USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Стратегія має бути одна: ми маємо готувати студентів тих спеціальностей, на які є попит», – Ігор Палиця про напрямки розвитку ВНУ

12 Вересня 2020 10:06
У рамках робочого візиту на Волинь народний депутат України, лідер партії «ЗА Майбутнє», засновник Фонду «Тільки разом» Ігор Палиця зустрівся з трудовим колективом Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Під час конференції ректор вишу Анатолій Цьось представив стратегію розвитку навчального закладу, а також зачитав наказ Міністерства освіти і науки України про призначення Ігоря Палиці головою Наглядової ради університету.

«Щиро дякую, Ігорю Петровичу, що ви погодилися очолити Наглядову раду нашого вишу. Ми прекрасно розуміємо, що у вас безліч питань, які потребують розв’язання. Але я більші ніж переконаний, що під вашим керівництвом Наглядовою радою наш університет отримає ще більш потужний розвиток у сучасному суспільстві, де в основі буде якість освіти для наших студентів», – завернувся до нардепа ректор.
«Нині я відчуваю дежавю, адже кілька років тому вже очолював Наглядову раду університету, – зізнався Ігор Палиця. – У той час було простіше. Ситуація була така, що давала надію на те, що буде збільшено державне фінансування, що Україна подбає про своїх освітян, подумає про базис для юних українців, щоб вони йшли у доросле життя навченими, освіченими та готовими до боротьби і перемог. Та, на жаль, можливості з кожним роком не збільшуються, а зменшуються».

Читати ще: Ігор Палиця став головою Наглядової ради Східноєвропейського національного університету

Народний депутат із прикрістю констатував, що все менше випускників вишів можуть працевлаштуватися за фахом.
«Якщо ми разом з вами не змінимо напрямки розвитку університету, буде вкрай важко. Має бути належне технічне забезпечення лабораторій, можливість ставати університетом, який не лише вчить, а й дає можливість на своїй базі щось робити, отримувати якісь замовлення, бути цікавим для майбутніх студентів, аби вони розуміли, що після закінчення нашого вишу матимуть можливість влаштуватися на роботу, – наголосив Ігор Петрович. – Ми з вами починаємо з нуля. Як-от цього року медичний факультет. На превеликий жаль, не вдалося профінансувати повністю ті речі, які планували, але неодмінно це зробимо».
З його слів, медичний факультет у Волинському національному університеті цікавий місту та області. І гроші, вкладені у його створення та облаштування, – це інвестиції, що повернуться прибутком.

«Ми зрозуміли, що якщо розпочнемо з нуля, по-сучасному створювати медичний факультет у Волинському національному університеті, то маємо шанс на успіх, – вважає Ігор Палиця. – Нам треба так само подумати про фізико-технічний, хіміко-технологічний, фармацевтичний, інші факультети. Ви маєте переосмислити, що мине рік чи два – і держава припинить фінансувати державне замовлення. І ви матимете тільки ті гроші, які вам принесуть студенти. Буде велика конкуренція між вишами, і не лише вітчизняними, а й між українськими, польськими та іншими зарубіжними».
З його слів, в Україні дуже довго робили все для того, аби наука та освіта не розвивалися, аби науковці не мали гідної зарплати, а українська молодь прагнула здобувати освіту за кордоном.

«Наші студенти їм потрібні там, а не тут. Ми мусимо це змінити. Стратегія має бути одна: ми маємо випускати ті фахові спеціальності, на які є попит. Ми маємо витрачати ваш час на тих студентів, які працевлаштуються і будуть заробляти гроші в Україні. А для цього ми маємо покращити матеріальне становище. Треба зробити так, щоб, наприклад, у вашій фармакологічній лабораторії могли брати замовлення від фармакологічних заводів і розробляти якісь компоненти. Подумайте, проаналізуйте, подивіться, як працюють університети за кордоном».
Він також додав, що якісь спеціальності, на які немає попиту, на жаль, доведеться скоротити, а якісь додати, когось перекваліфікувати.

«Ми разом з вами маємо розробити таку стратегію розвитку університету, яка дасть вам можливість мати достойну зарплату. Сюди має стояти черга на платне навчання. А фахівці, які ставатимуть випускниками вишу, закінчуватимуть магістратуру, хоча б 70%, знаходили роботу, щоб роботодавці за них змагалися», – вважає Ігор Петрович.

Читати ще: Підтримка найобдарованіших: 50 першокурсників СНУ отримуватимуть стипендію від Фонду Ігоря Палиці

Він наголосив, що часу на це все не так і багато, та запропонував трудовому колективу вишу до нового року пропрацювати, що саме потрібно університету передусім.

«Подумайте, які потрібні лабораторії, дайте бізнес-план роботи цих лабораторій, перелік спеціальностей, які треба додати. Ми з Іриною Констанкевич допоможемо отримати на них ліцензії. Ви маєте стати механізмом, який врятує університет, – зауважив голова Наглядової ради вишу. – Мусите бути конкурентними на цьому полі навчання в Україні. Давайте разом писати стратегію, а моє завдання – знайти фінанси на ту стратегію, яку ви напишете, обґрунтуєте, захистите. І ми ці фінанси знайдемо, я вам обіцяю».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus