USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Стала для брата і донором, і наставницею: історія логопеда з Волині

14 Листопада 2023 07:15
26-річна Мар’яна Нестерук із Погулянки Камінь-Каширського району є наставницею для педагогів, логопедом, авторкою ігор для розвитку мовлення. Їй пропонували роботу в найкращих школах України, але вона вирішила працювати сама на себе й отримує від цього задоволення. У дівчини безліч планів, адже зростанню та удосконаленню немає меж.

От тільки за цим успіхом стоїть нелегкий шлях постійних навчань у поєднанні з піклуванням про молодшого брата, для якого у 2018 році сестра стала доноркою кісткового мозку й упродовж семи місяців перебувала з ним у лікарні в Туреччині, пише газета Нове життя.

Мар’яна – старша донька у подружжя Нестеруків. Дівча зростало у вчительській сім’ї, адже її мама і дідусь – педагоги. Тому змалку мала власне розуміння, якою є ця професія. Зокрема, як розповідає, під впливом дідуся сприймала вчительство за радянським стереотипом: вчителі – це інтелігенція, новатори, люди вищого класу.

Згодом така картинка стала руйнуватися, коли дівчина бачила, скільки часу вчительська робота забирала у її мами. Розуміла, що вчительство – то аж ніяк не щось престижне, це нелегка, часом дуже виснажлива фізично та морально праця. Тож Мар’яна, навчаючись у школі, і не мріяла обрати професію педагога.

Читати ще: «Усі діти люблять малювати». Педагог із Луцька розробила унікальну методику інклюзивного навчання

Однак після народження молодшого брата Андрія із вадами слуху все змінилося. Мар’яна була, як каже її мама, ідеальною сестричкою, на яку завжди спокійно можна було лишити братика. Й саме його особливість спонукала дівчину після 9 класу вступити до педагогічного коледжу на сурдопедагога і вчителя молодших класів. Вона постійно була у пошуку методів навчання нечуючої дитини, багато працювала з братом і ніколи його не полишала.

Студентство поєднувала з практикою

Відколи уродженка Погулянки стала студенткою коледжу, то вже вела приватні заняття з дітками з особливими потребами. Вперше приватний урок провела тоді, коли їй було лише 15 років!

«Я знала, що ці діти капризні, з особливими проявами характеру. Бо маю власний досвід. Але цього не боялася, навпаки, було цікаво з ними працювати. Й мені це вдавалося», – розповідає Мар’яна Нестерук.

Надалі ж її навчання завжди тісно поєднувалося з роботою. Зокрема у 2014 році вона працевлаштувалася в один із центрів розвитку в Луцьку вчителькою з підготовки до школи. Упродовж кількох років була аніматоркою, влаштовуючи малечі цікаві та незабутні свята. Саме такий досвід, як зазначає Мар’яна, надав їй уміння класно комунікувати з різними дітками й добре вивчити їхню психологію, що неабияк допомагає в подальшому професійному житті.

Паралельно дівчина працювала сурдопедагогом у ЗОШ №15 Луцька, поєднуючи цю роботу із наданням приватних уроків. До слова, після закінчення коледжу Мар’яна Нестерук продовжила здобувати освіту в Національному педагогічному університеті М. П. Драгоманова, де опановувала спеціальність «Логопедія».

Такий насичений ритм життя Мар’яні імпонував, адже вона завжди була працелюбною, енергійною та цілеспрямованою. Пригадує, як влітку 2018 року, приїхавши у відпустку, не знала, куди подіти свій азарт та амбіційність.

«Тоді я почала малювати на залишках шпалер різні логопедичні ігри для брата. Й саме це спонукало мене розпочати один зі своїх проєктів. Так виникла моя спільнота у фейсбуці «Мовограй», де я швидко зібрала велику аудиторію, ділилася цінною інформацією та авторськими матеріалами для роботи з дітками й отримувала від цього дохід», – розповідає Мар’яна Нестерук.

Продовжувала працювати навіть у лікарні в Стамбулі

Однак згодом захворів брат. Тож розпочався новий, невідомий, переломний і болючий період у житті Нестеруків. Андрій потребував пересадки кісткового мозку, лікарню знайшли лише у Туреччині.

А оскільки мама сама мала проблеми зі здоров’ям (їй у 2013 році діагностували онко), то сімейною радою вирішили, що саме Мар’яна поїде з братом у лікарню в Стамбул.

«За згодою сторін я звільнилася з роботи, й ми поїхали в Туреччину. То були дуже довгі сім місяців. Таке враження, що в тій країні минуло десять років мого життя. Моя юність залишилася в Стамбулі. Для брата я стала доноркою кісткового мозку й постійно перебувала з ним.

Упродовж чотирьох місяців ми взагалі не виходили на вулицю, в усьому стерильність, відсутність нормальної їжі, мовний бар’єр і багато тяжкохворих діток, більшість із яких, на жаль, померли. Емоційно то давалося дуже тяжко. Якраз того року я закінчувала університет, і мені не дали академвідпустки. Я лишилася без роботи, а відповідно, без доходу. Але розуміла, що треба щось робити», – ділиться пережитим дівчина.

Читати ще: «Планшет може бути музичним інструментом»: у Луцьку вчили працювати з дітьми з інвалідністю по-новому

Однак такі проблеми і випробовування на зламали Мар’яну. Вона, перебуваючи у лікарні в Стамбулі, написала дипломну роботу, на замовлення виконувала атестаційні роботи для педагогів, багато працювала онлайн. І так багато трудилася, що навіть ноутбук цього не витримав та «задимівся».

«Друзі з України надіслали мені інший. Але роботи я не полишала. Пригадую, як уперше нам дозволили вийти на вулицю. То був березень. Перші думки, які були в мене: «Як же тепло і добре на вулиці». Якраз тоді біля лікарні продавали свіжу варену кукурудзу, й мені так її захотілося», – пригадує про особливий період у своєму житті Мар’яна Нестерук.
Новий етап у самореалізації

Після закінчення університету дівчина отримувала хороші пропозиції щодо роботи навіть за кордоном. Однак вона прагнула бути незалежною та самостійною, тому вирішила відкрити ФОПа. Відтоді у неї розпочинається новий і, як завжди, насичений різними подіями період життя.

Мар’яна стала спікеркою на різних заходах, досвідом та знаннями ділилася з іншими педагогами. Водночас вона не припиняла створювати авторські посібники, альбоми тощо. Для того аби робити це якісно, пройшла дизайнерські курси.

Читати ще: «Попри війну, реалізовували наші проєкти», – директорка луцького хабу, який працює з дітьми та молоддю з інвалідністю. Інтерв’ю

Від оренди маленького кабінету переходила до більшої площі, а згодом відкрила приватну студію в Луцьку. Роботу логопедині, сурдопедагогині поєднувала із менеджментом та управлінським досвідом.

«Під час роботи з дітками з особливими потребами ключову роль у досягненні результатів відіграють батьки. Важливо, аби вони чули наставника. З кожною сім’єю малечі, з якою працюєш, дуже сильно зближуєшся. І для мене мотивацією й усвідомленням того, що моя праця – результативна, є той момент, коли вже ти пройшла повний курс занять із дитиною та, прощаючись, вони кажуть: «Але ми ж будемо з вами надалі спілкуватися?» – каже логопединя.

Наразі Мар’яна Нестерук повернулася лише до онлайн-роботи. Їй імпонує бути не прив’язаною до певного місця.

«Свою роботу можу виконувати будь-де. Головне – ноутбук і хороший інтернет. Можливо, в майбутньому я ще повернуся до офлайн-роботи, адже зі своєї студії продала лише 1/3 частини. Але поки що мені комфортно працювати саме онлайн», – зазначає дівчина.

Вона одночасно працює над кількома проєктами. Наприклад, в Telegram веде канал «Читати легко», адже займається швидкочитанням, велику увагу приділяє сторінці в Instagram, яку стала вести в період повномасштабної війни, вивчає коучинг, пише свою програму наставництва для вчителів і працює з ними.

Читати ще: «Особливим діткам украй потрібні спілкування і соціалізація», – луцький логопед

Маючи багато авторських робіт, Мар’яна, на жаль, стикнулася із тим, що її інтелектуальні продукти почали красти. Тому такі неприємні ситуації спонукали дівчину зареєструвати власну торговельну марку й відстояти свої права у суді.

«Я – за справедливість. Інтелектуальна праця – це теж продукт. Тому вирішила звернутися до суду, аби відстояти себе», – зазначає уродженка Погулянки.

Окрім щоденної різнобічної професійної діяльності, Мар’яна для саморозвитку вивчає англійську мову та любить читати різну літературу. Цікавим є той факт, що книга для неї обов’язково має бути новою, не з бібліотеки. Бо, як розповідає дівчина, дуже любить відчувати аромат свіжості паперу та хрускіт сторінок.

«Ідей завжди маю багато, аби вистачило життя їх реалізувати (усміхається, – авт.) Я «ліпила» себе сама. Тяжко, довго, з помилками, ціною здоров’я, особистого ресурсу. Але тепер я створила такі умови, в яких мені комфортно працювати», – підсумовуючи, каже Мар’яна Нестерук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 14 Листопада 2023 12:56
Молодець, дівчина!
Саша Показати IP 14 Листопада 2023 19:37
Ходили до неї рік, тільки викачування коштів. Вже ніхто не рекомендує цю уродженку полісся в якості логопеда. Хіба так, побавитись. Онлайн заняття. Це просто нема слів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus