USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Суд розморозив активи Ахметова у справі Укртелекому

6 Червня 2018 16:27
Окружний суд Нікосії виніс рішення про розморожування активів групи Систем Кепітал Менеджмент (СКМ), яка належить українському бізнесменові Рінату Ахметову.

На початку січня стало відомо, що в ході розгляду 820 млн доларів активів Ахметова заморозив кіпрський банк. Тепер же судова заборона скасована й група СКМ може вільно розпоряджатися своїми коштами.

Про це повідомляє Новое время з посиланням на прес-службу СКМ.

"Окружний суд Нікосії виніс рішення на користь фінансово-промислової групи України СКМ у суперечці з компанією Raga Establishment щодо статусу Укртелекому, скасувавши розпорядження кіпрського суду від 27 грудня 2017 року про обмеження на відчуження ("заморожування") деяких активів групи СКМ", - йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що колишній власник Укртелекому - кіпрська компанія Raga - висунула претензії на $760,6 млн компанії СКМ Ріната Ахметова.

У червні минулого року Raga виграла судовий спір в Лондонському міжнародному арбітражному суді проти компанії Ахметова SCM Financial Overseas на основі паралельного судового позову.

Справа також потенційно може позначитися на інтересах іншого українського олігарха Дмитра Фірташа, який зараз перебуває під домашнім арештом в Австрії, чекаючи можливої ​​екстрадиції в США за звинуваченнями в корупції, які він вважає сфабрикованими. За словами Горбуненка, компанія Фірташа, група DF, повинна була заплатити $ 300 млн, частково профінансувавши початкову приватизацію Укртелекому в 2011 році.

ЧИТАТИ ЩЕ: АХМЕТОВ ЧЕРЕЗ СУД ПОВЕРТАЄ ПАРТНЕРУ ФІРТАША «УКРТЕЛЕКОМ»

При цьому DF відмовилася від коментарів на питання про те, чи є група кредитором Raga і початкової приватизації Укртелекому, пославшись на те, що "судовий процес все ще триває".

Укртелеком був приватизований в 2011 році, коли він був проданий віденської інвестиційній групі Epic за $ 1,3 млрд. У той час Ахметов і Фірташ були політичними прихильниками тодішнього президента Віктора Януковича.

Участь олігархів, близьких до Януковича, в початковій приватизації Укртелекому давно обговорювалася інсайдерами галузі, але інформація з'явилася тільки в результаті заяви Raga, пише FT.

Горбуненко придбав Raga, яка володіла правами на Укртелеком, у Epic в 2013 році. Але в рішенні Лондонського арбітражу в червні 2017 року говориться, що справа СКМ полягала в тому, що дискусії про придбання Ахметовим пакета акцій Укртелекому почалися в серпні 2012 року "на прохання" Януковича.

Нагадаємо, що 19 жовтня 2017 року Господарський суд Києва виніс рішення про розірвання приватизаційного договору між Фондом державного майна України і ЕСУ (дочірня компанія СКМ, власник 92,79% акцій оператора) по Укртелекому.

ЕСУ подала апеляцію на це рішення і підкреслила, що комісія ФДМ неодноразово перевіряла і підтверджувала виконання відповідних приватизаційних зобов'язань, за винятком останньої перевірки, яка відбулася з помітним порушенням термінів (з травня 2016 року по лютий 2017 року).

У свою чергу, глава ФДМ Віталій Трубаров заявив, що за підсумками перевірки у лютому 2017 року було встановлено невиконання інвестиційного плану, який передбачав внесення протягом п'яти років коштів в сумі не менше $450 млн.

Крім того, 14 листопада Вищий господарський суд визнав законним арешт 92,8% акцій Укртелекому за позовом Державного експортно-імпортного банку (Укрексімбанк).

12 грудня 2017 року Ахметов програв апеляцію за Укртелеком.

Також в цьому ж місяці, суд постановив заморозити активи Ахметова на суму $820 млн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus