USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Суд виправдав ексначальника відділення поліції на Волині за «бурштиновий» хабар у $2 тис.

6 Травня 2023 17:37
Ратнівський районний суд виправдав колишнього начальника Любешівського відділення поліції Камінь-Каширського відділу поліції Олега Матчука у справі про хабар за перевезення бурштину по території району.

Нагадаємо, у листопаді 2018 року працівники прокуратури та СБУ у рамках розслідування кримінального провадження про вимагання й одержання неправомірної вигоди начальником одного з районних відділів поліції Головного управління Національної поліції в області викрили правоохоронця під час одержання чергової частини неправомірної вигоди у розмірі 1200 доларів США.

Інформаційному агентству Волинські Новини з власних джерел стало відомо, що на хабарі спіймали начальника Любешівського відділення поліції Камінь-Каширського відділу поліції Олега Миколайовича Матчука.

Прокуратура повідомляла, що начальник відділу поліції вимагав та отримав понад дві тисячі доларів США неправомірної вигоди за безперешкодне перевезення територією району незаконно видобутого в сусідній області каміння бурштину.

Однак Олег Матчук під час розгляду справи своєї вини не визнав. З його слів, з 2016 по 2019 рік він працював начальником Любешівського відділення Камінь-Каширського ВП ГУНП у Волинській області. Серед основних завдань очолюваного ним підрозділу була боротьба з незаконним видобутком бурштину на території Любешівського району, а завдання з припинення контрабанди видобутого бурштину відносилося до компетенції СБУ. Він зазначив, що нібито на прохання знайомого СБУшника сприяв виявленню осіб, які здійснювали незаконний обіг бурштину. Зокрема він підтвердив, що отримував кошти, однак був переконаний, що вони призначені для подальшої передачі працівнику СБУ для їх використання в оперативно-розшуковій діяльності правоохоронного органу. Він категорично заперечив, що отримував кошти як неправомірну вигоду.

Цікаво, що свідок, який у 2018 році працював начальником Ратнівського МРВ УСБУ у Волинській області, заперечив про домовленості з Матчуком. Про отримання коштів нібито для забезпечення оперативної діяльності відділення СБУ йому також не було відомо.

Натомість суд звернув увагу на підслідність справи. Зокрема, на переконання суду, розслідування злочину мало б проводити ДБР (яке на той час вже існувало), а не СБУ, тому постанови прокурора про доручення здійснення досудового розслідування УСБУ у Волинській області є незаконними. Внаслідок цього суд вважав, що докази надані прокурором, отримані внаслідок істотного порушення прав та свобод людини.

Також суд акцентував, що впродовж тривалого часу провадження відкладалося у зв`язку із незабезпеченням прокурором явки ключового свідка, який і подавав заяву про вчинення злочину Матчуком. Показання свідка, які б мали все розставити на свої місця, суд так і не отримав.

Представники Феміди також визнали недопустимими докази за одним з епізодів отримання обвинуваченим коштів, мовляв, це була провокація вчинення злочину.

В підсумку суд встановив, що обвинувачення Олега Матчука за ч.3 ст.368 КК України не підтверджується належними, допустимими та достатніми доказами, у зв`язку з чим останній підлягає виправданню за недоведеністю в його діях складу кримінального правопорушення.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Знаювсе Показати IP 6 Травня 2023 18:02
Криштально чесний громадянин,як могли подумати,що він брав хабар. Просто не міг він цього зробити,треба йому ще премію видати 2 тис долларів
Ватсон з ЄС Показати IP 6 Травня 2023 18:56
Та бодай та сова світ бачила ! А тепер вже по новому колу після війни до буцегарні і поліціянта, і себеушника, і служителя феміди, і того копача разом узятих ! Шоби було з ким у камері в очко грати !
Ввв Показати IP 7 Травня 2023 11:05
Хто б сумнівався
Заза Показати IP 7 Травня 2023 20:25
Ну І , скажіть , що цю країну можна змінити .... Ніколи, Приречена країна.....
Потерпілі з 1/244/08 Показати IP 8 Травня 2023 08:20
На превеликий НАМ потерпілим з справи Луцького міськрайонного Суду,1/244/08 жаль - таке (панібрат), за сепаратистів окремих у судах з zAлуХово, інших : коментарі невдоволених мають реальне підгрунтя! Дуже шкода,під час війни - продовжується звірства до дітей нашої родини, найрідніших батьків,опікуна, Героя майора ЗСУ- Житінського Бориса Юрійовича 15,5,1973-10,6,2014року, за корупції правоохоронних органах , організатори такого ОЗГ,- Є непокараними.. Слава ЗСУ,Слава Україні...
Анонім Показати IP 8 Травня 2023 09:47
хабар був, а покарання нема. А нафіга такий суд і судді ? для чого суспільство їх утримує на своєму горбу ? задорого обходиться звичайним трударям суддівська мафія

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus