USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Фірташ за гроші НБУ, видані на порятунок «Надра Банку», купував металургійні активи. Розслідування

23 Вересня 2020 18:19
Український олігарх Дмитро Фірташ з 2010 по 2014 роки, ймовірно, використав не за призначення щонайменше $190 млн, які НБУ видав на підтримку проблемного «Надра Банку», який належав Фірташу. Замість того, щоб покращувати ліквідність банку, підприємець витратив гроші, зокрема на купівлю акцій Запорізького титано-магнієвого комбінату.

Про це йдеться у «злитих» документах фінансової розвідки Мінфіну США FinCEN, повідомило Слідство.Інфо.

Зазначається, що із 2010 по 2014 роки НБУ передав на порятунок «Надра Банку» майже $1,5 млрд. Фінансову установу це не врятувало: у червні 2015 року банк припинив діяльність.

«Відповідно до кримінального провадження української Національної поліції (ці документи – частина «зливу» з FinCEN, – Ред.), 16 червня 2014 року «Надра Банк» надав кредит у майже $110 млн підконтрольній Фірташу українській компанії, ТОВ «Сінтез Ресурс». Остання переказала ці гроші кіпрській фірмі Diago Enterprises Limited, яку також контролював український бізнесмен», – йдеться у публікації.

Купівля і втрата ЗТМК

Після цього, стверджується в матеріалі, ці гроші були використані в купівлі частки акцій Запорізького титано-магнієвого комбінату (ЗТМК) – єдиного в Європі виробника титанової губки (це пористий матеріал, який використовують у виробництві снарядів, військових літаків та супутників). Попри те, що Фірташ придбав лише 49% акцій ЗТМК, через нових керівників підприємства він фактично контролював його.

У документах провадження також відзначається, що, хоч Фірташ придбав завод під зобов’язання інвестувати в підприємство певну суму, виявилось, що наприкінці 2014-го гроші, навпаки, виводились із заводу на інші контрольовані компанії. Щоб у підсумку «осісти» в «Надра Банку».

У 2018-му український суд визнав, що Фірташ не зміг виконати умови приватизаційної угоди й ухвалив повернути придбані олігархом акції державі. Наступного року директора компанії визнали винним у неправомірному використанні інвестиційних фондів. Обидві ці справи зараз знаходяться на стадії апеляції.

У червні 2020 року держава повернула контроль над ЗТМК, призначивши на заводі нове керівництво.

Інші українські фігуранти FinCEN Files

Станом на сьогодні відомо, що мережа по боротьбі з фінансовими злочинами відслідковувала діяльність компаній, пов’язаних із українським бізнесменом часів Віктора Януковича Юрієм Іванющенком. Зокрема, увагу FinCEN привернули поставки обладнання на державну вугільну шахту імені Бажанова, яка знаходиться в Макіївці. Невдовзі після аварії на ній 29 липня 2011 року, яка забрала життя 11 людей, виявилось, що гроші на оновлення шахти отримувала компанія кіпрська компанія Tornatore, яку пов’язують з Іванющенком. 5,5 мільйонів доларів Tornatore отримала від ТОВ «Газенерголізинг», яка надавала шахтне обладнання в оренду. Наступного ж дня кіпрська компанія перерахувала 999 994 долари російській лізинговій компанії, якою частково володів уряд РФ, Такі близькі до круглих суми, зазначають у матеріалі, часто є ознакою схем із відмивання грошей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 23 Вересня 2020 21:27
І що? Його дуже сильно "покарають"!?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus