USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Суд не випустив Дмитра Москвича з-під варти. ОНОВЛЕНО. ФОТО

28 Травня 2009 14:49
У судовому розгляді резонансної справи обвинуваченого у хабарництві депутата Луцькради Дмитра Москвича оголошено перерву до 10 червня. Про це 28 травня повідомляє репортер «Волинських Новин».
 
Під час сьогоднішнього засідання суд знайомився із відеоматеріалами затримання депутата Луцької міськради Дмитра Москвича та відтворення 13 лютого передачі йому коштів від потерпілої Наталії К. Як стало очевидно з відео, правоохоронці не ознайомили Дмитра Москвича з зі змістом статті 63 Конституції України, а також не пояснили, що він є підозрюваним у вимаганні та дачі хабара. Фактично, запис спростував покази одного з понятих (В’ячеслава К.) про те, що депутат «нормально стояв» при обшуку, без піднятих рук. Як з’ясувалося, щойно пан Москвич вийшов із автівки, йому звеліли покласти руки на машину і тривалий час не дозволяли опустити донизу.
 
Водночас із відео стало зрозумілим, що згоду на особистий обшук та обшук авто Дмитро Москвич таки давав. Водночас підсудний вважає цю згоду вимушеною, мовляв, – спробуй опиратися «беркуту».
 
Також з’ясувався інший цікавий факт – на відео не видно протилежного від водія боку автівки, яка заввишки з людину. Захист наголосив, що поняті перебували з боку водія, тому не могли бачити, що робиться з боку пасажира (нагадаємо, саме в дверцятах машини з боку пасажира було виявлено 100 тисяч гривень). Натомість державне обвинувачення підкреслило, що двері водія були відкриті, тож поняті мали змогу спостерігати за протилежним боком.
 
Зрештою, у прокуратурі пану Москвичу настійливо пропонували підписати протокол, однак депутат міськради відмовився, вказуючи, що не юрист і не адвокат. Лищше після цього йому розповіли, що він має право не підписувати протокол.
 
Але державне обвинувачення поцікавилося, чому пан Москвич не висловлював претензій до працівників правоохоронних органів при порушення його прав. «Якщо мені не роз’яснювали моїх прав, то я їх і не знав», – відповів підсудний депутат.
 
Окрім того, суд ознайомився із відеозаписом відтворення (13 лютого) подій нібито передачі грошей пану Москвичу від потерпілої Наталії К. Бізнес-леді розповіла, що зустрілася 22 січня з депутатом у його машині біля приміщення міськради. Пан Москвич нібито у неї поцікавився, чи є гроші. Однак Наталія К. відповіла, що немає. Тому вони поїхали за грошима додому до жінки (на проспект Соборності) , а потім повернулися назад – там перебувало авто пані К.
 
Дмитро Москвич, як розповіла потерпіла, попросив її покласти гроші у кишеню дверцят біля переднього пасажирського сидіння. Але спершу взяв її паспорт і переписав у блокнот паспортні дані.
 
Опісля вивчення відеозаписів затримання депутата Луцької міськради Дмитра Москвича та відтворення 13 лютого передачі йому коштів від потерпілої Наталії К. захист оголосив клопотання про зміну щодо підсудного міри запобіжного заходу. За даними захисту, Дмитро Москвич де-факто 4 місяці відбуває покарання за злочин, за який ще не засуджений. Стан здоров’я депутата незадовільний. Він відірваний від роботи та родини. Тому захист запропонував змінити утримання під вартою на грошову заставу або підписку про невиїзд .
 
Натомість держане обвинувачення сказало, що запобіжний захід обрав Луцький міжрайонний суд із метою об’єктивного розгляду справи і запобіганню тиску та потерпілу. На думку держобвинувачення, зміна міри запобіжного заходу може негативно відбитися на подальшому розгляді справи. Зрештою суд встановив, що клопотання захисту в задоволенні не підлягає, оскільки зокрема суду не надано вагомих доказів, що Дмитро Москвич потребує лікування поза межами СІЗО.
 
Довідково:
 
Два тижні тому в суді допитали громадян, які  були понятими при затриманні депутата. Зокрема Олександр Д. розповів, що 22 січня близько 10.00-10.15 до нього біля ЦУМа підійшов правоохоронець у цивільному, який  запропонував бути понятим. Приблизно об 11.00 на вулиці Ковельській зупинили автівку марки «додж», з якої вийшов  Дмитро Москвич.
 
Правоохоронці, як стверджує пан Д., попросили згоди обшукати депутата і таку згоду отримали. Потім було відкрито передні дверцята автівки з боку водія, машину оглянули. Коли відкрили передні двері з боку пасажира, то там виявили пачку купюр по 500 гривень, перетягнуту резинкою. Там виявилося 100 тисяч гривень, - розповів свідок. Потім ці гроші спакували в пакет, окрім того, до іншого пакету – записник. Потім уже ці гроші перераховували і переписували номери купюр.
 
Натомість підсудний депутат заперечив, що не давав згоду на обшук. Він стверджує, що його поставили обличчям до машини за принципом «руки на машину». На думку пана Москвича, поняті не могли бачити, що робиться з протилежного боку автівки – машина з тонованими вікнами і вища за зріст людини. Однак Олександр  Д. стверджує, що все було добре видно і ніхто до «доджа» з протилежного боку  не підходив.
 
Як стало відомо зі  слів іншого понятого – В’ячеслава К., - гроші потерпілій передали правоохоронці. Понятий розповів, що 21 січня біля «Там-таму» йому запропонували бути понятим при передачі Наталії К. 116 тисяч гривень – двох пачок купюрами по 500 гривень (100 тисяч і 16 тисяч). Наступного дня цей чолов’яга був уже понятим при затриманні Москвича. Він стверджує, що депутат «нормально стояв» при обшуку, без піднятих рук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus