірташ російській мафії

Прикметно, що рекордну як для Австрії суму застави (125 млн євро) вніс російський бізнесмен Василь Анісімов. Це друг юності та спаррінг-партнер Володмира Путіна по дзюдо.

Тож звинувачення американських прокурорів про належність Фірташа до вищих російських мафіозних кругів не позбавлена сенсу. Американська преса нагадала, що про зв'язок Фірташа з російським кримінальним авторитетом Семеном Могилевичем стало відомо в 2008 році з опублікованих на Wikileaks документів Держдепартаменту США.

В одному зі звітів тепер уже колишній посол США в Україні Вільям Тейлор описуєсвою зустріч з Фірташем. На питання про зв'язок з Могилевичем, писав дипломат, олігарх не став його заперечувати, але заявив, що був вимушений отримати від того "благословення", інакше ніколи б не зміг вести бізнес. Він визнав, що знайомий з представниками солнцевського угрупування, проте заявив, що ніколи не вів з ними справ.

У чому США звинувачують Фірташа

ФБР та федеральні прокурори звинувачують українського олігарха у тому, що він та його люди видали індійським чиновникам хабар у розмірі $18,5 млн за дозвіл розробляти родовище титану в штаті Андхра-Прадеш.

Титанова губка мала постачатися компанії "Боїнг", штаб-квартира якої знаходиться якраз у Чикаго. Прибутки Фірташа від цієї оборудки мали скласти $500 млн. За всіма висунутими в США звинуваченнями Фірташу загрожує 50 років в'язниці та конфіскація всього майна.

Американські адвокати олігарха наполягають на тому, що він не скоював жодних протиправних дій на території США і тому його не мають переслідувати американські правоохоронці. Новий звинувачувальний документ, представлений прокурорами Чикаго, став відповіддю на ці закиди.

Нова суттєва деталь звинувачень полягає в тому, що хабарі призначалися також і американським громадянам, а отже справа напряму стосується США.

Окрім того, як стверджувалось раніше, американці застосували до Фірташа закон про корупційні практики закордоном, юрисдикція якого розповсюджується за межі Сполучених Штатів.

Під його дію потрапляють усі особи, які нанесли шкоду інтересам США діяльністю на їхній території, використовуючи американські банки чи навіть електронною поштою, сервера якої знаходяться в США.

Ті ж, хто давно слідкує за діяльністю Фірташа, вважають, що в американців існує маса інших питань до олігарха, окрім індійської оборудки. Зокрема, їх можуть цікавити газові схеми, фінансування російської мафії по всьому світу та інші не менш цікаві речі.

Здавалося б, до чого тут Трамп

Американська преса, яка відслідковує справу Фірташа, згадала про ще один цікавий нюанс бізнес-діяльності олігарха. Виявляється, у 2008 році він збирався перебудувати готель в Нью-Йорку спільно з Полом Манафортом. Тим самим, який в 2016 році певний час очолював передвиборчий штаб Трампа, а тепер проходить як фігурант спеціального розслідування щодо втручання Кремля в американські президентські вибори.

Мова йшла про знесений в 2007 році відомий Drake Hotel на Манхеттені. Проект з відбудови на його місці нового готелю оцінювався у $850 млн. Компанія Фірташа збиралася вкласти в проект $100 млн. Проте ця угода так і не відбулася.

Сам Пол Манафорт в коментарі телеканалу NBC сказав, що "ніколи не мав ділових стосунків" із Фірташем. "Була одна нагода, де досліджувалась можливість... Але нічого не відбулось і жодних ділових стосунків не було встановлено", - розповів Манафорт.

Щодо самого Фірташа, то він наразі має, як висловилася газета Chicago Tribune, "зіркову команду" адвокатів. Це, наприклад, колишній радник Білого дому часів президента Клінтона Ленні Девіс, колишній міністр внутрішньої безпеки Майкл Чертофф та колишній федеральний прокурор Ден Вебб.

Тож навряд чи варто розраховувати на те, що справа олігарха буде просуватись швидко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus