USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Суд дозволив екстрадувати до США засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа

10 Грудня 2021 13:33
Високий суд у Лондоні у пʼятницю, 10 грудня, задовольнив апеляцію Мінʼюсту США на рішення суду нижчої інстанції та постановив, що засновника проєкту WikiLeaks Джуліан Ассанж можна екстрадувати до Сполучених Штатів. Там його розшукують через публікацію тисяч секретних документів у 2010 та 2011 роках.

Про це повідомляє Бабель з посиланням на The Washington Post.

Ассанж ще може подати апеляцію до Верховного суду Великої Британії. Якщо суд відмовить, то він ще може звернутись до Європейського суду з прав людини із вимогою відтерінувати екстрадицію.

У січні британський суддя ухвалив, що Ассанжа не слід екстрадувати до Сполучених Штатів, оскільки він наражається на високий ризик самогубства. Уряд США оскаржив це рішення.

Джуліан Ассанж – австралійський інтернет-журналіст і телеведучий. Він заснував сайт WikiLeaks, де оприлюднив безліч надсекретних матеріалів про шпигунські скандали, корупцію у вищих ешелонах влади, воєнні злочини та дипломатичні таємниці кількох держав. Ассанжа затримали у Великій Британії у квітні 2019 року в будівлі посольства Еквадору в Лондоні. Він переховувався там з 2012 року, намагаючись уникнути екстрадиції до Швеції, де його звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні (згодом влада Швеції закрила цю справу).

У травні 2019 року американська влада висунула Асанжу звинувачення, за якими йому загрожує до 175 років вʼязниці. Ассанжа розшукують у звʼязку з публікацією тисяч секретних документів. США заявляють, що витік інформації порушив закон і поставив під загрозу життя людей. Ассанжу висунули звинувачення за 18 пунктами, зокрема у змові з метою зламу систем даних військових баз США для отримання конфіденційної інформації, яка стосується воєн в Афганістані та Іраку.

Адвокати Ассанжа стверджують, що їхній підзахисний діяв як журналіст і мав право опублікувати документи, що викривають військові правопорушення США в Іраку й Афганістані.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
маска демократии Показати IP 10 Грудня 2021 13:56
оплот демократии требует наказания на 175 лет показавшего ее гнилые клыки всему миру, чтоб остальные боялись
Анонім до маска демократии Показати IP 10 Грудня 2021 14:49
ніби повідомлення ТАСС 1976 року пишете. таких слів в Україні російськомовні навіть не використовують. своих лаптеногих лечите, бездари!!!
Я до маска демократии Показати IP 12 Грудня 2021 06:18
отож... а придурки свідомі тішаться... клніка...
Анонім Показати IP 10 Грудня 2021 14:45
поки не допомогли Юліку московити... намахали...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus