USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Сумна річниця: у Луцьку згадували перших загиблих в АТО волинян

21 Травня 2017 16:33
Фільм про трагічні події під Волновахою, слова вдячності тим, хто захистив мир в Україні та квіти загиблим: у Луцьку відзначили скорботну річницю загибелі бійців-волинян на сході.

Урочистості, присвячені третій річниці загибелі бійців 51-ї ОМБ під Волновахою, відбулися 21 травня у Волинському облмуздрамтеатрі.

У відзначення взяли участь сотні волинян-бійців АТО, представники міської та обласної влади, духовенство та рідні загиблих. Учасникам урочистостей продемонстрували фільм «10-й блокпост», у якому очевидці розповідають про трагічні події травня 2014-го року, коли 17 військовослужбовців 51-ї ОМБ були розстріляні сепаратистами на блокпосту біля міста Волноваха на Донеччині.

Голова ГО «Військові капелани Волині» протоієрей Михайло Бучак передав благословення на проведення поминальних заходів від митрополита Луцького та Волинського Михаїла, зазначивши, що УПЦ КП завжди була і буде з українською армією та народом. Священик зауважив, що перегляд фільму залишає суперечливі почуття. З одного боку, ми прославляємо Героїв, а з іншого боку, хотілося б, щоб вони були живі і ми не говорили про них у вічності. Він зазначив, що героїзм воїнів часто зумовлений безтолковістю керівництва держави та армії. Він побажав українцям досягти як внутрішнього розвитку, так і перемоги над зовнішнім ворогом. Священик розповів, що коли в США зустрічають воїна, з ним вітаються словами «дякую, що захистив». Михайло Бучак зичив українським бійцям дожити до того часу, коли вони чутимуть такі ж самі слова. Він наголосив, що сьогодні ми маємо здобути перемогу, зціпивши зуби та осінивши себе хресним знаменням. Священик просив, аби Бог допоміг українцям перемогти ворога і після цього утвердити мир, мати добробут та дати кожній родині солдата те, чого вони заслужили.


Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зазначив, що з таких фільмів, як цей, складається по крупинках справжня історія славної 51-ї ОМБ. Він згадав, що перші кроки на посаді розпочинав саме зі спілкування з воїнами 51-ї ОМБ у госпіталі, батьками бійців у палаці культури, переживаючи тиск та бачачи напругу в залі і тривогу в очах, не маючи можливості нічого зробити.

Під час цієї промови декілька матерів бійців демонстративно покинули залу драмтеатру зі словами «я не можу це слухати». Після слів голови ОДА з зали пролунав вигук «ганьба Гунчику, ганьба Порошенку!».

Радник голови Волинської облради Вячеслав Рубльов подякував тим, хто захистив сім’ї волинян, українців, зробивши жертовний крок в ім’я України. Він наголосив, що тепер потрібно завершити війну і всі сили держави кинути для того, щоб хлопці більше не помирали на сході, щоб більше не було поранених. Він пообіцяв робити усе для допомоги тим, хто боровся і нині бореться проти агресії Росії.


Виконувач повноважень Луцького міського голови Ігор Поліщук зазначив, що в своїй історії Україна мала багато сторінок, коли втрачала незалежність і лише завдяки тим, хто не шкодує життя і здоров’я, проявляє мужність, захищає кордони держави, кладе свої життя за неї, лучани мають змогу жити та працювати у рідному місті. З його слів, нашим завданням є пам’ятати про цей подвиг та жертву і передати цю пам'ять наступним поколінням для того, щоб вони усвідомлювали, якою дорогою ціною даються мирне життя, свобода та незалежність. Найкращим вшануванням загиблих Героїв, на його думку, буде жити і працювати так, щоб не було соромно перед пам’яттю загиблих і їхніми родинами.


За особисту мужність і героїзм, виявлені при виконанні службового обов’язку в умовах, пов’язаних з ризиком для життя під час захисту незалежності та територіальної цілісності України, нагородою УПЦ КП медаллю «За жертовність і любов до України» нагородили посмертно солдата Романа Власюка.


Голова ГО «Спілка воїнів АТО Волині» Олександр Серватович вручив вищу нагороду спілки, орден «Народний Герой Волині 2-го ступеню Срібний Тризуб» полковнику Юрію Іванущенку та капітану Василю Шпільці.


Перший заступник командира 51-ї ОМБ у 2014-2015 роках полковник Юрій Іванущенко вручив нагороди низці військовослужбовців, а також волонтерів. Відзнаку командира бригади «За мужність і відвагу» солдату Михайлу Рибаку присудили посмертно.


Вручали також знак народної пошани – медаль «За поранення», медаль «За службу державі - розвідка України», медаль «За службу державі - ЗСУ», медаль «За службу державі - ДСНС», відзнаку «За мужність та милосердя», медаль «За відвагу», медаль «Захисник вітчизни», медаль «За оборону рідної держави», медаль «За вірність традиціям 2-го ступеня», медаль «за оборону Донецького аеропорту бійців ДУК-Правий сектор», вищу волонтерську нагороду – знак народної пошани відзнаку «Волонтер України» та почесну грамоту Спілки воїнів АТО Волині.

Після нагородження квіти від учасників урочистостей до пам’ятного стенду загиблим за єдність України.

Нагадаємо, 22 травня 2014 року ворог посеред ночі жорстоко розстріляв 10 блокпост українських військовослужбовців 51-ої бригади під Волновахою у Донецькій області. Тоді Волинь поклала на вівтар злощасної війни життя 18 хлопців.ІМЕНА.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
7788 Показати IP 21 Травня 2017 22:03
Який блок пост??? Що ви мелете:??? ВСі добре памятають шо тоді було! Для чого Ця показуха??? Замість того щоб розібратися чому туди направили людей без підготовки чому їх ніхто не прикривав - нароздавали яких небудь медальок 67 степенні посмертно!!! ВСЕ БРЕХНЯ!!! НЕВЖЕ УСІМ РІДНИМ БАЙДУЖЕ ЯК ЗАГИНУЛИ ЇХ БЛИЗЬКІ??? Тут судити треба всіх шакалів з штабів!!! ЦЕ БРЄД!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus