USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Свідчення неналежного виконання державою обов’язків – тисячі судових позовів дітей війни, – Філюк

20 Лютого 2009 17:24
На Волині відбулася конференція суддів загальних судів області, де обговорили підсумки їхньої роботи у минулому році, завдання на 2009 та  організаційні питання. Про це 20 лютого інформують «Волинські Новини».
До участі у заході, за повідомленням прес-служби голови ОДА, запросили голову судової палати в цивільних справах Верховного Суду України Андрія Гнатенка, суддів Верховного Суду України  Віктора Панєвіна та Василя Косенка, голів обласної державної адміністрації та облради Миколи Романюка та Анатолія Грицюка, прокурора області Андрія Гіля, голів судів, суддів, помічників суддів апеляційного та місцевих загальних судів Волинської області.
Про стан організації здіснення правосуддя у Волинській області у 2008 році та завдання на поточний рік розповів голова апеляційного суду Волинської області Петро Філюк. Він, зокрема, повідомив, що у 2008 році на розгляд судів області надійшло 190 635 справ і матеріалів.  63%  із них надійшли на розгляд чотирьох судів: Луцького та Ковельського  міськрайонних, Володимир-Волинського та Нововолинського міських.
У 2008 році місцеві суди розглянули 137149 справ про адміністративні правопорушення, у порядку цивільного судочинства – 24 124 справ та матеріалів.
Минулого року  розглянуто 2117 адміністративних спорів із суб’єктами владних повноважень. На думку Петра Філюка, «це  свідчення  неналежного виконання державою свої обов’язків перед громадянами». «Результат – тисячі судових позовів. Прикладом цього є ситуація з особами, на яких поширюється дія ЗУ «Про соціальний захист дітей війни», – особливо підкреслив він.
Наголосив Петро Філюк і на тому, що надзвичайно негативно на стан правосуддя впливає відсутність системної і суспільно орієнтованої судової реформи, про яку сьогодні всі тільки  говорять. «Реформатори не прислухаються до думки суддів. А судді наполягають на реформі науково обґрунтованій, продуманій, здійснюваній в інтересах правосуддя і суспільства», – зауважив він.  Разом з тим, сьогодні судова система країни  зіткнулась з новою проблемою – практично не фінансуються видатки на потреби судової системи.
Потребують вирішення і такі наболілі проблеми, як забезпечення судів приміщеннями, а суддів – житлом.
На конференції витупив і голова облдержадміністрації Микола Романюк. В першу чергу він підкреслив той факт, що протягом минулого року на особистих прийомах громадян не було жодної скарги на безпосередню роботу суддів. Він також погодився із Петром Філюком щодо проведення судової реформи в державі. «Зараз цим займаються всі, крім професіоналів. Реформа повинна бути виваженою, а голоси суддів – почутим», – переконаний він. Щодо матеріального забезпечення судів області, то Микола Романюк запевнив, що за результатами конференції він направить листи  із пропозиціями очільникам держави.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
М.Н. Показати IP 20 Лютого 2009 20:47
З відповідіВПГ ---від Уповноваженого ВР з прав людини: за 2008 р.з Волині поступило 83 повідомлення щодо порушення права громадян на судовий захист з Верховної ради України : 44 скарги на рішення та вироки судів, 24 - невдоволення діями судів та тяганиною з розглядом справ. ВПГ ставить до волинян запитання : чому до ОДА не поступило скарг ????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus