USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Супрун виступила за легалізацію медичного канабісу в Україні

31 Січня 2019 20:20
Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що використання медичного канабісу є виправданим і реалізує права людей на меддопомогу.

Про це йдеться на її сторінці у Facebook.

Вона зазначила, що на сайті Верховної Ради зареєстрували петицію з вимогою внести зміни до законодавства, щоб канабіс можна було використовувати у медичних та наукових цілях.

За словами Супрун, за таке використання виступають науковці, лікарі та пацієнти в усьому світі.

Так, медичний канабіс допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття при низці тяжких захворювань і станів. Тому використовувати його у медицині, звісно з певними застереженнями, нормальна світова практика, запевняє урядовиця.

Чому канабіс дієвий у лікуванні?

В.о. міністра пояснила, у чому полягає лікувальний ефект канабісу. Вона пояснила, що рослини роду Cannabis містять активні речовини — канабіноїди. Найбільш вивченими є тетрагідроканабінол (ТГК) та канабідіол (КБД).

Їхня дія відрізняється: ТГК має виражені психотропні ефекти і збуджує нервову систему - це активна речовина "трави" чорного ринку. Разом з цим КБД майже не має психотропної дії, але знеболює, розслабляє і гальмує. В медичному канабісі переважає саме КБД.

Разом з цим, людське тіло має рецептори, чутливі до цих речовин, адже саме виробляє схожі молекули – ендоканабіноїди, "себто внутрішні канабіноїди", - пояснює Супрн.

"До них чутливі різні типи клітин: нейрони, клітини кишківника, сполучних тканин, ендокринних залоз та імунної системи. Система ендоканабіноїдів залучена в процеси сну, апетиту, заспокоєння і пам’яті", - йдеться у дописі.

Як вживають та коли прописують медичну марихуану?

Існують різні способи споживання канабіноїдів: олії, таблетки, мазі, куріння та вапоризація. Наприклад, дітям в разі епілепсії прописують пероральний прийом канабіноїдів.

Медичний канабіс застосовують в таких випадках:

Хвороба Альцгеймера. Є істотні докази того, що регулярне помірне споживання канабісу допомагає сповільнити прогрес хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних хвороб

Рак. Головною цінністю медичного канабісу є паліативна допомога онкохворим. Втім, клінічні дослідження на людях наразі показали можливість використання канабісу у лікуванні базальноклітинного раку.

Хронічний біль. Масштабні рандомізовані подвійні сліпі клінічні дослідження показали ефективність та безпечність канабісу при хронічному болі.

Синдром подразненого кишківника, зокрема хвороба Крона та виразковий коліт. 50% пацієнтів із хворобою Крона повністю одужали, а 90% відчули значні покращення.

Множинний склероз (МС). Канабіс ефективний і безпечний паліативний засіб при цій хворобі. Крім того, дослідження вказують на можливий лікарський ефект канабісу у відновленні мієлінових оболонок нейронів при МС.

Епілепсія в дорослих і дітей. Медичний канабіс знижує частоту і тривалість епілептичних нападів, зокрема — в разі епілепсії, що не піддається медикаментозному лікуванню.

Нудота і блювота внаслідок хіміотерапії.

В США медичний канабіс призначають також в разі посттравматичного синдрому і глаукоми.

Є низка робіт, що вивчали ефективність медичного канабісу в разі тривожності, порушення сну, покращення апетиту в ВІЛ-інфікованих людей, депресії.

Урядовиця зазначила, що медичний канабіс має і побічні ефекти — запаморочення, байдужість, порушення пам’яті та звикання, вплив на серцево-судинні та респіраторні хвороби.

"Звісно, перед будь-яким призначенням, лікар зважує користь та ризики застосування та виписує споживання таких препаратів лише за необхідності", - наголосила вона.

Супрун відзначила, що використання медичного канабісу в лікувальних та наукових цілях допомогло б майже двом мільйонам громадян, які страждають від хронічного болю та інших розладів в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Andrij Показати IP 31 Січня 2019 20:55
«Як вживають та коли прописують медичну марихуану?» : найкраще вживати через бульбiк... або як в Амстердамi - пирiжки i чай на 99% коноплянiй основi.... О да детка, легализуй шмаль !!!!!!!!!!!
Реаліст Показати IP 31 Січня 2019 21:27
Можливо, вже пору пакувати валізи і купувати квитки до Нью-Йорка, пані *експериментаторко*? До речі, одного поля з Вами ягода - Яресько - піднімає економіку Пуерто- Ріко. Може, вже й Вам туди пора?
джа Показати IP 31 Січня 2019 22:19
це - перемога!
Гуф Показати IP 31 Січня 2019 23:08
Ай молодець ощасливила всіх наркоманів України.
Себастьян Показати IP 1 Лютого 2019 00:58
Дурниками є усі хто проти, в усьому розвиненому світі, так як запропонувала Супрун, це дозволено, приносить користь пацієнтам та кошти в бюджет Якщо почитати про досвід країн де це діє - одні плюси
Волинянин Показати IP 1 Лютого 2019 09:18
Давно пора це зробити, а не ловити дітей з гр. коноплі з метою показників.
Навуходоносор Показати IP 1 Лютого 2019 13:14
Математики часто говорят:"Ничего так не может доступно охарактеризовать математическое понятие "бесконечности", как человеческая дурь". Решение Супрун - это идиотизм в чистом виде, впрочем, как и все, что сделала эта минздравовская мадам с начальным медицинским образованием волонтера. Я бы порекомендовал сторонникам легализации канабиса, тому же Волынянину или Себастьяну вместе со своими детьми посетить в Копенгагене специальный квартал "Кристиания", где уже почти четверть века проводится удивительный эксперимент над людьми. Там земля под этим кварталом выведена из-под подчинения мерии города, отдана каким-то проходимцам, за спиной которых стоят наркобароны. Она получила статус "свободной зоны для употребления канабиса" и "территории любви". Со всего мира туда хлынули сотни "конченных" и живут они там в домиках, которые скорее напоминают трущобы. Через этот "санаторий" прошли уже сотни тысяч наркоманов, каждый второй житель "Кристиании" - носитель ВИЧ - инфекции. Мрут они как мухи перед приходом зимних морозов, образ жизни у них - совершенно скотский. Так что всем Себастьянам - флаг в руки и попутного ветра в паруса на пути деградации личности и разрушения островков морали.
Карлос Показати IP 1 Лютого 2019 15:08
Навуходоносор'у рекомендую ознайомитися з статистикою і порівняти кількість злочинів здійснених під впливом алкоголю і марихуани, ви будите приємно здивовані.. Можливо сухий закон потрібно повернути?!? Хто немає голови, тому всеодно на закони... В статті про медичну марихуану, а не про все те що ви описуєте Від шановної Супрун походять виключно позитивні ініціативи, підтверджені міжнародним досвідом в області охорони здоровя, і це вже не кажучи про знищення медмафії яка сиділа на схемах з держзакупівлями скільки років
Навуходоносор до Кар Показати IP 1 Лютого 2019 21:13
"Христианія" - це і є міжнародний досвід, якому Ви так кланяєтесь. А ще міжнародний досвід - це повна відсутність швидкої, як в багатьох західних країнах, причому розвинутих, це евтаназія безнадійно хворих з дозволу родичів, проти чого виступила навіть церква, це в багато чому навіть деградація лікарів, тому що вони вірять тільки технічному обстеженню і до людського тіла відносяться як до джерела "запчастин" для багатих, і ще багато того, що краще у нас не впроваджувати. У Вас стікий фетіш до західного життя, смію Вас запевнити, що воно не таке, яким Ви намалювали собі в уяві. Треба жити своїми мізками, а міжнародний досвід вивчати під кутом зору "здравомыслия". І термін "шановна" я би на Вашому місці відносно пані Супрун не вживав. В країні офіційно признана епідемія ВІЧ, кору, а пані Супрун розповідає українцям, причому в інтернеті, як треба правильно харчуватись, мовляв чорну ікру треба міняти на червону (на мізерні пенсії!), як треба правильно чихнути (в лікоть, і не інакше!), як треба правильно засипати (при таких то цінах на послуги ЖКГ спокійно спати може хіба що сама пані Супрун!) і тому подібне. Напевно Ви давно не бували в районних, сільських лікарнях, раджу Вам поцікавитись, чим кормлять там хворих. Не хочу вживати слова "геноцид", його вже засмальцювали від вжитку, але інше слово вельми тяжко підібрати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus