USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Став частіше приїжджати Порошенко. Інших не пускають»: що кажуть в армії про вибори президента

2 Березня 2019 20:58
Чим ближче день виборів, тим очевидніше, що багато державних структур все більше дистанціюються від чинного президента. І зовсім не мають бажання бути використаними в якості ресурсу Петра Порошенка.

Одним із перших про нейтралітет і протидію «брудним схемам» у майбутніх виборах заявив міністр МВС Арсен Аваков (щоправда, прихильники Порошенка його звинувачують в тому, що, насправді, у нього немає нейтралітету, а він працює на Юлію Тимошенко).

Противагою МВС є СБУ, яка курує радикальні організації. І на словах поки підтримує президента. Але крім цих двох відомств є і третя потужна силова структура – Збройні сили України.

Виключати роль ЗСУ в майбутніх виборах не можна – в армії служать більше 250 тисяч виборців, які можуть вплинути на чашу ваг майбутніх виборів. Не можна також виключати і теоретичної можливості втручання армії в ситуацію, яка може скластися після виборів.

«Страна» вирішила з’ясувати, за кого будуть голосувати солдати і офіцери української армії, і як ставляться до дій та обіцянок кандидатів у президенти.

Журналісти опитали кілька десятків солдатів і офіцерів з підрозділів, які знаходяться в ООС. За словами більшості опитаних, з боку командирів частин поки не було спроб тиску на підлеглих, щоб вони проголосували за того чи іншого кандидата в президенти. Більше того, офіцери і штабісти кажуть, що від командування є установка припинити будь-яку політичну агітацію. Мовляв, армія «поза політикою».

Читати ще: «Богдан» і «Ленінська кузня» найбільше нажилися на контрактах із Міноборони

Однак самі ж військові визнають, що така установка є лукавою. Вона перекриває можливість для агітації в армійських колах усім кандидатам в президенти, крім одного – Петра Порошенка, який як верховний головнокомандувач може хоч кожен день піаритися на армії, що він, власне, і робить.

Детальніше про передвиборчі настрої у військах читайте в опитуванні.

В’ячеслав С., сержант: «Про спроби агітації за Пороха або кого-небудь іншого у нас в частині не чув. Замполіти на тему виборів взагалі не заїкалися жодного разу. За кого буду голосувати, не скажу. Але вже точно не за Пороха або Юлю. Віддам голос за того, хто воював не на дивані і у Верховній Раді, а реально сидів в окопах. На жаль, таких серед кандидатів – одиниці. Та й ті більше піднялися на піарі, ніж реально воювали».

Костянтин, підполковник: «Вибори і агітація зараз на офіційному рівні в армії знаходяться під забороною. Командири бригад, аж до командувача ООС, на нарадах неодноразово говорили, що за агітацію в діючих частинах каратимуть суворо, мовляв, все має бути у рамках законодавства. До командування ООС вже надходили пропозиції від кількох кандидатів в президенти. Пропозиції лунали ніби невинні – кандидати хотіли проїхати зоною ООС, роздати «волонтерську» допомогу від себе, і просто поспілкуватися з солдатами «про життя». Представника кандидатів відмовили. Але якщо чесно, у одного кандидата в президенти – головнокомандувача Петра Порошенка є цілком легальна можливість піаритися в ООС. Тому він перед виборами почав все частіше з’являтися в камуфляжі. Є інформація про те, що Порошенко в березні може приїхати з «інспекторським» візитом в ООС, відвідати кілька частин і роздати нагороди. Звичайно, це буде підноситися не як передвиборна агітація, а обов’язок і право президента – головнокомандувача. Скажу під секретом, що командування ООС не в захваті від таких планів – це відразу викличе скандал».

Артем Ю., молодший сержант, служить з 2014 року: «Відношення у військах до уряду і президента не дуже хороше. Ще в 14-му році ніяких сумнівів у бійців щодо чесності політиканів не було. До речі, на українському блокпосту в Карлівці весь 2014 і 15 роки були величезні написи «Турчинов – чмо» та «Порох – мразь». Ці написи зафарбовували перед візитами великого начальства, але вже наступного дня написи знову з’являлися. Справа в тому, що першопочатково постачання армії було ніяке. До 2019 року одягати і годувати стали краще, але якщо у мене через день ламається моя мотолига (МТЛБ – армійський транспортер, – ред.), то мимоволі замислюєшся, який пі ... .ас в тилу п ... дить гроші на військовій техніці? А останній скандал з крадіжкою на оборонці друзів Пороха поставив всі крапки. Тому буду голосувати за того, хто реально відрубає руки злодіям в уряді».

Максим У., старший сержант: «Якби хтось із ветеранів, відомих усій армії, подав би свою кандидатуру – за нього б вся армія проголосувала. Зараз багато офіцерів, які стали комбригами в цій війні. Вони дуже авторитетні, але їх бояться в Києві, тому і не пропускають ані в Раду, ані в уряд. А нинішні кандидати в президенти – суцільне болото. Всі багато п ... дять про те, як будуть боротися з крадіжками, а після виборів продовжать красти, всі мої товариші зі служби впевнені в цьому. В Україні морок і повне дно – поки ми воюємо, в тилу крадуть не соромляться, відкрито. Сподіваюся, що коли-небудь президентом стане наш брат – боєць. І наведе порядок в країні. Як де Голль (Шарль де Голль – французький генерал, перший президент П’ятої республіки в 1958–1969, ред.)».

Юрій Ф., старшина II статті, морська піхота: «Голосувати буду хоч за чорта лисого, але не за Пороха і не за Юльку. Може за Зеленського – він хоч і артист, але був на передовій з концертами, підтримував армію. І зараз депутати і президент зараз влаштовують справжній цирк і виставляють себе клоунами. Всі в армії пам’ятають, як Порох обіцяв бійцям в АТО по тисячі гривень в день і тисячні премії за підбиті танки і БТР сепарів. Де премії, де тисяча гривень в день? І хіба не брехня його плакати «Реальні справи, а не брехливі обіцянки?» Реальні справи – це що? Напевно, злодійство запчастин військової техніки, як я розумію? Армія і всі загалом втомилися від брехні».

Дмитро А., співробітник Міністерства оборони України: «Армія 2019 року істотно відрізняється від ЗСУ в 2014 році. У сучасних ЗСУ залишилися одиниці з тих, хто прийшов воювати за переконаннями – добровольчі батальйони фактично розформовані і відведені з передової. Одночасно з цим в ЗСУ з’явилася велика кількість кадрових старших офіцерів і командирів бригад, які зробили кар’єру за час військового конфлікту на сході України. Серед «нових» комбригів і генералів відчувається відчуження від «старих» штабних генералів Міноборони, які отримали звання, посади і нагороди ще до війни. І лише питанням часу залишається той момент, коли «нові» командири відчують себе елітою, гідною того, щоб прийти до влади».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Порох Показати IP 3 Березня 2019 08:18
На вас грошы ,на вас форма, на вас тушонка,на вас посвідчення чи скільки вовка не корми всеодно в ліс дивиться
Тьху! Показати IP 3 Березня 2019 10:28
Йому..йому..йому тільки йому має належати слава й гроші ,які він вкрав у солдат більше ,ніж якусь мзду підкинув,аби не забували про його "щедроти",хоча це гроші платників податку ,в тому числі ,від надмірних цін на комірне
Яша Показати IP 3 Березня 2019 18:43
Щось Порошенко так збагатів,що вийшов з десятки найбагатших українців.
Тікі так! до Яша Показати IP 5 Березня 2019 20:23
Еге ,вийшов та ввійшов у трійку найнайбагатших .Отак він й "біднітиме" з кожним роком ,якщо з трону не злетить.Надто багато схем вигадав ,аби лохів й далі обвести навкруг пальця..."двадцять першого" й зацарювати з більшим розмахом...
Віктор Показати IP 4 Березня 2019 00:20
Вам тут смішки, а у нас із армією дійсно біда. Рано, чи пізно, але Росія на нас таки нападе. І знову хлопці будуть гинути, а ця паскуда, котра мала би відповідати ще за Іловайськ і далеко не тільки за нього, просто втече собі на Захід. Грошей він разом із гоп-компанією він уже накрав достатньо і перевів черех оффшори. За 5 років для озброєння армії майже нічого не зробити і мати нахабство при цьому лізти своїм товстим задом на другий термін? Та його за це повісити мало.. Україна зараз нагадує Францію перед гітлерівською навалою. Такий же продажний уряд, такі ж ні нащо не здатні генерали, такі ж повії на вулицях і на телебаченні та купа колабораціоністів. Але у Франціі хоча б був стійкий союзник, - Великобританія. А у нас хто? Тоді питання: Якщо ми такий дебільний народ, що лише лайно можемо вибирати собі в якості керівництва, то навіщо ми незалежності добивались? Щоб просто погратись? А ви хіба не бачите, що ці ігри густо кров'ю политі, при чому, кров'ю найкращих... І по при цю кров наша правяча "еліта" ніяк не нажереться....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus