USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Стріляв, погрожував, а потім заспокоював і давав ліки: заручник розповів, як терорист захопив автобус у Луцьку

22 Липня 2020 14:42
24 канал опублікував інтерв’ю Юрія Бутусова із заручником Андрієм з автобуса в Луцьку.

Я говорив по телефону з двома заручниками – Руслана та Андрій, терорист спілкувався через них, – розповідає Бутусов.

Захоплення заручників у Луцьку: як все відбувалося?

– Хто ви, як ви потрапили до автобусу?

– По професії я – програміст, живу та працюю в Луцьку. Вчора зранку вирішив з’їздити з сином до села. Сину 22 роки.

– Як відбулось захоплення автобусу?

– Через кілька хвилин як ми сіли, зайшов цей Максим, сів за нами. Як тільки автобус виїхав з автостанції, він дістав автомат, гранати, підійшов до водія та заявив, що він захопив автобус. Майже одразу він зробив кілька пострілів у стелю, щоб показати, що він говорить серйозно і його вимоги треба виконувати.

Він наказав заїхати до центру на Лесі Українки. Закрив двері, штори на вікнах. Сказав, що його вимоги викладені у соцмережах. Потім він зателефонував до поліції та повідомив про захоплення

– Що вимагав від заручників злочинець? Про що ви спілкувались?

– Він говорив монологами, ми намагались не провокувати, не сперечались. Він сказав передзвонити родичам, щоб вони зробили розголос та повідомили ЗМІ, щоб був резонанс та не було штурму. Сказав подивитись, чи є новини на сайті Цензор.Нет, я подивився по телефону, що є, тоді він сказав, що хоче поспілкуватися з кимось з журналістів.

Я попросив дружину знайти контакти. Потім мені передали ваш телефон, я вас набрав. Він також вимагав набирати й інші видання. Пам’ятаю, як він спілкувався з Deutsche Welle. Спілкувався з журналістами однаково – його цікавило тільки чи знають журналісти про його вимоги, чи усі побачили його звернення, ну і щоб не було штурму. Потім забрав телефони.

Як поводився терорист Максим Кривош?

– Він діяв раціонально або здавався психічно неврівноваженим? Ви його боялись? Він погрожував вам?

– Він діяв раціонально. Були моменти, коли він погрожував. Щоб вікна не відчиняли. Водієві погрожував, щоб не тікав. Навіть наручниками його прикував.

Хоча з іншого боку намагався діяти ввічливо, не кричав. Коли робив постріли, то бабці на першому сидіні стало зле, її трясло після пострілів, то він її заспокоював.

Виявляється, що він узяв з собою воду, заспокійливі пігулки, від головного болю і пропонував все це нам.

– Чи міг він вбивати, чи відчували ви загрозу?

– Коли хтось підходив він стріляв. Дрон його дуже вивів з себе, стріляв по дрону.

– Коли він заспокоївся та вирішив здатися?

– Після розмови з президентом. Вони говорили з президентом хвилин 15. Потім він побачив повідомлення у президента на сторінці, на яке очікував, і одразу почав роззброюватися, повернув нам усім телефони. Потім він приніс нам усім вибачення і вийшов здаватись.

– Як ви сприйняли дивний захват терориста, адже його затримали двічі, другий раз з БТРом та світло-шумовою гранатою?

– Чесно кажучи, з БТРом це виглядало як цирк, бо все закінчилось, а знов почали. Було дивно спостерігати.

– Вам не здалася вам уся ця історія виставою?

– Мені здалось, що він був дуже націлений на виконання його вимог, і домігся цього, ось і усе.

– Як ви себе зараз почуваєете?

– Нормально почуваю, спав нормально.

Виданню Під прицілом вдалось поспілкуватись із заручницею, яка побажала залишитися неназваною. За її словами, Максим Кривош був дуже добре підготовлений та мав із собою абсолютно все, що могло йому знадобитися під час проведення операції.

«Він мав у своєму портфелі пляшку коньяку, ніж, ножиці та навіть сердечні краплі. Усіх нас, заручників, він розсадив по одному під вікнами. Сам же ж терорист ходив по автобусу із автоматом в руках, але на людей його не наставляв. Навпаки терорист казав нам, що він нас не вб’є, а тільки чекає, аби його вимоги були виконані. Він навіть нам не погрожував», – зазначила заручниця.

За її словами, одній жінці в автобусі стало зле, і Кривош дав їй краплі, після яких їй стало ліпше.

«Єдиного, кого він прикував наручниками – був водій, бо терорист боявся, аби той не натиснув на газ і не почав їхати. Він постійно «вітав» усіх із якимось «днем антисистеми» і повторював, що коли Зеленський запише відео, то він відпустить трьох людей, а коли те ж відео потрапить до інтернету, то уже відпустить всіх заручників, а сам здасться», – каже жінка.

Також, розповідає заручниця, терорист позв’язував передні та задні двері. «А коли здавався і виходив з автобуса, то сказав водієві, що не буде ломати йому двері, бо тому ще потрібно буде їздити і заробляти гроші, а вікна йому поміняють. Після цього терорист здався, а ми всі вийшли з автобуса», – розповідає заручниця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 22 Липня 2020 15:38
Проблема в том, что слишком много вопросов вызывает персона Кирилла Тимошенко в Луцке. Кирилл Тимошенко подставил Президента из-за своего желания быть первым на всех треках Офиса Президента! "Картинка" с БТРом и гранатой в конце была лишней. Вспомните COVID-19, нарратив Большая Стройка и теперь Антитеррористическая операция в Луцке. Пусть снимает красивые видео для Президента, но зачем этот цирк?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus