USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

СТ «Промінь» - 50-років: острівець затишку поблизу Луцька

6 Червня 2017 12:08
Садівниче товариство «Промінь» цьогоріч святкує 50-річчя від дня заснування. Представники товариства розповіли Інформаційному агентству Волинські Новини про здобутки об’єднання та осіб, які всіляко сприяли розвитку «Променя».

Неподалік від обласного центру Волині, міста Луцька, розкинулося зеленими масивами дачне садівниче товариство «Промінь». Ця місцина манить спокоєм, затишком та свіжістю природи. Адже так приємно відпочити від міського шуму та метушні, прислухатися до щебету птахів та шелесту листя, трішки попрацювати на власному клаптику землі та, зрештою, насолодитися плодами своєї праці.

Садівниче товариство було засновано 7 червня 1967 року. Тобто, цьогоріч «Промінь» святкує 50-річчя від дня заснування.

Цей дачний масив – найбільший за площею у Луцькому районі, адже в загальному займає 130,4 га земель, та знаходиться на території Промінської і Гіркополонківської сільських рад. Масив складається із 1975 ділянок садоводів. Працюють 4 водонапірні вежі та свердловини, котрі постачають воду, а також – 3 трансформатори, що забезпечують садоводів електроенергією. Запущений у роботу на початку лютого 2017 року, останній, третій трансформатор, дав можливість розвантажити центральний електрооб’єкт, який постачав електроенергію на два масиви.

Більшість тутешніх садоводів як тільки випадає можливість, приїжджають у «Промінь» щоб доглянути своє обійстя та відпочити. Проте, є й такі, хто побудував собі тут домівки та постійно проживає у дачному масиві.

За 50 років виросло на масиві не одне покоління садоводів, як от сімейство лучанки Марії Кисіль, яку садівники поважно називають старожилом. Ось уже 47 років поспіль, коли тільки випадає можливість, жінка приїжджає на дачну ділянку, де з року в рік її сім’я вирощує городину, збирає вишні та яблука. Пані Марії допомагають господарювати її дочка Лариса та внучка Олександра.

- Спочатку свого існування садівниче товариство мало назву «Мічурінець», - пригадує Марія Кисіль, - а контора голови правління ще тоді у міськраді була, то вже пізніше адмінприміщення на масиві з’явилося. Багато з того часу голів правління помінялося, кожен з них намагався покращити умови господарювання садоводів та дбав про благоустрій масиву. Як от Горбунов, який вимостив дороги товариства вапняком. Пам’ятаю ще тоді самі садоводи допомагали дороги робити, - зізнається пані Марія.

Детальніше про голів правління розповіла Галина Літушко. Жінка 30 років пропрацювала бухгалтером цього дачного масиву, відтак чи не найбільше знає його історію.

Першим головою правління ще тоді загального масиву «Мічурінець», був ветеран війни Василь Соловйов. Правління включало «Промінський», «Дубнівський», «Володимирський», «Львівський» і «Гнідавський» (сьогодні це район ЛПЗ) масиви. Пізніше, у 70-х роках ці масиви розділилися в окремі дачні товариства.

Наступним керівником був пан Тіпляков, при його правлінні на масиві побудували контору.

Опісля головою обрали Сергія Вільчинського, тоді - Михайла Піліпа, пізніше - Архіпа В’яткіна, який посприяв приєднанню Малого масиву, що знаходиться ліворуч від залізничного переїзду.

Вікентія Карасюка тутешні садоводи запам’ятали як хорошого та старанного господаря, однак із запальним характером. І хоча він пропрацював трохи більше року, проте зробив чимало для товариства. Під час його правління увесь масив електрифікували, на Малому масиві провели воду та збудували водонапірну вежу. А ще, приєднали Ветеранський масив, куди також провели воду.

Наступним головою був Петро Самчук, через рік – Іван Горбунов, ще через рік – Андрій Гриценюк, невдовзі – Адам Михальчук.

12 років посаду голови садівничого товариства займав Андрій Крот. За фахом він був ветеринарним лікарем. Цього керівника садоводи пригадують як спокійного та ввічливого, завжди уважного до членів масиву. Андрій Якович підтримував стан доріг, турбувався про благоустрій, збудував ємкість для зберігання води.

Наступних 6 років головою правління «Променя» був Володимир Пікалов. І от вже 5-ий рік дану посаду займає діючий керівник – Степан Черкавський.

Степан Миколайович, як і усі попередні керівники, докладає максимум зусиль, щоб створити на товаристві сприятливі умови для ведення садівництва і городництва, відпочинку та проживання садоводів і їх сімей. Зокрема, сприяв запуску маршрутного автобуса №4, для кращого транспортного сполучення із містом Луцьк, облаштуванню автобусних зупинок, прокладенню водогону, розробці сторінки масиву в Інтернеті, та ін. Степан Миколайович настільки перейнявся життям садівничого товариства, що місцеві жартують, ніби він оселився у своїй конторі.

Добросовісно виконують свою роботу і інші члени колективу «Променя», як от бухгатлер-діловод Ірина Каліщук, електрик-контролер Тарас Ковальчук, слюсар по ремонту водогону Володимир Кушнір, електрик по обслуговуванню електромережі масиву та вводів до дачних будинків Михайло Мітряхін, зварник Микола Кушнір та інші. «Спільна робота, виконана якісно, приречена на успіх. У нас кожен відповідає за свою ділянку роботи», - зазначив Степан Черкавський.

Ініціатором створення дач на Малому масиві виступив Василь Катюха. Чоловік працював землевпорядником та проживав у Луцьку. «Я отримав квартиру, але дачі не було. Тоді, у 1977 році, я став організатором Малого дачного масиву на площі у 10 га, - розповів Василь Катюха. – В ті часи усі дачі створювали по 4,5 сотих, розміром 21х22,5 метри». Колишній землевпорядник продемонстрував проект організації земель Луцького міського товариства садоводів-любителів «Мічурінець», який колись складав власноруч.

По сусідству із Василем Катюхою дачу отримав народний депутат Верховної Ради України 1-го скликання, почесний громадянин Волині та Луцька Андрій Бондарчук.

Дачу зразкового порядку утримує Олександр Козел із дружиною Галиною. Такою відзнакою нагородили сімейство сусіди за бездоганний порядок в огороді, миловидні квітники та невтомну старанність господарів. Пан Олександр навіть змайстрував садовий будиночок для внучки, яка часто навідувалася у гості.

На дачних ділянка «Променя» своє дозвілля проводять і інші відомі волиняни: директор Волинської філії ДУ «Інститут охорони ґрунтів України» Микола Зінчук, керівник обласної філії ДП «Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин» Віталій Сокол, директор Волинського науково-дослідного центру продуктивності АПК Марія Гордійчук, голова правління кредитно спілки «Форум-кредит» Микола Воронцов та інші.

З нагоди 50-ти річчя з дня заснування садівничого товариства «Промінь», вітають голову правління та колектив товариства, усіх садоводів та їх родини, власне, члени садівничого товариства..

Бажають хороших результатів праці, гарних врожаїв та упевненості у завтрашньому дні. Чудового та незабутнього відпочинку на улюблених дачах, здоров’я та достатку.
Тетяна Невелич
Тетяна Невелич
Микола Кушнір
Микола Кушнір
Олександр Козел і Галина Козел
Олександр Козел і Галина Козел
Тарас Ковальчук, Володимир Кушнір, Михайло Мітряхін, Степан Черкавський
Тарас Ковальчук, Володимир Кушнір, Михайло Мітряхін, Степан Черкавський
Василь Катюха
Василь Катюха
Марія Гордійчук
Марія Гордійчук
Андрій Бондарчук
Андрій Бондарчук

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus