USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

COVID-19: інструкція із самопорятунку від Євгена Комаровського

31 Березня 2020 07:00
«Чи допускаєте такий варіант подій, коли ви захворіли, а допомоги вам надати нема кому?» – таке питання поставив відомий український педіатр Євген Комаровський своїм підписникам.

На його думку, більшість людей, які мають здоровий глузд, дадуть ствердну відповідь, адже всі дивляться новини й бачать колапс системи охорони здоров’я більшості країн. «Люди не надто дисципліновані, багато хто не дотримується правил карантину, – зауважує лікар. – Крім того, треба визнати, що в держави нема сил і засобів на ізоляцію людей. І дуже скоро в тих, хто сидить без роботи в самоізоляції удома, просто закінчаться гроші. Їм треба буде вийти з дому просто для того, щоб вижити».

Стаціонари, вважає Комаровський, не зможуть збільшити свою пропускну здатність, хоч збільшувати її треба в рази. «Хай що ми зараз робитимемо, хай яку кількість апаратів ШВЛ купимо, нам нема де взяти кваліфікованих спеціалістів з інтенсивної терапії. У нас геть небагато лікарів знають, як увімкнути апарат штучної вентиляції легенів, до того ж, не кожна медсестра зможе з ним працювати, – наголошує він. – На жаль, більшість медпрацівників не мотивовані. Це втомлені немолоді люди, які першими в умовах стресу захворіють. І медиків ще меншатиме навіть за умови, що наш сценарій всього на 15-20% близький до італійського чи іспанського сценарію».

Якщо у нас з’явився протокол, у якому перераховано певні медикаменти для лікування коронавірусної інфекції, то, найімовірніше, купити їх буде годі. «За великим рахунком, у нас є чотири категорії хворих, які можуть підхопити коронавірусну інфекцію, – провадить лікар. – Перша категорія – практично 80-85% відсотків населення (я кажу про тих, хто захворів), які перенесуть хворобу дуже легко – як звичайну ГРВІ. Друга категорія – це приблизно 5-10 осіб на всю країну, яким знадобиться процедура ЕКМО (екстракорпоральна мембранна оксигенація). Третя категорія – приблизно кілька сотень людей, яким знадобиться апарат ШВЛ. Може, їх буде кілька тисяч, але реально отримати зможуть кілька сотень. Є ще категорія важких хворих, яким буде потрібен кисень і які, найімовірніше, за допомогою інтенсивної терапії можуть не дійти до стану ШВЛ».

Євген Комаровський вважає, що головне зараз – аби в систему охорони здоров’я на госпітальному етапі зверталися тільки ті, кому надати допомогу за межами стаціонару неможливо. І навіть тут потрібна жорстка селекція. «Це злочин перед нами всіма, перед системою охорони здоров’я, коли у стаціонарах перебуватимуть люди у стані середньої тяжкості, в яких нормальна концентрація кисню в крові, які можуть пити і їсти, а їм все одно ставлять крапельниці, – каже він. – І якщо ці люди – багатенькі буратіно чи депутати, якщо це ще й показують на всю країну – це її тільки дискредитує. До того ж, оці багаті люди, які облаштували для себе кімнатку з апаратом ШВЛ, можуть ще й відтягнути на себе медпрацівників, аби отримати персональну допомогу».

Тому, зауважує лікар, кожен має отримати просту та зрозумілу інструкцію, що треба робити в тому разі, якщо захворів.

«Якщо ви виявили будь-які симптоми, схожі на ГРВІ – нежить, просто закладений ніс, дискомфорт у горлі, кашель, висока температура – просто виходьте з того, що у вас коронавірус, – радить Комаровський. – І допомога, найімовірніше, вам буде стандартною. Ви можете допомогти собі набагато більше, ніж уся система охорони здоров’я, якій може бути просто не до вас».
ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ВІД ЄВГЕНА КОМАРОВСЬКОГО

- Поповнити мобільний.

- Установити контакти, аби була можливість спілкуватися з лікарем у Skype чи іншій мережі.

- Домовитися з родичами, сусідами та друзями про взаємодопомогу.

- Мати продукти, напої, ліки.

- Якщо ви захворіли, режим не має бути постільним, адже в горизонтальній позиції збільшується імовірність ускладнень, тому крутіться, оберіть позицію напівсидячи. Якщо важко дихати, спробуйте спати на животі.

- Повітря – чи не найважливіше лікування, його температура має бути 18-22 градуси, вологість – 40-60%; якщо маєте, використовуйте кліматичну техніку. І запам’ятайте: краще 16 градусів, ніж 23.

- Якщо не хочеться їсти, можете не їсти. Ви маєте розуміти, що зараз вам потрібні не гречка, не м’ясні та рибні консерви. Вам потрібна їжа, яка легко засвоюється. Вона має бути вуглеводна. І солодке під час хвороби – абсолютно нормально. Включіть у меню вівсянку, манку, сухофрукти, мед, згущене молоко, фруктові пюре, фрукти з компотів, консервовані фрукти, ягоди, морозиво, шоколад, варення.

- Під час хвороби вам потрібні напої, які є джерелом енергії. А це глюкоза і сахароза. Тобто важливо пити багато солодкої рідини, надто, коли ви не їсте, бо не хочеться. Кока-кола, компоти, соки, квас, солодкий чай – усе це можна під час хвороби. Якщо не хочете, поріжте яблуко у звичайний чай і попийте його зі звичайним вареннячком. Зверніть увагу, що кількість випитої рідини дуже важлива, адже за її дефіциту засихає мокрота в легенях, що збільшує в рази ймовірність ускладнень.

- Щодо одягу: в жодному разі ви не маєте мерзнути. Тобто має бути прохолодне повітря, а одяг – теплий.

- Саме тоді, коли ви довго перебуваєте в горизонтальному положенні, тобто спите, параметри повітря набувають вирішального значення. Дуже ретельно провітрюйте приміщення перед сном.

- Коли ви телефонуєте в кол-центр чи своєму лікареві й розповідаєте, що з вами, було б дуже добре, якби ви могли чітко охарактеризувати симптоми: сказати, яка у вас температура, порахувати частоту дихання та пульс, виміряти тиск. Зверніть увагу на частоту сечовипускання

та колір сечі: якщо вона насичено жовта і ви рідко ходите в туалет – у вас дефіцит рідини. Тому пийте багато. Один з вагомих приводів домагатися госпіталізації – діарея у поєднанні з утрудненим диханням.

- Приймайте і далі препарати, які ви приймали проти тієї чи тієї недуги. Не треба, начитавшись і наслухавшись усього, припиняти пити ліки проти, скажімо, гіпертонічної хвороби. Якщо ви астматик і приймаєте «Сальбутамол» чи стероїди, то за перших симптомів ГРВІ в більшості випадків потрібне збільшення дози.

- Ліки, які треба мати в домі:

1)жарознижувальний засіб – парацетамол (це міжнародна назва препарату, що має багато торгових назв). Зверніть увагу: максимальна кількість парацетамолу на добу – 1,5 г (1500 мг). Другий препарат, який допустимий при коронавірусній інфекції, – ібупрофен, максимальна добова доза якого для дорослого – 1,2 г (1200 мг), максимум – 3-4 прийоми;

2) засоби для пероральної регідратації. Якщо ви можете пити, то глюкозу і сольові розчини не обов’язково вводити в кров через крапельницю, коли їх можна випити й вони всмокчуться через шлунково-кишковий тракт. Якщо ви не маєте змоги купити такий засіб в аптеці, то є дуже простий рецепт ВООЗ, за яким засіб для пероральної дегідратації можна приготувати з дуже дешевих компонентів удома: 3 г звичайної кухонної солі, 18 г звичайного цукру, 1 л води. Цим розчином лікували навіть дефіцит рідини при холері;

3) симптоматичні засоби для полегшення дискомфорту в горлі;

4) будьте обережні з ліками проти кашлю, відхаркувальними засобами, не варто тут самостійно експериментувати. Ефективність відхаркувальних засобів порівняно з великою кількістю пиття не доведена. Крім того, якщо ви прийняли відхаркувальний засіб на фоні дефіциту рідини та за умов сухого й теплого повітря, то імовірність ускладнень збільшиться набагато;

5) сольові препарати для промивання носа з аптеки або приготовлені власноруч ( 1 ч. ложка солі на 1 л кип’яченої води). Якщо ж ви не можете дихати носом, це дуже погано, бо при диханні ротом дуже швидко засихає слиз у легенях. Тоді вам знадобляться судинозвужувальні краплі. Оптимальний препарат, який можна використовувати раз на 12 годин, – оксиметазолін, який також має багато торгових синонімів.

Перелік препаратів, що їх радить Євген Комаровський, можна переглянути ТУТ

- Не панікуйте, хай яку страшну інформацію і статистику щодня доводиться читати чи дивитися. Якщо взяти, скажімо, 100 80-літніх бабусь, які захворіли на коронавірус, то 85 з них виживе! А тих, які померли, ще невідомо, вбив вірус чи їхні хвороби.

- Якщо ви будете тепло вбрані, дихатимете чистим прохолодним повітрям, дивитиметеся хороше кіно, говоритимете з рідними й коханими людьми, питимете багато рідини, промиватимете ніс сольовим розчином, за потреби прийматимете жарознижувальне (як я сказав вище, а не як написано в інструкції про те, що дозу парацетамолу можна збільшувати до 4 г на добу – ви тільки навантажите свій організм, а ефекту не буде), то легко впораєтеся з недугою. Організм людини у більшості випадків готовий сам за мінімальної вашої допомоги впоратися з ГРВІ загалом та з коронавірусом зокрема. Тільки створіть йому оптимальні умови.

Дотримуючись цих правил, в 99% випадків самі впораєтеся з гострою респіраторною вірусною інфекцією.

ПРОБЛЕМИ, ЩО ПОТРЕБУЮТЬ РОЗВ’ЯЗАННЯ

- Варто знати, що контролювати, в якому стані людина, чи потрібно їй вже дихати киснем, чи треба в стаціонар, можна за допомогою пульсоксиметра, і якщо показник нижчий за 92, пора метушитися. Пульсоксиметри нині в дефіциті, але ж можна зробити так, щоб, скажімо, в колективі цей апарат був у начальника й у разі потреби його могли доставити комусь зі співробітників.

- Базовою є проблема доступу до кисню. На жаль, він у нас тільки в стаціонарах. Доступ до кисню за межами стаціонару вкрай обмежений. А для багатьох просто вчасно подихати киснем – це шанс не потрапити в стаціонар, який, зверніть увагу, у разі будь-якої ГРВІ, зокрема коронавірусної, зменшує шанс, адже це завжди ризик отримати госпітальну інфекцію чи необґрунтовані ліки, бо всі перестраховуються. Тому якщо є можливість не лежати в палаті, переробленій з якогось актового залу, бо ж там є кисень, то нею варто скористатися. Звісно, було б класно на під’їзд чи колектив купити кисневий концентратор. Але зараз його купити нереально. Хоча у нас є дайвери, ДСНС, льотчики, пожежники, тобто багато служб, які мають доступ до апаратів з киснем. Це сьогодні треба обговорити – де доступ до технічного, а де – до медичного кисню, де можна заправити кисневий балон. Це має робити не кожен окремо, а людина, яка відповідає за тисячі тих, хто поряд. Наприклад, мер.

- Саме зараз треба звернути увагу на доставку продуктів та ліків хворим.

- Якщо захворюваність піде масово, багато дітей можуть опинитися без догляду. Треба вирішити, куди їх подіти. Наприклад, у кожній області визначити якийсь санаторій чи будинок відпочинку, де діти можуть бути цілодобово, якщо батьки не в змозі за ними доглядати.

БЦЖ ВРЯТУЄ?

«Багато хто запитує, чому в нас немає такої ситуації, як в Італії чи Іспанії. Так, у нас справді купа інфікованих, в яких хворобу не діагностовано. Але й повального мору в нас немає, – запевняє Євген Комаровський. – Нема його і в Росії, і в Білорусі. Поки що ніхто не знає, чому так відбувається. Можливо, ми ще на порозі. Та є цікава теорія, у Нідерландах навіть зібралися з цього приводу проводити дослідження, що вакцинація БЦЖ певним чином стимулює імунний захист легенів та зменшує імовірність коронавірусної інфекції у важких формах. І як з’ясувалося, країни, де всім роблять БЦЖ, мають перевагу перед країнами, де все дуже добре і це щеплення там не роблять. Хай там як, а шанси на те, що все буде гаразд, у нас непогані».

Євген Комаровський наголошує: не треба брати штурмом поліклініки та стаціонари. Якщо ви відчуваєте якийсь дискомфорт – сидіть удома. Усе наше суспільство має збагнути: лікарні – тільки для тих, кому реально зле, хто задихається, хто не може ковтати, їсти, пити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
шеф Показати IP 31 Березня 2020 08:58
красавчик
Ната Показати IP 31 Березня 2020 09:44
Люди!! Это лучший доктор страны!! слушайте его, выучите наизусть его слова, и делайте все как он говорит, и будет вам счастье!!
факт Показати IP 31 Березня 2020 11:45
Він своїми порадами (аби читали і виконували),може спасти від цієї біди всю країну.Читайте і дотримуйтесь!!!! Особливо молоді люди,яким все по-барабану і за статистикою найбільше інікованих.
777 Показати IP 31 Березня 2020 12:18
Была уже такая у нас министром.все завалила к чертям.тоже советы давать любила космического масштаба.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus