USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.55 39.85
  • PLN 9.65 9.85

Світ прощається із залізною леді. ОНЛАЙН. ВІДЕО

17 Квітня 2013 13:02
Похорони легендарної Залізної леді, екс-прем'єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер відбудуться сьогодні у Лондоні.

Колишня глава уряду Об'єднаного Королівства померла 8 квітня 2013 року у віці 87 років. Причиною смерті став інсульт. Тіло 71-го керівника кабміну виявили в лондонському готелі Ritz.

Похорон баронеси Тетчер відбудуться в соборі Святого Павла в британській столиці. На церемонії буде присутньою королева Великобританії Єлизавета II та її чоловік принц Філіп. Зазвичай британський монарх відвідує жалобні заходи, не пов'язані з членами королівської сім'ї, але цього разу вона має намір зробити виняток, як і у випадку з похоронами Вінстона Черчілля в 1965 року.

Те ж саме стосується «поведінку» одного з символів Лондона, Великобританії та її парламентських традицій - Біг-Бена. На час похорону Маргарет Тетчер йому належить замовкнути. Спікер палати громад Джон Беркоу зазначив, що через цей жест британці зможуть «висловити глибоку повагу до М.Тетчер».

Востаннє годинник на будівлі парламенту замовкав під час прощання з У.Черчіллем.

Передбачається, що похорони М.Тетчер відвідають більше 2 тисяч осіб. «Місткість собору Святого Павла становить 2 тисячі 300 осіб. Ми припускаємо, що всі місця будуть зайняті», - наголошувалося в повідомленні уряду Великобританії.

На церемонії чекають чинного прем'єр-міністра Девіда Кемерона, колишніх глав британського уряду (зокрема Тоні Блера і Гордона Брауна), письменника Фредеріка Форсайта, співачку Ширлі Бессі, композитора Ендрю Ллойда Уеббера і телеведучого Джеремі Кларксона. Усім гостям попередньо будуть вислані запрошення, які повідомлять їх про дрес-код.

Чоловікам-військовим наказано з'явитися на похорон в парадній формі без шпаг, цивільним - в офіційних костюмах для ранкового і денного часу (чорний жилет, чорна краватка). Пані можуть прийти на церемонію в денних сукнях, при цьому їм необхідно одягнути головні убори. Гостям дозволяється носити медалі та прикраси.

Крім того, похорон відвідають екс-глави Держдепартаменту США Генрі Кіссінджер і Хілларі Клінтон, глави різних держав та інші відомі політики. За деякими даними, попрощатися з Тетчер можуть і деякі з нині живих екс-президентів США - наприклад, Білл Клінтон або Джордж Буш - старший.

Тетчер була союзницею 40-го глави Білого дому Рональда Рейгана, проте колишній американський лідер помер ще в 2004 році. Перший президент СРСР Михайло Горбачов збирався відвідати похорон, але не зможе цього зробити через проблеми зі здоров'ям. Вдова Рейгана Ненсі також не приїде вшанувати пам'ять покійної через погане самопочуття.

Офіційного представника Росії на похоронах Тетчер не буде. Навіть спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко, яка нещодавно порівняла себе з Залізною леді, не наважилася вирушити до Великобританії.

Церемонія похорону Тетчер транслюватиметься по телебаченню. Протягом усієї ходи катафалка з її тілом вишикуються в ланцюг британські військовослужбовці.

Після церемонії в соборі Святого Павла тіло Залізної леді доставлять до крематорію лондонського району Мортлейк. Там воно буде піддано кремації у присутності родичів і друзів екс-прем'єра Британії.

Нагадаємо, Тетчер очолювала кабінет міністрів Сполученого Королівства з 1979 по 1990 років. Вона стала першою жінкою-прем'єром в історії Великобританії, а також першою жінкою, що зайняла пост голови уряду в Європі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
йцу Показати IP 17 Квітня 2013 14:05
бідааааа

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus