USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Старовижівчани відстояли дільничні лікарні

27 Лютого 2016 19:00
У селах Смідин, Кримне і Сереховичі Старовижівського району досі збереглися дільничні лікарні. Місцеві кажуть, що у стаціонарних відділеннях отримували повагу й уважне ставлення. Було для пацієнтів і збалансоване харчування, адже овочами та іншими продуктами медзаклад забезпечували самі селяни. Та чиновники посилаються на сумнівний правовий статус лікарень, які не акредитовані з 2009 року. Районна держадміністрація ініціювала реорганізацію дільничних лікарень в амбулаторії сімейної медицини.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини № 4 від 25 лютого 2016 року.

У Кримному після такої новини влаштували схід селян, у Смідині – протест під будівлею райдержадміністрації. Люди вимагали, щоб голова району Анатолій Бринчук з’ясував, як можна зберегти сільські стаціонари. Оскільки ці заклади належать до районної комунальної власності, то остаточне рішення про реформування має ухвалювати районна рада на сесії.

Позачергове засідання зібрали 11 лютого. На сесію приїхали заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Іван Грицюк, сільські голови та кілька десятків жителів Кримненської і Смідинської громад. Про роботу дільничних лікарень у селах доповідала головний лікар центральної районної лікарні Тетяна Свіржевська. Вона наголосила, що в жодній із них немає головного лікаря, матеріальне забезпечення погане, вже кілька років заклади не мають ліцензії. Лікарка звернула увагу, що у селах на постійній основі функціонують амбулаторії загальної практики-сімейної медицини, заплановано відкриття станцій швидкої допомоги. Головлікар Старовижівської ЦРЛ також повідомила, що цього року загальні видатки на медицину району будуть меншими, ніж торік, тому оптимізація неминуча.

Вислухавши всі аргументи, представники та керівники місцевих громад, на території яких функціонують дільничні лікарні, все ж залишилися при своїй думці. Вони наполягали на відновленні роботи стаціонарів і належному їх фінансуванні. Зрештою депутати районної ради ухвалили одностайне рішення зобов’язати головного лікаря ЦРЛ Тетяну Свіржевську забезпечити надання стаціонарної медичної допомоги в дільничних лікарнях сіл Кримне, Смідин і Сереховичі з 12 лютого 2016 року. Також – створити тимчасову комісію, аби допомогти головному лікарю покращити роботу цих медичних закладів. І внести в порядок денний наступної сесії звернення до Верховної Ради, Кабміну, Президента щодо виділення грошей на утримання сільських дільничних лікарень.

Лікувальні відділення у селах Старовижівщини можна назвати пережитками минулого. Так, зараз селяни відстояли їх, але не варто сподіватися, що хтось вкладатиме в розвиток лікарень. Навіть підтримання більш-менш нормальної роботи – складне питання для місцевої влади. Подібна проблема постала і в об’єднаній Устилузькій міській громаді. В тутешній лікарні хворі з сіл мали безкоштовні ліки, теплі палати й харчування. Та місцевому бюджету утримання закладу обходиться надто дорого, а район не зацікавлений у його збереженні. Медична субвенція розраховується на кожного пацієнта. Зрозуміло, що в районних лікарнях більше обладнання, медичних фахівців, можливостей для діагностики і лікування. І якщо сільські лікарні довести до повного занепаду, то всі пацієнти змушені будуть їхати далеко від дому в район.

Можна було б пошукати інвесторів для дільничних лікарень. Та, певно, керівництво краю вже списало їх. На Волині втілюється проект Світового банку у сфері охорони здоров’я. Десять мільйонів доларів хочуть інвестувати в первинний рівень, а це для представників СБ – створення амбулаторій сімейної медицини. Ще одна складова проекту – забезпечення обладнанням вторинної і третинної ланок, тобто районних та обласних лікувальних закладів. Дільничні лікарні не згадані ніде, їх фактично вже не існує. А старовижівчанам, чи устилужцям, чи ковельчанам, які хочуть мати по селах власні стаціонари, треба зрозуміти, що фінансувати такі заклади доведеться самотужки.

Соломія ВЕРВИЧКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Сераховичі Показати IP 28 Лютого 2016 10:19
Про яке реформування йдеться? Йде планове знищення медицини на селі! В Сераховичах Головний лікар є.але для створення амбулаторіі сімейноі медицини з денним стаціонаром абсолютно нічого не робиться! автомобіль швидкоі допомоги десь" виіхав"! і пані Т. Свіржевська старанно приховує його місце знаходження! І що буде з приміщенням після закриття лікарні-жодноі відповіді і жодноі перспективи! Людей залишають з своіми хворобами і проблемами на призволяще! Це спланована акція на вимирання селян!Зі згоди Т,Свіржевськоі амбулаторія створюється на абсолютно новому місці в с Буцинь.яке ближче до райцентру по відстані і ще по якихось критеріях відомих Т. Свіржевській і деяким депутатам Рай. Ради!!!
полішук Показати IP 28 Лютого 2016 14:17
єдине добре .що селяни на деякий час відстояли свою позицію і показали що вони сила хоч на глибинному рівні! Але поки в краіні не зміниться ставлення до маленького Украінця з боку влади всіх рівнів-годі сподіватися на позитивні зрушення! Село покинуте на призволяще зі своіми проблемами і навіть районна влада дбає лише про своі статки і надіється переіхати якщо не самим.то хоч іхнім дітям до Луцька.
не лучанин до Серах Показати IP 28 Лютого 2016 17:26
борітеся -поборете!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus